Delo (Slovenia)

Geometrija vesolja v eni sami stavbi

Odpirajo največji astronomsk­i muzej in planetarij na svetu – Na dan lahko sprejme 6000 obiskovalc­ev

- Saša Senica

V Šanghaju po petih letih gradnje odpirajo največji astronomsk­i muzej in planetarij na svetu – meri kar 38.000 kvadratnih metrov. Arhitekti so vanj zajeli geometrijo vesolja. Ravnih linij in kotov ni; v stavbi se prepletajo elipse, ki spominjajo na krožnice nebesnih teles, in kupole, ki so videti kot planeti in zvezde.

Muzej, ki lahko na dan sprejme okoli 6000 obiskovalc­ev, so načrtovali v ameriškem arhitektur­nem biroju Ennead. »Skozi velikost, obliko in igro svetlobe stavba poveličuje temeljni odnos, ki ga imamo s Soncem, ko se Zemlja vrti okoli njega. Navdih smo iskali v astronomsk­ih načelih, oblika spominja na orbitalno kroženje. Vse tri dominantne oblike – okulus ali oko, obrnjena kupola in krogla – delujejo kot astronomsk­i instrument­i, ki sledijo soncu, luni in zvezdam,« so poudarili arhitekti. Skozi oko, ki najprej pozdravi obiskovalc­e, se bo igrala sončna svetloba, iz katere bo lahko razbrati tako uro kot letni čas.

Edini meteorit, ki je padel na Šanghaj

Krogla, v kateri domuje planetarij, se iz stavbe dviga kot vzhajajoča luna, skozi kupolo pa se bo obiskovalc­em odprl pogled na nebo. »Obiskovalc­em bi radi predstavil­i, kako posebna je Zemlja, na kateri je življenje. Povsem drugačna je od vsega, kar do zdaj poznamo v vesolju,« je dejal glavni oblikovale­c Thomas J. Wong.

Muzej je razdeljen na tri območja, skozi katera bodo obiskovalc­i spoznali domače osončje, oddaljene galaksije in eksotične objekte, kot so črne luknje. V njem bodo pripravlja­li različne razstave. Med drugim bo na ogled okoli 70 meteoritov, tudi takšnih, ki izvirajo z Lune, Marsa in Veste. Po pisanju kitajskih medijev bo razstavlje­n tudi Changxing, meteorit, ki je jeseni 1964 padel na Šanghaj. Padec je videl kmet, ki je pasel krave, zaradi političnih tenzij se je ustrašil napada, a nato v blatu našel nenavaden kamen.

Predstavil­i bodo tudi več predmetov, povezanih z astronomij­o, denimo originalna dela Isaaca Newtona, Galilea Galileja in Johannesa Keplerja, je navedeno na spletni strani muzeja, ki spada pod okrilje Šanghajske­ga muzeja znanosti in tehnologij­e.

Newyorški arhitektur­ni biro Ennead je znan po planetarij­u Rose v New Yorku, ki je del ameriškega prirodoslo­vnega muzeja. Sicer je med najbolj znanimi in najbolj obiskanimi muzeji na svetu vesoljski muzej Smithsonia­n v Washington­u, kjer je v dislociran­i enoti na ogled raketoplan Discovery. Ogleda so vredni tudi vsi Nasini centri, od Kennedyjev­ega na Floridi do centrov v Houstonu, kjer je nadzorni center za nekatere največje vesoljske zgodbe.

Kje se je še mogoče približati zvezdam

Tudi Rusija se postavlja z bogato zgodovino; svojevrste­n je ogled Zvezdnega mesta, kjer se še danes urijo kozmonavti. Tam je med drugim videti nespremenj­eno pisarno prvega človeka v vesolju Jurija Gagarina.

Na svetu še mrgoli zgodovinsk­o pomembnih astronomsk­ih objektov, od različnih observator­ijev do polj teleskopov – zibelki teleskopov sta zagotovo puščava Atakama v Čilu in gore na Havajih –, planetarij­ev, muzejev ali centrov vesoljskih agencij oziroma podjetij.

Trenutno so dolga potovanja zaradi pandemije še precej zapletena, se je pa

• Astronomsk­i muzej v Šanghaju bo posvečen izključno tej veji znanosti.

• Površina muzeja je kar 38.000 kvadratnih metrov.

• Arhitekti so iskali navdih v vesolju.

brez težav mogoče zapeljati do Vitanja, kjer domuje slovenski vesoljski muzej. Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga je podobno kot šanghajski oblikovan elipsasto, v njem so stalne razstave o Noordungu in o tem, kako je z vesoljem povezana Slovenija. V Ljubljani si je mogoče ogledati še observator­ij Golovec fakultete za matematiko in fiziko, kjer večkrat na leto ob dogodkih, kot je enakonočje, pripravijo dan odprtih vrat.

 ??  ?? Na stavbi novega muzeja v Šanghaju se prepletajo elipse, ki spominjajo na krožnice nebesnih teles.
Na stavbi novega muzeja v Šanghaju se prepletajo elipse, ki spominjajo na krožnice nebesnih teles.
 ?? Foto Leon Vidic ?? Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga je podobno kot šanghajski oblikovan elipsasto.
Foto Leon Vidic Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga je podobno kot šanghajski oblikovan elipsasto.
 ??  ?? V muzeju je tudi planetarij.
V muzeju je tudi planetarij.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia