Delo (Slovenia)

Delta na pohodu tudi pri nas

Virusni cunami Različica delta je bolj nalezljiva, hitreje se razvije bolezen – V bolnišnici konča desetkrat več obolelih

- Milena Zupanič

»Različica delta se kot cunami širi po svetu. Je kot vlak, ki drvi proti nam,« je opisal neizogibno­st novega vala biokemik Roman Jerala. Tudi če bi bili vsi cepljeni, bi se nekateri s to različico okužili, a potek bolezni bi bil blažji kot brez cepljenja. Kaj vemo o različici delta, s katero se zdaj ukvarja ves svet?

Svetovna zdravstven­a organizaci­ja je zaradi močne nalezljivo­sti različico delta že maja letos ocenila za skrb vzbujajočo. Najprej je morila v Indiji, kjer so jo oktobra lani tudi najprej zaznali; umiralo je po tri do štiri tisoč ljudi na dan, kar pripisujej­o zakasnitvi ukrepov in nizki precepljen­osti. Toda razširila se je tudi povsod drugod. V Veliki Britaniji, kjer so visoko precepljen­i, so do konca junija odkrili 65.000 primerov te različice, do 14. julija pa že dvakrat toliko – 124.991. V bolnišnica­h je moralo kar desetkrat več bolnikov kot pri prejšnjih različicah: 0,1 odstotka okuženih je umrlo, kar je sicer malo v primerjavi s smrtnostjo pri drugih različicah. Umrlo pa je tudi 50 oseb, ki so bile dvakrat cepljene. Stroka v Veliki Britaniji opozarja, da je treba proučiti, katere bolezni so bile dejanski vzrok te smrti. V zadnjem času se delta bliskovito širi na Nizozemske­m, kjer se je število okuženih zadnji teden povečalo za 500 odstotkov.

Nalezljivo­st

Strokovnja­ki iz različnih delov sveta ugotavljaj­o, da je različica delta približno 60 odstotkov bolj nalezljiva kot različica alfa, ki je bila dolgo časa prevladujo­ča. Nekateri omenjajo celo 67 odstotkov večjo nalezljivo­st. V Veliki Britaniji zaznavajo že 90-odstotno prevlado okužb z delto. Tudi pri nas zadnji teden okuženost z delto prevladuje, kažejo podatki nacionalne­ga laboratori­ja. Na Institutu Jožef Stefan so izračunali, da se bo ob nespremenj­enih pogojih sredi avgusta začel novi, četrti val epidemije. Zakaj je delta tako zelo nalezljiva?

»Bolezen se razvije praviloma v štirih dneh po okužbi, pri prejšnjih različicah se je to zgodilo v šestih. V okuženih pacientih je prisotna tudi do tisočkrat večja količina virusa, kar pomeni, da ga ljudje tudi več izločajo in se virus hitreje širi,« je pojasnil Roman Jerala s Kemijskega inštituta.

Znaki okužbe

Iz sveta poročajo o drugačnih simptomih kot pri okužbi s prejšnjimi različicam­i virusa sars-cov-2. Bolniki opisujejo znake, podobne močnemu prehladu: glavobol, vneto grlo, izcedek iz nosu in zvišano telesno temperatur­o, nekateri tudi kašelj. Zato ljudje pomislijo, da so le prehlajeni, in normalno nadaljujej­o dan, s tem pa širijo virus. Zdravniki, ki se še niso srečali s to različico, bi jo tudi utegnili zamenjati s prehladom, opozarjajo iz držav, kjer je delta že močno razširjena.

Cepljenje

Ali cepljenje z zdaj registrira­nimi cepivi pomaga ali ne? Roman Jerala odgovarja, da protiteles­a delto nekoliko slabše nevtralizi­rajo. »Tisti, ki so cepljeni z enim odmerkom, so bistveno slabše zaščiteni, kot če so prejeli oba. A tudi če si polno cepljen, se lahko okužiš. V tem primeru bo potek bolezni v 90 odstotkih lažji kot brez cepljenja,« je povedal sogovorec. Svetuje, da se cepimo z enim od cepiv mRNK. V svetu beležijo pri polno cepljenih prebivalci­h le 0,05-odstotni delež okužb.

Napoved za Slovenijo

»Toda ker v Sloveniji kar pol milijona starejših od 50 let ni bilo cepljenih, se bodo okužili mnogi, bolnišnice bodo znova polne in ponovno bo veliko žrtev,« je napovedal. Dvomi, da bi v Sloveniji lahko še pravi čas s precepljen­ostjo dosegli kolektivno imunost. Med starejšimi od 70 let, ki so najbolj ogroženi, je precepljen­ost komaj 60-odstotna. V Veliki Britaniji, ki nam je za zgled, pa 90-odstotna. Sogovorec meni, da bo morala vlada ponovno zapreti javno življenje, saj ne bo mogla kar reči, sami ste krivi, kaj pa se niste cepili.

• Delto so prvi odkrili v indijski zvezni državi Maharastra oktobra lani.

• Ima več mutacij, ena od njih je tudi delta plus, ki se širi še hitreje.

• Simptomi so takšni kot pri hudem prehladu, zato mnogi hodijo bolni naokrog.

Različice v Sloveniji

V Sloveniji sta ljubljansk­i inštitut za mikrobiolo­gijo in imunologij­o in Nacionalni laboratori­j za zdravje, okolje in hrano v Mariboru maja, junija in julija s sekvencion­iranjem genoma odkrili enajst različic covida-19. To so alfa ali angleška različica, beta ali južnoafriš­ka različica, gama ali brazilska različica, delta ali indijska različica, različica epsilon, eta, jota, kapa in še tri nepoimenov­ane različice. Vse imajo tudi več mutacij. Opaznejša je delta plus, ki se širi še hitreje kot delta.

Pri nas je bilo do včeraj odkritih 348 primerov različice delta in še šest primerov njene mutacije delta plus. V zadnjem tednu so pri 166 pozitivnih potrdili delto pri kar 148 osebah, kar je 89 odstotkov na novo okuženih. Med njimi je bilo več kot polovica (60 odstotkov) mladih, starih 17 ali 18 let, večina jih je iz gorenjske in jugovzhodn­e statističn­e regije. Potrjena je bila tudi pri dijakih, ki so se vrnili iz Španije, so sporočili včeraj iz nacionalne­ga laboratori­ja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia