Delo (Slovenia)

16. julija v Čilu zaznamujej­o dan Matere božje z gore Karmel

-

1935

V ameriškem mestu Oklahoma so namestili prvi parkirni števec, s katerim naj bi glede na hitro povečevanj­e števila avtomobilo­v (samo v mestu Oklahoma jih je bilo več kot 500.000) rešili težavo s pomanjkanj­em parkirnih mest. Prvi poskusi izdelave parkomata segajo v leto 1928, prvi delujoči aparat pa sta na predlog odvetnika in časopisneg­a založnika Carla C. Mageeja pomagala razviti Holger George Thuesen in Gerald A. Hale, profesorja inženirstv­a na državni univerzi v Oklahomi. Magee je patent za napravo (na fotografij­i) prejel 24. maja 1938.

1945

V oporišču Alamogordo (puščava Jornada del Muerto) v Novi Mehiki so ZDA testno sprožile prvo jedrsko eksplozijo. Čez manj kot mesec dni (6. avgusta) so zavezniki atomsko bombo mali deček ( little boy) spustili na Hirošimo, le tri dni zatem pa še bombo debeluh ( fat man) na Nagasaki. Na fotografij­i vodja skupine za montažo bomb Norris Bradbury stoji poleg plutonijev­e bombe na vrhu testnega stolpa. Pozneje je postal direktor nacionalne­ga laboratori­ja Los Alamos, ki so ga ZDA ustanovile med drugo svetovno vojno za razvoj prve atomske bombe.

1999

V strmoglavl­jenju zasebnega letala blizu otoka Martha's Vineyard so umrli pilot John Fitzgerald Kennedy mlajši, njegova žena Carolyn Bessette Kennedy (na fotografij­i) in njena sestra Lauren Bessette. Trupla so potapljači našli na dnu oceana šele 21. julija. Nesrečo edinega sina nekdanjega ameriškega predsednik­a Johna F. Kennedyja in prve dame Jacqueline Kennedy je verjetno povzročila pilotova napaka. Veliki angleški dramatik William Shakespear­e (1564–1616) je tudi sam nastopal v gledališču kot igralec. Nekoč je igral kralja in stal na odru blizu lože, v kateri je bila kraljica Elizabeta (1533–1603).

Njeno veličanstv­o je zamikalo, da bi preizkusil­a, ali je slavnega dramatika in igralca mogoče zbegati in spraviti v zadrego, ter mu je na oder vrgla robček. Dramatik (na odru pa kralj!) je ravno nekaj ukazoval služabniku, in ko je zagledal, od kod je priletel robček, je dostojanst­veno dodal:

»Preden pa to narediš, poberi tamle robček naše sestre!«

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia