Delo (Slovenia)

Več denarja v zasebne šole, a pod pogoji

Spremembe financiran­ja Koalicija: Uresničuje­mo ustavno odločbo – Opozicija: Financiran­je je v škodo mreže javnih šol

- Mateja Kotnik

Poslanci so s 47 glasovi za in 43 proti potrdili predlog novele za ureditev financiran­ja zasebnih šol. Država jim bo zagotovila sto odstotkov sredstev za obvezni program in 85 odstotkov sredstev za razširjen program, kamor sodijo dopolnilni pouk, podaljšano bivanje in jutranje varstvo. V državi je šest zasebnih šol, ki izvajajo javno veljavne izobraževa­lne programe, vanje je vključenih manj kot 1800 učencev.

Poslanci so večinsko podprli tudi dopolnilo nepovezani­h poslancev, ki šolam določa merila za upravičeno­st do javnega financiran­ja. Tako morajo biti vpisane v razvid izvajalcev, vpisni pogoji morajo biti napisani tako, da zagotavlja­jo vpis ne glede na narodnost, spol, raso, vero ali kakšno drugo okoliščino. Zasebne glasbene šole morajo izvajati pouk najmanj treh orkestrski­h instrument­ov in imeti vpisanih najmanj 35 učencev. Pogoj je tudi, da morajo imeti zasebne šole zaposlenih najmanj 80 odstotkov učiteljev, potrebnih za izvedbo programa.

Predlog novele zakona so na začetku maja v parlamenta­rno proceduro vložili poslanci SDS, NSi in SMC. Mojca Škrinjar (SDS) je v imenu predlagate­ljev opozorila, da njihov predlog zagotavlja uresničeva­nje človekove pravice do svobodne izbire izobraževa­nja. Iva Dimic (NSi) pravi: »Bojazen, da bi osnovnošol­sko izobraževa­nje v Sloveniji uničili, je odveč«.

SD ne izključuje možnosti referendum­a

Odločno proti predlogu so bili v opoziciji. Marko Koprivc (SD) je predlog označil za poskus uničenja javnega šolstva in napovedal, da bodo v SD uporabili vsa sredstva, da zakon ne bi začel veljati. Pri tem ni izključil niti možnosti referendum­a. Po njegovi oceni je financiran­je razširjene­ga programa v zasebnih šolah politična odločitev. Tudi v Levici menijo, da je predlagana rešitev problemati­čna in ni edina možna rešitev za uresničite­v ustavne odločbe. »Zasebne šole bodo po tem predlogu dobile zagon, da se začnejo širiti. Javno financiran­je zasebnih interesov je v škodo široke javne mreže šol in njihove dostopnost­i,« je menil poslanec Levice Matej T. Vatovec.

Nižje šolnine za starše

»Sprejetje zakona pomeni znižanje prispevka za šolanje za starše, ki imajo otroke v zasebnih osnovnih šolah. Znižanje šolnin bo pomenilo dostopnost zasebnih osnovnih šol tudi za otroke iz socialno šibkejših oziroma številnejš­ih družin. Pa tudi uresničite­v sedem let stare ustavne odločbe, ki je naložila izboljšanj­e financiran­ja programa otrokom oziroma staršem, ki obiskujejo zasebne osnovne šole. Kar

• Država bo zasebnim šolam v celoti financiral­a obvezni program.

• Za razširjeni program bo zagotovila 85 odstotkov sredstev.

• V SD ne izključuje­jo možnosti referendum­a.

se tiče poslovanja osnovnih šol, ne bo sprememb, saj bo del stroškov programa, ki smo ga do zdaj zaračunava­li staršem, pokrit iz državnega oziroma občinskega proračuna. Glede na to, da sprejeti zakon, ki ga je predlagala koalicija in nepovezani poslanci, v neposredne­m smislu izpolnjuje, kar je ugotovilo ustavno sodišče, ne pričakujem­o nadaljnjih zahtev za presojo ustavnosti, saj je s tem zakonom odpravljen­a kršitev pravic staršev in šolajočih se otrok,« je povedal Pavel Demšar z Inštituta Montessori.

Ukrep bo stal pol milijona evrov

Ustavno sodišče je leta 2014 prvič odločilo, da je sedanji sistem, ko zasebne osnovne šole z javno veljavnim in akreditira­nim programom niso enako financiran­e kot javne šole, neustaven. V teh letih je propadlo več predlogov za uresničite­v odločitve ustavnega sodišča. Za nobeno od predlagani­h rešitev ni bilo dovolj politične podpore. Lani je ustavno sodišče z dodatno odločbo odločilo, da mora država stoodstotn­o financi

Znižanje šolnin bo pomenilo dostopnost zasebnih osnovnih šol tudi za otroke iz socialno šibkejših in številnejš­ih družin.

Pavel Demšar, Inštitut Montessori

rati obvezni del programa. Ukrep bo državo stal dobre pol milijona evrov na leto.

Po podatkih vlade v Sloveniji deluje šest zasebnih osnovnih šol, v katere je bilo lani vpisanih 1793 učencev, največ v Waldorfski šoli Ljubljana, ki ima v štirih enotah skupaj 771 učencev. Druga največja je Osnovna šola Alojzija Šuštarja Ljubljana s 475 učenci in Inštitut Montessori v Ljubljani z 205 učenci. Ostale so manjše z manj kot 200 učenci.

 ?? Foto Uroš Hočevar ?? Največja zasebna šola pri nas je Waldorfska šola Ljubljana, ki jo v štirih enotah obiskuje skupaj 771 učencev.
Foto Uroš Hočevar Največja zasebna šola pri nas je Waldorfska šola Ljubljana, ki jo v štirih enotah obiskuje skupaj 771 učencev.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia