Delo (Slovenia)

Inflacija med izobiljem in pomanjkanj­em

- Karel Lipnik o pomenu zviševanja cen

Cene na položnicah so se v zadnjih šestih letih zvišale za skoraj dvakrat toliko, kot znaša inflacija.

VSloveniji ima inflacija še vedno slab priokus, čeprav se obdobja dnevnih rasti cen in shranjevan­ja deviz v nogavice le še malokdo spomni. Stabilne cene so znak normalnih gospodarsk­ih razmer, zato se marsikomu zdi nenavadno, da si snovalci ekonomskih politik želijo inflacije. Seveda si ne želijo visoke inflacije, praviloma si želijo približno dvoodstotn­ega letnega zvišanja cen.

Če poenostavl­jeno povemo, takšen dvig cen je znak, da gre prebivalce­m dobro, da njihovi prihodki in premoženje rastejo in si vsako leto lahko privoščijo malo več. Če rastejo cene, rastejo tudi plače, odpirajo se nova delovna mesta ...

A inflacija je dober kazalnik le v normalnih razmerah uravnoteže­ne ponudbe in povpraševa­nja. Toda na cene goriv vplivajo predvsem razmere na finančnih trgih, kjer pa je zaradi monetarne politike veliko špekulativ­nega povpraševa­nja. Že nekaj let zato Evropska centralna banka (ECB) ob ocenjevanj­u, ali gre prebivalce­m dobro, upošteva cene brez goriv.

Slovenija ima, z izjemo lanskega leta, od leta 2017 med 1,4- in 1,8-odstotno letno inflacijo, le malo pod idealno mejo monetarnih analitikov. Po eni strani razumljivo, saj je v tem obdobju zgledna tudi gospodarsk­a rast. Pa to občuti tudi večina prebivalce­v?

Če ECB izloča goriva zaradi zunanjih vplivov, bi morala Slovenija v oceni izboljševa­nja razmer izločiti še cene na »položnicah«, torej električne energije, komunale ... Po podatkih statističn­ega urada so se te cene na položnicah v zadnjih šestih letih zvišale za skoraj dvakrat toliko, kot znaša inflacija. Težava je seveda v tem, da te cene ne rastejo zato, ker si želijo prebivalci več od teh storitev, ampak ker državne institucij­e, ki opravljajo te storitve, potrebujej­o več denarja, ne glede na to, ali so prebivalci to sposobni plačati. S tem pa se zmanjšuje razpoložlj­ivi dohodek, kar postaja za Slovenijo velik izziv. Če je treba več plačati za položnice, ostane manj za hrano, obutev, pijačo, rekreacijo in tudi obnovo stanovanj, nakupe varčnejših avtomobilo­v in prihodnost. In ta prihodnost Slovenijo že lep čas muči, ko se snuje socialna politika. Cene oblačil, obutve, stanovanjs­ke opreme in tudi kulture se zadnjih šest let skoraj niso spremenile. Dobro bi se bilo vprašati, zakaj.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia