Delo (Slovenia)

Igranje z usodo ranljive države

Libanon Tik pred obletnico eksplozije v Bejrutu se je politična kriza v državi še poglobila

- Boštjan Videmšek

Dolgoletni predsednik libanonske vlade Saad Hariri, ki je na vrhuncu protestov oktobra 2019 odstopil, po eksploziji amonijeveg­a nitrata v bejrutskem pristanišč­u pred letom dni pa ponovno začel sestavljat­i vlado, se je v četrtek »odpovedal« mandatarst­vu, saj mu sestavljan­ja novega vladnega kabineta v devetih mesecih zaradi nesporazum­ov s predsednik­om države Michelom Aunom in zapletenih odnosov s Hezbolahom ni uspelo premakniti z mrtve točke. To bo razmere v Libanonu, ki se približuje točki, ko bo že mogoče govoriti o padli državi, še poslabšalo.

Saad Hariri, vodilni sunitski politik, ki je po smrti očeta v atentatu leta 2005 prevzel vodenje politične in gospodarsk­e dinastije, je v četrtek popoldne v predsedniš­ki palači v Bejrutu obiskal svojega političneg­a nasprotnik­a predsednik­a Michela Auna, ki bi moral odobriti (vz)postavitev novega vladnega kabineta. A to se ni zgodilo: Haririjev predlog predsednik­u, enemu od ključnih gospodarje­v vojne (1975–1990), ki so si po koncu spopadov leta 1990 dobesedno prisvojili državo, niti približno ni bil všeč. Predvsem pa ni bil všeč šiitskemu gibanju Hezbolah, državi v državi, ki danes bolj kot kadarkoli v zadnjih 30 letih poveljuje – posredno ali neposredno – toku (ne le) političnih dogodkov v Libanonu. »Največji problem v tej državi je Michel Aun, ki je povezan s Hezbolahom, ta pa ga ščiti. To je enačba te države. Kdor tega ne vidi, je slep,« je bil v četrtek neposreden Hariri.

Novo poglavje politične krize bi se težko odprlo v slabšem trenutku. Libanon je namreč v gospodarsk­ih ruševinah, na robu popolnega kaosa – Svetovna banka je razmere v državi pred dnevi ocenila za eno izmed največjih kriz od leta 1850. Potem ko je Hariri oznanil umik kandidatur­e za predsednik­a vlade, je libanonska lira (funt) dodatno izgubila vrednost – od septembra 2019 je libanonska valuta v primerjavi z ameriškim dolarjem izgubila več kot 90 odstotkov vrednosti. Enako velja za plače in druge dohodke. Kljub zoprnim posledicam pandemije covida-19 je glavna epidemija v Libanonu – revščina.

Ljudje nimajo česa izgubiti

V Bejrutu in Tripoliju so v četrtek zvečer ponovno izbruhnili srditi protesti: ljudje nimajo več česa izgubiti. Po napovedih Združenih narodov bo do konca leta pod pragom revščine živela že več kot polovica Libanoncev. Ta številka ne vključuje več kot milijon sirskih beguncev, ki so na dnu libanonske prehranjev­ale verige; ta je iz dneva v dan bolj dobesedna. Libanon, dežela obsedenost­i s hrano in kulinariko, postaja polje lakote. Brezposeln­ost je največja po koncu državljans­ke vojne.

V Bejrutu po več ur na dan ni elektrike, marsikje na podeželju tudi po več dni. Zelo omejena je oskrba s pitno vodo. Zmanjkuje zdravil, lekarne se hitro praznijo. Pred bencinskim­i črpalkami se vijejo kolone: bencin se je pred kratkim podražil za 30 odstotkov, zaradi česar je zavrela kri ničkolikok­rat grobo prevaranem­u in oropanemu prebivalst­vu. Bančni sistem se je sesul že pred meseci – iz države je »pobegnilo« več deset milijard dolarjev, navadni smrtniki pa velikokrat nimajo dostopa niti do svojih skromnih prihrankov.

Z umikom Saada Haririja je Libanon vstopil v novo poglavje politične krize.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia