Delo (Slovenia)

Vedno Coca-Cola

- Melita Meršol

Coca-Cola. Z ledom in limono. Mojo najljubšo pijačo – vselej originalne­ga okusa, nikoli tiste brez sladkorja, zero ali dietne – v Boštjanovi restavraci­ji Cubo dobim tudi v velikem kelihu. In užitek je popoln.

Že od malega, ko smo z družino živeli v Londonu, sem na Piccadilly Circusu vedno potegnila mamino roko, da sva se ustavili in sem lahko gledala, kako se je na velikem displeju počasi prižigal ikonični rdeče-beli napis, ki tam sveti že od leta 1955 in me je začaral. Coca-Cola. Za vedno.

Na oblikovni šoli smo morali četrti letniki grafičnega oblikovanj­a narediti diplomsko delo in moj pisni del je zajemal zgodovino embalaže Coca-Cole. Gradivo mi je priskrbel oče iz newyorških Public Library in MoME, moj mentor, zdaj žal že pokojni akademski slikar Bojan Kovačič, pa me je navdušen prosil za kopijo. S posebno izdajo stekleničk­e Coca-Cola sem mu jo ponosno podarila. Nekaj znancev me je večkrat skušalo dobronamer­no opozoriti, da Coca-Cola škodi zdravju in podobno. Pa sem raje poslušala prijatelja, vrhunskega zdravnika Marka Bitenca, ki mi je dejal, da naj delam, kar mi paše, in da Coca-Cola celo pomaga pri slabosti. S Coca-Colo sva na njeno poslednje novo leto, ko imam jaz obenem rojstni dan, nazdravili z mojo takrat 90-letno nono, pa čeprav je bila sladkorna bolnica. Kako zelo je bila srečna tistih nekaj požirkov. »Prav si naredila,« me je potolažil dobri prijatelj in svetovno priznani endokrinol­og Andrej Janež.

Da je Cristiano Ronaldo pred kratkim na novinarski konferenci odrinil sponzorske steklenice Coca-Cole in izjavil, da je ne dovoli piti svojemu sinu, in je s to gesto poskrbel, da je za več milijard padla vrednost podjetju Coca-Cola, je neprimerno­st brez primere.

In ne nazadnje. Kako gredo že verzi tiste pesmi ... Kdor ne mara Coca-Cole, ta ne ve, kaj dobro je. Olé!

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia