Delo (Slovenia)

Boni bodo spodbudili sezono

Turizem Dobra zasedenost na Obali Vse več prenočitev tudi v Ljubljani

- Janez Tomažič

Prvi uporabniki so včeraj že unovčili nove bone, ki jih bo do konca leta mogoče uporabiti ne le za nastanitve, ampak tudi za druge storitve v turizmu, gostinstvu, športu in kulturi. Z njimi bo mogoče plačati tudi aranžmaje v turistični­h agencijah, a le za potovanja po Sloveniji. Boni bodo tako dali pospešek turistični sezoni, a tudi poskrbeli za njeno podaljšanj­e in tudi povečanje zunajpenzi­onske porabe. Če boste hoteli rezervirat­i počitnice ob slovenskem morju, se boste morali malce potruditi, saj so sobe v številnih hotelih rezerviran­e že do konca avgusta. Izpolnjeva­nje tako imenovaneg­a pogoja PCT portoroški­h turistični­h delavcev ne skrbi. Gostov je zdaj več, več je tujcev, cene so najmanj take kot lani, vračajo se kongresni gostje. Tako lahko na kratko povzamemo letošnjo turistično sezono, ki je boljša od lanske, portoroški hoteli pa so julija le še sedem odstotkov slabše zasedeni kot julija 2019.

Tudi v Ljubljani se je v prvi polovici julija v primerjavi z mesecem prej število nočitev tujih gostov povečalo. Domači gostje so junija opravili približno petino vseh prenočitev, julija pa slabo desetino. Po podatkih Turistično informativ­nega centra (TIC) je bilo junija in julija največ Nemcev, Francozov, Italijanov, Avstrijcev in Špancev. Z bližnjih trgov tuji gostje že tradiciona­lno prihajajo predvsem z lastnim prevozom.

Lani so turistični boni zelo pomagali turistično manj obleganim občinam, kmečkim turizmom in manjšim družinskim ponudnikom. Ker so bolj atraktivne destinacij­e zapolnjene, podobno lahko pričakujem­o tudi letos.

Prvi uporabniki so včeraj unovčili nove bone, ki jih bo mogoče do konca leta uporabiti ne le za nastanitve, ampak tudi za druge storitve v turizmu, gostinstvu, športu in kulturi. Med drugim bo z njimi mogoče plačati tudi aranžmaje v turistični­h agencijah, a le za potovanja po Sloveniji.

Polnoletni­m prebivalce­m Slovenije so pripadli boni v vrednosti 100 evrov, mlajšim od 18 let pa v vrednosti 50 evrov. Boni so evidentira­ni kot dobroimetj­e v informacij­skem sistemu eDavki, njihova skupna vrednost pa je 192,2 milijona evrov.

Gospodarsk­i minister Zdravko Počivalšek je dejal, da so se za izdajo novih bonov odločili, ker pričakujej­o, da bodo imeli multiplika­tivni učinek. Še posebej, ker bo turizem tudi letos stavil predvsem na potrošnjo domačih gostov. Opozoril je, da je država v okviru intervenci­jskih zakonov turizmu že namenila 705 milijonov evrov, ministrstv­o za gospodarst­vo pa še 200 milijonov. Napovedal je tudi podporo v obliki enkratnega dodatka trem najbolj prizadetim turistični­m dejavnosti­m: mestnim hotelom, receptivni­m agencijam in industriji srečanj.

Lanske bone bo še vedno mogoče porabiti le za nastanitev, z novimi pa bomo lahko plačali še gostinske storitve, potovanja in izlete pri turistični­h agencijah, najem plovil, vozil in športne opreme, ribiške dejavnosti, nakup knjig, vozovnice za žičnice, obisk sejmov, razstav, muzejev, botaničnih in živalskih vrtov, kulturne predstave, obisk centrov za itnes in zabaviščni­h parkov ter športne dejavnosti. Plačila z novimi boni bodo torej lahko sprejemale tudi turistične agencije. A kot so pojasnili na ministrstv­u, le za storitve v Sloveniji. To pomeni, da si z boni ne bo mogoče plačati potovanja v Turčijo, Benetke ali kam drugam v tujino, lahko pa boste šli, denimo, na izlet v Prekmurje. »Boni so namenjeni reševanju domačega turizma,« je pribil Počivalšek.

Enak postopek tudi za kavo

Vršilec dolžnosti generalneg­a direktorja inančne uprave (Furs) Ivan Simič je povedal, da bo postopek unovčitve turistični­h bonov enak kot pri lanskih. Stranka bo ob naročilu storitve izpolnila obrazec in ponudniku predala osebni dokument, ponudnik bo ustrezno vrednost bona rezerviral v Fursovem sistemu. Simič je opozoril, da poraba večje vrednosti, kot je bon, ne bo mogoča, saj bo sistem porabljeni znesek takoj registrira­l.

Postopek bo enak tudi, če bo šlo le za plačilo kave: »Res pa je, da se za eno kavo ali tudi za deset evrov najbrž ne bo izplačalo izpeljati celotnega postopka za plačilo z boni,« pravi začasni šef Fursa, ki je prepričan, da bodo tudi gostinci našli način za sprejemanj­e bonov.

Tisti državljani, ki lanskih še niso porabili, bodo bone lahko tudi kombiniral­i pri istem ponudniku, seveda za namen, za katerega so bili ti izdani. Ker je letos možnost sprejemanj­a bonov vezana na osnovno dejavnost, Simič pričakuje, da bodo nekateri ponudniki v ta namen spremenili dejavnost.

 ??  ?? Turizem bo tudi letos stavil predvsem na potrošnjo domačih gostov.
Turizem bo tudi letos stavil predvsem na potrošnjo domačih gostov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia