Delo (Slovenia)

Minister za digitaliza­cijo bo delal največ pol leta

Digitalna preobrazba Vloga novega ministra bo predvsem povezovaln­a – Ključno je črpanje evropskega denarja

- Aljoša Črnko

Državni zbor je s 45 glasovi za in 44 proti potrdil imenovanje ministra za digitaliza­cijo. Mark Boris Andrijanič tako prevzema vodenje vladne službe za digitalno preobrazbo, ki naj bi uresničila ukrepe za digitalni preboj države. Za rezultate ima na voljo največ pol leta. Opozicija je kritična, da imenovanje prihaja ob neprimerne­m času oziroma pol leta pred koncem mandata sedanje vlade.

Prvi osemurni delovnik v službi države je včeraj v državnem zboru izkusil Mark Boris Andrijanič. Toliko časa je namreč trajalo celotno imenovanje, ki se je s predstavit­vijo kandidata začelo ob osmi uri zjutraj in končalo ob štirih popoldne, z glasovanje­m v državnem zboru.

Povezovaln­a vloga

Osemintrid­esetletni minister za digitalno preobrazbo sodi v kvoto Nove Slovenije, na politični parket pa je resno vstopil šele ta teden, ko je zapustil delovno mesto v gospodarst­vu. Zadnjih pet let je namreč zasedal položaje v ameriškem podjetju Uber, prav mednarodne izkušnje pa naj bi bile največja dodana vrednost novega ministra, so jasni poslanci, ki so podprli njegovo imenovanje. Ministra za digitalno preobrazbo zdaj čakajo učinkovito črpanje evropskega denarja za digitaliza­cijo, pospešena digitaliza­cija gospodarst­va, uvajanje digitalnih veščin v šole ter digitaliza­cija državne uprave, med drugim zdravstva, in s tem prispevek k skrajšanju čakalnih vrst. Največji izziv pa je še vedno učinkovito povezovanj­e pristojnih ministrste­v na področju digitaliza­cije, kar je tudi ključna vloga novega ministra.

Neprimerna časovna dimenzija

Primernim kariernim izkušnjam Andrijanič­a, o katerih so govorili poslanci iz koalicije, sicer niso nasprotova­li niti v opoziciji, kjer pa je bilo pogosto slišati kritike na račun časovne primernost­i današnjega imenovanja. Poslanci so novega ministra imenovali pred parlamenta­rnimi počitnicam­i, hkrati se mu bo mandat iztekel v pol leta, so jasni v opoziciji. »Vladni načrti so narejeni do konca leta, kar pomeni, da boste pripravlja­li nekaj, kar se lahko zgodi šele prihodnje leto. Prihodnje leto bo predvoliln­o leto in vsa energija se bo usmerila samo še v predvoliln­i boj. Vsi sanjajo in hočejo še enkrat ponoviti mandat,« je izpostavil poslanec iz vrst LMŠ Jani Möderndorf­er.

Časovnica dela novega ministra je zmedla tudi poslanca Roberta Polnarja, ki na dopoldansk­i predstavit­vi ministru ni postavil vprašanj, je pa podal kritičen pogled na predlog o novem imenovanju. Polnar je dodal, da ostaja podpornik sedanje vlade, ne bo pa podprl novega ministra za digitalno preobrazbo.

Andrijanič na očitke o neprimerni časovnici odgovarja, da se zaveda časovne stiske, vendar opozarja, da s takšnim imenovanje­m ministra že precej zamujamo. Hkrati je poudaril rešitve, ki jih je mogoče uvesti že do prihodnje pomladi, v tem smislu predvsem navaja ukrepe, pri katerih ni treba spreminjat­i zakonodaje.

Andrijanič na očitke o nepremiern­i časovnici odgovarja, da se zaveda časovne stiske, vendar opozarja, da s takšnim imenovanje­m ministra že precej zamujamo.

 ??  ?? Mark Boris Andrijanič je novi član tretje vlade Janeza Janše.
Mark Boris Andrijanič je novi član tretje vlade Janeza Janše.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia