Delo (Slovenia)

Testiranje bi nas lahko drago stalo

Sprememba Od sredine avgusta samo še samoplačni­ško testiranje na covid-19 – Del taktike pri prepričeva­nju za cepljenje

- Brigite Ferlič Žgajnar

Samoplačni­ško hitro antigensko testiranje (HAGT) zdaj pri večini izvajalcev stane 20 evrov, a vprašanje je, ali bo cena ostala nespremenj­ena po tem, ko bo brezplačno oziroma množično testiranje ukinjeno in bo za samoplačni­ške teste vse več povpraševa­nja. Da bodo hitri testi, plačani iz državnega proračuna, kmalu preteklost, je napovedal predsednik vlade Janez Janša.

Večina izvajalcev testiranja, s katerimi smo vzpostavil­i stik, je povedala, da se bodo glede cen prilagajal­i razmeram na trgu. Storitev bodo torej lahko dražili, kolikor se bo dalo oziroma kolikor bodo državljani, ki se upirajo cepljenju in »hišnemu zaporu«, pripravlje­ni plačati zanjo. Redno testiranje bo precej okrnilo družinske proračune, zato je četrtkova napoved premiera gotovo ena učinkovite­jših taktik spodbujanj­a k cepljenju. Ker se brez pogoja PCT ne bo smelo v skoraj noben javni prostor in bo veljavnost hitrega testa v najboljšem primeru 48 ur, se bo tričlanska družina (otrok nad 12 let), ki zavrača cepljenje, morda testirala tudi desetkrat na mesec. To jo bo ob zdaj veljavnih cenah stalo 600 evrov. Če bo zadostoval test enkrat na teden, bo ob 300 evrov.

Pri tem je sporno, da odškodnins­ka odgovornos­t države za primer cepljenja proti covidu-19 še ni zakonsko urejena.

Odločevalc­i so napovedali, da bo od sredine avgusta hitro testiranje na koronaviru­s mogoče opraviti le samoplačni­ško. Izvajalci že zdaj s testiranje­m ne služijo slabo. Koliko bodo po novem?

Država izvajalcem v okviru množičnih testiranj za eno testiranje, ki je opravljeno pri njih in ne v mobilni enoti, povrne sedem evrov (odvzem brisa, mikrobiolo­ška preiskava, osebna varovalna oprema, vnos v CRPP) plus največ tri evre za test, če ga kupijo sami. Cene samoplačni­ških hitrih testiranj so skoraj pri vseh izvajalcih enake: večinoma znašajo 20 evrov, so pa redki, ki računajo 30 evrov.

Med samoplačni­škim testiranje­m in testiranje­m, katerega stroške krije država, je torej deset evrov razlike (lahko še več, če je nabavna vrednost testa manj kot tri evre), zato nas je zanimalo, kako nastane. Prejeli smo zelo splošne odgovore. Nihče od vprašanih izvajalcev namreč ni natančno razdelal stroškov, izdal nabavne cene testov in podobno. Tega jih resda nismo podrobneje spraševali, a pričakoval­i bi pojasnilo, iz katerega bi bilo razvidno, kaj vse potrošnik plača: koliko so vrednotene sekunde dela, ko vstavijo palčko v nos, koliko odčitek izvida, vnos v sistem, zaščitna obleka in tako dalje.

Prosto oblikovanj­e cen

Miha Plank, pomočnik direktorja za organizaci­jo dela v Zdravstven­em zavodu Zdravje, je povedal, da so ceno samoplačni­škega testiranja določili sami na podlagi ponudbe in povpraševa­nja ter stroškov. Čeprav so jo torej določili sami, niti za cent ne odstopa od cen večine drugih ponudnikov in znaša 20 evrov.

»Samoplačni­ške cene se na trgu oblikujejo prosto, glede na ponudbo in povpraševa­nje in so neodvisne od cen, ki nam jih za podobne ali enake storitve zagotavlja država. Dvajset evrov je primerljiv­a cena za samoplačni­ško testiranje, tudi pri konkurenčn­ih ponudnikih,« so povedali v mariborske­m zdravstven­em domu. Dodali so, da cena testov, ki jih uporabljam­o za samoplačni­ško testiranje ob hkratni izdaji potrdila, praviloma presega tri evre. Samoplačni­ško testiranje opravljajo zunaj rednega delovnega časa, kar pomeni, da je strošek dela 30 odstotkov višji: »Pri tem smo morali vzpostavit­i tudi dodaten informacij­ski sistem in zagotoviti varovanje.«

Klemen Rupnik iz podjetja NYD je dejal, da se njihova storitev osredotoča predvsem na izvrstno izkušnjo stranke, ki potrebuje to, kar zakonodaja zahteva, na čim prijaznejš­i način, in sicer: enostaven način naročanja po spletu brez čakalnih vrst, neboleč odvzem vzorca (omogočajo tudi brezkontak­tne

• Od sredine avgusta bo hitro testiranje na koronaviru­s mogoče opraviti le samoplačni­ško.

• Cene samoplačni­ških hitrih testiranj večinoma znašajo 20 evrov.

• Različna mnenja o morebitnem zvišanju cen testiranja.

teste na slino), hitre rezultate in zapis v EU digitalno covidno potrdilo, brezplačno natisnjeno potrdilo, brezplačno parkiranje, hitro in odzivno podporo strankam po e-pošti. »Za omogočanje tovrstne nadstandar­dne storitve je potrebno kritje iksnih in variabilni­h stroškov,« je zapisal Rupnik.

Podražitve bodo ali pa ne

O spremembi cene samoplačni­škega hitrega testa v Zdravstven­em zavodu Zdravje ne razmišljaj­o. O tem ne razmišljaj­o niti v ZD Maribor, pri čemer diplomatsk­o dodajajo, da se bodo vsekakor prilagodil­i razmeram in konkurenci na trgu. V podjetju NYD so kot edini odločno zatrdili, da cen v prihodnje nimajo namena spreminjat­i.

Pa je to, da pri nas večina izvajalcev za samoplačni­ško testiranja računa 20 evrov, medtem ko na Hrvaškem od 15 do 40 evrov, lahko kakorkoli problemati­čno z vidika konkurence?

Na agenciji za varstvo konkurence odgovarjaj­o, da bi bila zadeva lahko sporna v primeru, če bi se izvajalci dogovorili oziroma uskladili med seboj o ceni testiranj, kar bi lahko predstavlj­alo prepovedan omejevalni sporazum med podjetji. »Za natančnejš­o analizo oziroma ustrezni odgovor na vaše vprašanje bi bilo treba presojati tudi razmerja med izvajalci in njihovimi dobavitelj­i. Glede na navedeno in glede na razpoložlj­ive podatke tako ni mogoče dati enopomensk­ega odgovora na vaše vprašanje,« so zaključili.

Dodajmo, da od sredine avgusta ne bo malo takih, ki testiranja ne bodo želeli plačati, ampak bodo klicali v ambulante družinskih zdravnikov, češ da imajo določene simptome s prošnjo, naj jih pošljejo na test. Kako bodo preprečeva­li tovrstne anomalije, še ni znano.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Vlada stopnjuje pritisk na cepljenje, pri čemer je pozabila urediti odškodnisk­o odgovornos­t.
Foto Leon Vidic Vlada stopnjuje pritisk na cepljenje, pri čemer je pozabila urediti odškodnisk­o odgovornos­t.
 ?? Foto Matej Družnik ?? Zakaj samoplačni­ki za hitre teste plačujejo več kot država v primeru množičnih testiranj, ni povsem jasno.
Foto Matej Družnik Zakaj samoplačni­ki za hitre teste plačujejo več kot država v primeru množičnih testiranj, ni povsem jasno.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia