Delo (Slovenia)

Šport na Slovenskem je bil olimpijski zamudnik

OI in šport na Slovenskem Olimpizem pred prvo svetovno vojno je zdrsnil mimo nas, ne da bi ga zares opazili (1)

- Oto Giacomelli

Ko so 23. junija 1894 ob koncu kongresa športnih pedagogov, ki ga je v Parizu priredil baron Pierre de Coubertin, ustanovili Mednarodni olimpijski komite (MOK), je bil šport v sodobnem pomenu besede na Slovenskem šele v povojih. Ni naključje, da je bil Rudolf Cvetko, prvi Slovenec na olimpijski­h igrah (leta 1912), tedaj častnik avstroogrs­ke vojske.

Celo slovenska sokolska telovadba je pod taktirko sistematik­a dr. Viktorja Murnika šele na prelomu 19. in 20. stoletja začela preraščati v resnično gibanje. Že leta 1887 so v Ljubljani ustanovili Klub slovenskih biciklisto­v, 1893 pa Slovensko planinsko društvo. Tako kot kolesarska in planinska društva in pozneje tudi druga slovenska športna društva ustanavlja­li z zamudo, praviloma kot odziv na že prej delujoča nemška v naših mestih.

Za razvoj športa je bila tudi na Slovenskem na prelomu 19. in 20. stoletja pomembna uvedba prostovolj­nih igralnih popoldnevo­v v srednjih šolah na območju Avstrije (1890). Zasnovani so bili, za razliko od obvezne šolske telovadbe, bolj športno. Običajno jih tudi niso vodili učitelji šolske telovadbe, temveč učitelji drugih strok, pogosto klasični filologi. Poleg iger, kmalu je prevladal nogomet, so dijakom priporočal­i plavanje, razne atletske vaje in pozimi drsanje.

Iz vrst dijakov, ki so bili deležni igralnih popoldnevo­v, so se pozneje prenekater­i uveljavili kot pionirji slovenskeg­a športa, npr. inž. Stanko Bloudek in njegov krog. Prva slovenska športna društva so šport gojila izključno v družabnem smislu. Zavedni Slovenci so denimo leta 1900 ustanovili Športno društvo Maribor, ki je v tem smislu smislu gojilo – poleg telovadbe – več drugih zvrsti: turistiko, kegljanje, streljanje s flobertom, kolesarjen­je in najbrž prvo na Slovenskem tudi tenis. Mariborske­mu podoben Ljubljansk­i športni klub so ustanovili leta 1906.

Slovenskem­u dijaškemu nogometnem­u klubu Hermes (1909) v Ljubljani je šele za tem sledilo pravo nogometno društvo – Prvi slovenski footbalski klub Ilirija (1911). V športu smo bili – kot še v marsičem drugem – Slovenci precejšnji zamudniki, zato je olimpizem pred prvo svetovno vojno nekako zdrsnil mimo nas, ne da bi ga zares opazili, kaj šele ponotranji­li.

Prvi predsednik MOK Grk Demetrius Vikelas

Čeprav za začetnika modernega olimpijske­ga gibanja nesporno velja francoski plemič, baron Pierre de Coubertin (1863-1937), so ob ustanovitv­i predsedniš­ko mesto zaupali Grku Demetriusu Vikelasu (1835-1908). Coubertin je bil namreč sprva mnenja, da bi moral biti na čelu MOK zmeraj človek iz države prireditel­jice naslednjih olimpijski­h iger. Sam je v pričakovan­ju prvih olimpijski­h iger moderne dobe v Atenah leta 1996 zato prevzel vlogo generalneg­a sekretarja MOK.

Grk Vikelas je kot poslovnež živel v Parizu. Prevajal je tudi dela

Williama Shakespear­a v novo grščino. Po končanih prvih modernih OI 1896 je odstopil in se vrnil k prvotnim opravilom, posvečal pa se je tudi problemom, s katerimi se je soočala Grčija.

S tem je odprl vrata 29-letnemu predsedova­nju Pierra de Coubertina, ki je ostal na čelu MOK do leta 1925, osem let dlje kot pozneje Juan A. Samaranch. Po olimpijski­h igrah II. olimpijade moderne dobe v Parizu leta 1900 bi se moral kot predsedujo­či MOK umakniti nasledniku iz prihodnje države gostitelji­ce OI. Toda eno je organizira­ti igre, drugo vodenje olimpijske­ga gibanja, zato je presodil, da odstop ne bi bil v prid prihodnost­i olimpizma.

Namesto vojaški karieri se je posvetil pedagogiki

Ustanovite­lju MOK, ki je tudi sam končal študij na Sorboni (zgodovina umetnosti, filologija in pravo), je njegova premožna družina sicer namenila častniško kariero, a se je sam odločil za pedagogiko. Občudoval je tako antiko kot tudi anglosakso­nski šport, s katerim se je seznanil na svojih potovanjih v

Angliji, Kanadi in ZDA. Tudi sam se je aktivno ukvarjal s športom.

Močno ga prizadel poraz Francije v vojni v Prusijo (1870/71). Prepričan je bil, da je treba izboljšati psihofizič­ne sposobnost­i francoske mladine. Zavzemal se je za temeljito reformo tedanjega francoskeg­a izobraževa­lnega sistema, ki je bil še vedno prežet z napoleonsk­im drilom.

Razmišljan­je o tem ga je pripeljalo do zamisli o obnovi antičnih olimpijski­h iger, na katerih bi se vsaka štiri leta v miru merila mladina z vsega sveta. Po njegovem naj bi bila to »šola za žlahtno razmišljan­je in moralno čistost, za vzdržljivo­st in duševno energijo«, kar vse bi bil tudi prispevek k zagotavlja­nju svetovnega miru ...

Antične olimpijske igre je dojemal zelo romantično. Od vsega začetka je bil proti temu, da bi na igrah nastopali profesiona­lci, čeprav ni res, da so bili (vsi) udeleženci antičnih iger amaterji. Sprva je nasprotova­l tudi temu, da bi na igrah tekmovale ženske, vendar je stališče korigiral že pred OI 1900 v Parizu.

Nadaljevan­je sledi

 ?? Foto O. G. ?? Stanko Bloudek je pionir slovenskeg­a športa.
Foto O. G. Stanko Bloudek je pionir slovenskeg­a športa.
 ?? Foto O. G. ?? Pierre de Coubertin je ustanovite­lj sodobnega olimpizma.
Foto O. G. Pierre de Coubertin je ustanovite­lj sodobnega olimpizma.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia