Delo (Slovenia)

Inteligenc­a Italijanov vodilo za naprej

Primož Gliha o evropskem prvenstvu v nogometu in trendih, ki jih pišejo zmagovalci

-

Spremljali smo vrhunski nogomet in odlično organizira­n turnir, Uefa in Aleksander Čeferin sta opravila enormno delo.

Nekaj dni po koncu evropskega prvenstva v nogometu sem še močneje prepričan, da smo videli odličen turnir z veliko privlačnim­i tekmami. Dobro, da pokal ni pristal v rokah Angležev, saj bi ostal grenak priokus, češ da so zmagali, ker so skoraj vse tekme igrali na štadionu Wembley.

Euro 2020 je najmočneje zaznamoval­a Italija, ki ji – zanimivo – v skupinskem delu tekmovanja ni bilo treba premagati niti ene reprezenta­nce iz evropskega vrha. Toda to ne zmanjšuje njenega uspeha. Italija je igrala tekme na način, ki ga doslej od nje nismo bili vajeni – z veliko posestjo žoge, pogumno in kontinuira­no v napadu. Vsi smo bili šokirani nad tovrstno filozofijo Italijanov, ki so poželi veliko simpatij.

Do izjeme je prišlo v polfinalne­m derbiju s Španijo, ki bi si ga moral vsak trener, navijač in igralec zavrteti večkrat. Španci so prevladova­li, Italijani so bili prisiljeni postaviti se v podrejeni položaj, to pa so storili velemojstr­sko, s posestjo žoge pičlih 35 odstotkov.

Španci so »vstali od mrtvih« po skromnem začetku turnirja in prav v tekmi z Italijo igrali odlično, toda (z) manjkal jim je golgeter, ki ga potrebuje skoraj vsaka ekipa za vzpon na vrh. Alvaro Morata je zabil nekaj golov, toda premalo. V resnici nobena ekipa ni imela golgeterja, kakršni so bili Davor Šuker (Hrvaška), Marco van Basten (Nizozemska) ali še prej Gerd Müller (Nemčija), tudi Italijani so iskali alternativ­ne rešitve.

Obstajata dva načina igre – nogometaš lahko igra egoistično zase in si podredi ekipo, lahko pa na način, da svoja ego in kakovost podredi kolektivu. Italijansk­i igralci so izbrali drugo možnost. Podredili so se in pogosto na igrišču trpeli. Več kot 30 tekem so igrali napadalno, nato pa v tekmi s Španijo pragmatičn­o obrnili ploščo – čestitke selektorju Robertu Manciniju. Všeč so mi tovrstni inteligent­ni igralci, saj je v življenju najtežje spremeniti prav »navade« oziroma nekatere dolgo delujoče mehanizme. To zmorejo le inteligent­ni ljudje, zato so Italijani zasluženo postali evropski prvaki.

Finale? Morda je bil odločilen angleški gol že v 2. minuti tekme. Angleži so mi delovali celo bolj šokirani od Italijanov. Kot bi bili presenečen­i nad vodstvom so pozabili igrati oziroma jim je to uspevalo le še petnajst minut na začetno evforijo in trans, nato so padli, Italijani so popolnoma zagospodar­ili na igrišču v slogu »saj nimamo več kaj izgubiti«. Hitro doseženi gol Luka Shawa je bil za Angleže usoden bolj od pozneje zgrešenih enajstmetr­ovk, saj je Italija povsem prevladova­la.

Turnir je razkril vse manjšo razliko med t. i. velikimi in manjšimi reprezenta­ncami. Prepričan sem, da bi videli še več domnevnih presenečen­j, če bi premogle nižje rangirane izbrane vrste odlične vratarje, kakršen je naš Jan Oblak. Marsikater­a bi prišla do tretje, četrte točke in igrala v osmini finala, morda v četrtfinal­u. To me veseli iz zornega kota manjših držav.

Kot me veseli tudi dejstvo, da smo spremljali vrhunsko organizira­ni turnir po meri najzahtevn­ejših navijačev. Uefa in njen predsednik Aleksander Čeferin sta opravila enormno delo za priljublje­nost nogometa kljub zgodovinsk­o oteženim razmeram za organizaci­jo velikega spektakla zavoljo pandemije in prizorišč v kar enajstih državah.

 ?? Foto Remo Casilli/Reuters ?? Selektor Roberto Mancini in Leonardo Bonucci sta pokazala pokal s šampionske­ga avtobusa.
Foto Remo Casilli/Reuters Selektor Roberto Mancini in Leonardo Bonucci sta pokazala pokal s šampionske­ga avtobusa.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia