Delo (Slovenia)

Ukradeni Guo se je vrnil domov

-

Leta 1997 so na vzhodu kitajske ugrabili komaj dveletnega Guo Xinzhena in za njegove starše se je začelo epsko iskanje, ki jih je popeljalo po vsej državi in celo navdihnilo celovečern­i film. Ta teden se je zgodba po poročanju CNN srečno končala, Guo se je namreč po 24 letih vrnil domov. V ponedeljek je policija iz mesta Liaocheng v provinci Shangdon povedala, da so ga našli. Živel je v sosednji provinci Henan in se je že sestal s starši. Objavili so tudi videoposne­tek ponovne združitve z družino, na katerem jočejo in se objemajo. »Našli smo te, prišel si nazaj.« Policisti so potrdili, da so aretirali dva človeka, ki sta že priznala ugrabitev in prodajo Guoja. Dečka je blizu doma leta 1997 ugrabila neznana ženska. Policija je zbrala vzorce krvi, DNK in druge dokaze, vendar je bila takrat tehnologij­a še premalo napredna, da bi lahko primer rešili. Kljub temu niso nehali iskati, kar je na koncu trajalo skoraj četrt stoletja. Dečkov oče Guo Gangtang prav tako ni obupal. Po sinovem izginotju se je podal na iskalno akcijo po Kitajski, z motorjem je obiskal prav vsako provinco in opravil več kot 500.000 kilometrov. S seboj je imel zelo malo predmetov, le vrečo z letaki in zastavo, na kateri je bila natisnjena fotografij­a njegovega sina. Za iskanje je porabil vse prihranke in si nakopal velik dolg. Navsezadnj­e se mu je med potjo pokvarilo kar deset motorjev.

Leta 2015 je njegovo iskanje pritegnilo pozornost javnosti in navdihnilo film Lost and Love, v katerem igra hongkonški zvezdnik Andy Lau. Gangtang sina ni našel, je pa izsledil več kot 100 drugih ugrabljeni­h otrok, ki so jih združili s prvotnimi družinami. Letos se mu je končno nasmehnila sreča, saj so oblasti našle novo sled. S pomočjo analize vzorcev DNK in primerjave obraznih potez so prišli sinu na sled. Dodatni testi njegove krvi so potrdili, da gre za ugrabljene­ga dečka. V akciji so prijeli preprodaja­lca otrok z imenom Hu in njegovo nekdanje dekle Tang. Oba sta po zaslišanju priznala zločine. Ni jasno, komu sta prodala otroka.

Ugrabitve in preprodaja otrok so na Kitajskem že dolgo velik problem. Številni starši nikoli ne najdejo pogrešanih otrok. Poznavalci so pojasnili, da je vse posledica politike enega otroka, ki se je v zadnjih letih sprostila. Maja je oblast napovedala, da bodo odslej dovolili do tri otroke na družino. Zadnja desetletja so si kitajski pari želeli dečke, deklice pa so množično oddajali v posvojitev na zahod pod pretvezo, da so sirote. Po nekaterih ocenah na Kitajskem vsako leto ugrabijo na desettisoč­e otrok. V zadnjih petih letih so jih našli 4700.

 ?? Foto arhiv policije iz Liaochenga ?? Ugrabitve otrok Po četrt stoletja ponovno skupaj
Foto arhiv policije iz Liaochenga Ugrabitve otrok Po četrt stoletja ponovno skupaj

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia