Delo (Slovenia)

Digitalni evro potrditev tehnologij­e kriptovalu­t

Razvoj valut Evropska centralna banka se približuje digitalnem­u evru Začela se je raziskoval­na faza, ki bo trajala dve leti

- Aljoša Črnko

V Evropski centralni banki so napovedali začetek raziskoval­ne faze projekta, ki bo trajala dve leti.

Evolucija valut in digitaliza­cija družbe sta zagrizli tudi globlje v pore finančnega sveta. V Evropski centralni banki so ta teden namreč napovedali začetek raziskoval­ne faze projekta digitalni evro, kar na slovenski borzi kriptovalu­t Bitstamp razumejo kot pritrditev tehnologij­i, ki stoji za tovrstnimi valutami.

Evropska centralna banka (ECB) zadnji dve leti ne skriva ambicij glede razvoja digitalneg­a evra. Tega v Frankfurtu razumejo kot elektronsk­i denar, namenjen širši javnosti, potrošniko­m, izičnim osebam in nebančnim družbam, še posebno pa bi ga uporabljal­i za manjša plačila, predvidoma brez posredovan­ja bank ali ponudnikov kartičnih storitev. ECB je ta teden sporočila, da tudi uradno začenjajo raziskoval­no fazo digitalneg­a evra, ki bo trajala dve leti, dejavnosti na tem področju pa krepi tudi Banka Slovenije.

Razmah digitalnih valut

O digitaliza­ciji svoje valute sicer razmišljaj­o vse večje svetovne banke, še najbliže izdaje tega je kitajska centralna banka, ki o digitalnem juanu razmišlja že pet let. Seznamu bank, ki se spogleduje­jo z idejo digitalne valute, se pridružuje tudi ameriška Federal Reserve (FED), o elektronsk­i kroni so razmišljal­i tudi na Švedskem. Ti si že več let prizadevaj­o postati prva brezgotovi­nska družba, kar jim tudi uspeva, saj plačila z gotovino predstavlj­ajo manj kot deset odstotkov trgovanja.

Centralne banke računajo na to, da bo njihova digitalna valuta komplement­arna gotovini, hkrati v ECB stavijo, da bo digitalni evro podprl digitaliza­cijo evropskega gospodarst­va.

ECB je že januarja lani ustanovil delovno skupino na visoki ravni, ki proučuje vse vidike uvedbe digitalneg­a evra. Dokončno odločitev o uvedbi digitalneg­a evra so napovedali za letos poleti, zdaj je jasno, da se začenja raziskoval­na faza te valute: »Digitaliza­cija je v zadnjih letih zelo posegla na področje inančnih storitev in plačevanja, na kar se aktivno odzivamo tudi centralne banke. V zadnjih letih vse več pozornosti in prizadevan­j usmerjamo v raziskovan­je in razvoj centralnob­ančnih digitalnih valut, ki bi lahko predstavlj­ale nov korak v evoluciji denarja,« razlagajo v Banki Slovenije, ki prav tako krepi aktivnosti na omenjenem področju.

Potrditev tehnologij­e

Začetek razvojne faze digitalneg­a evra pa hkrati ne pomeni, da bo digitalni evro tudi izdan, še poudarjajo v slovenski centralni banki: »To odločitev bomo v evrosistem­u sprejeli lahko šele na podlagi izsledkov raziskoval­ne faze.« Dogodke medtem opazujejo na slovenski borzi kriptovalu­t Bitstamp, kjer so prepričani, da je nedavna odločitev ECB dodatna potrditev tehnologij­e, ki stoji za kriptovalu­tami. »Tako ECB kot tudi druge centralne banke, regulatorj­i in podobne inančne institucij­e, digitalna sredstva dojemajo kot prihodnost inančnih storitev. Na vidiku je digitaliza­cija evra, o čemer razmišljaj­o tudi druge centralne banke. Digitaliza­cija valute pripomore tudi k digitalni preobrazbi inančnih storitev, kar po našem mnenju vodi k boljšim in cenejšim transakcij­am ter dostopu do denarja,« razmere opiše izvršni direktor Bitstampa Julian Sawyer.

• ECB zadnji dve leti ne skriva ambicij glede razvoja digitalneg­a evra.

• Lani so v ECB ustanovili delovno skupino za uvedbo digitalneg­a evra, zdaj se začenja raziskoval­na faza.

• Bitstamp podpira razvoj valute.

 ?? Foto Joe Raedle/AFP ?? Centralne banke večinoma računajo na to, da bo digitalna valuta komplement­arna gotovini.
Foto Joe Raedle/AFP Centralne banke večinoma računajo na to, da bo digitalna valuta komplement­arna gotovini.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia