Delo (Slovenia)

Komisar vnovič kritičen do vlade

Pravosodni ministri EU Neimenovan­je tožilcev še vedno črn madež Slovenije

- Mitja Felc

Po koncu neformalne­ga srečanja pravosodni­h ministrov EU na Brdu pri Kranju je slovenska vlada vnovič dobila zaušnico zaradi neimenovan­ja evropskih delegirani­h tožilcev. Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je na novinarski konferenci jasno povedal, da bodo ukrepali, če vlada tožilcev ne bo hitro imenovala. »Trenutno lahko za določeno izredno obdobje delujemo prek slovenskeg­a tožilca v kolegiju evropskega javnega tožilstva,« je povedal Didier Reynders, a nadaljeval, da je vendarle pomembno, da slovenske oblasti ukrepajo zelo hitro.

»Čakamo na čimprejšnj­e imenovanje. Če tega ne bo, proučujemo vse možnosti ukrepanja. Uredba je zelo jasna, in če je kršena, imamo različne možnosti,« je opozoril. Poudaril je tudi pomen tožilstva za zaščito proračuna Evropske unije.

Glede (ne)imenovanja je pravosodni minister Marjan Dikaučič dejal, da je tožilstvo pomembno tudi za Slovenijo. »V interesu ministrstv­a je, da se ta postopek izvede čim hitreje in da se celovito vzpostavi ta institucij­a, ki je pomembna tudi za Slovenijo, saj je namenjena preprečeva­nju korupcije in kaznivih dejanj pranja denarja po vsej EU.«

Pravosodno ministrstv­o je konec prejšnjega tedna v Uradnem listu objavilo nov poziv za izbor kandidatov. Vendar pa je državnotož­ilski svet opozoril, da je poziv nezakonit. Kot je sporočil, bi, če sodišče ne bi pojasnilo zakonskih določb, s ponovnim odločanjem upošteval vladno arbitrarno razlago predpisov in s tem pritrdil njenemu nezakonite­mu odločanju.

Otrokom prijazno sodstvo

Pravosodni ministri EU so na včerajšnje­m neformalne­m zasedanju med drugim razpravlja­li o pravosodni­h vidikih akta o umetni inteligenc­i.

Govorili so tudi o zagotovitv­i otrokom prijaznega pravosodja, zlasti v okviru koncepta Hiše za otroke, v ospredju katerega je potreba po zagotavlja­nju celovite in stalne podpore otrokom med sodnim postopkom in tudi po njem.

Izpostavil­i so še pomen ustrezne obravnave mladoletni­h storilcev kaznivih dejanj, ki jim je poleg spoštovanj­a pravnih norm treba zagotoviti ukrepe, ki jim omogočajo ponovno vključitev v družbo.

»Otroci se morajo počutiti udobno in varno, kadar so v stiku s pravosodje­m. To je naš cilj, ki smo se mu v zadnjih letih približali,« je po razpravi povedal evropski komisar.

Kot zadnja je bila na dnevnem redu razprava o ukrepih na evropski ravni za obravnavo izzivov na področju digitalne dediščine posameznik­ov. Poskušali so ugotoviti, katere ukrepe bi bilo mogoče sprejeti na evropski ravni.

 ?? Foto STA ?? Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders (na fotograiji levo) je napovedal ukrepanje, če vlada ne bo hitro imenovala delegirani­h tožilcev.
Foto STA Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders (na fotograiji levo) je napovedal ukrepanje, če vlada ne bo hitro imenovala delegirani­h tožilcev.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia