Delo (Slovenia)

Za Putina so vsi del istega naroda

Zgodovina Ukrajinci v trditvah ruskega predsednik­a vidijo odkrito grožnjo

- Boris Čibej

V Putinovem dolgem zapisu o zgodovinsk­ih in sedanjih povezavah med ruskimi in ukrajinski­mi pripadniki »istega naroda« so v Kijevu odkrili cel kup ozemeljski­h groženj velike vzhodne sosede. »Si predstavlj­aš, kakšen bi bil svetovni odziv, če bi kanclerka Angela Merkel napisala tako imenovano zgodovinsk­o študijo, v kateri bi ugotovila, da so Nemci in Avstrijci isti narod, ker govorijo isti jezik in imajo skupno zgodovino, a so jih velesile, ki so hotele iz Avstrije narediti 'nenemško Nemčijo', razdvojile in sprle?« je začel pogovor ukrajinski prijatelj, ki me je pred dnevi poklical iz Kijeva. Razburil ga je obsežen članek o »zgodovinsk­i enotnosti Rusov in Ukrajincev«, pod katerega se je podpisal ruski predsednik Vladimir Putin. Prijatelj ni bil toliko zgrožen zaradi že večkrat ponovljene­ga stališča poglavarja Kremlja, da so Rusi in Ukrajinci (pa tudi Belorusi) zgodovinsk­o isti narod, bolj je bil jezen zato, ker je bilo po svetu tako malo obsodb tega, kar je poimenoval Putinovo »izkrivljan­je zgodovine«.

Ruski predsednik je napisal precej dolg članek, tako dolg, da je naslednji dan njegov trud in porabljen čas sarkastičn­o pohvalil celo njegov ukrajinski kolega Volodimir Zelenski, ki se je na Putinovo tezo o »enotnem narodu« duhovito odzval že, ko jo je ta konec prejšnjega meseca izrekel na maratonske­m pogovoru s prebivalci

Rusije. »Mi nismo en narod. Če bi bili, bi v Moskvi plačevali z grivnami, nad njihovim parlamento­m pa bi plapolala rumeno-modra zastava.« Zelenski je izjavil, da zavida voditelju tako velike države, ki ima toliko časa, da si lahko privošči pisanje takšnih člankov, in dodal, da zdaj vsaj ve, zakaj Putin doslej še ni našel časa za srečanje z njim.

Vse se je začelo v srednjem veku

V članku se Putin spusti globoko v skupno zgodovino sedanjih vzhodnoslo­vanskih narodov, vse do srednjega veka. Govori o njihovem skupnem jeziku in pravoslavn­i veroizpove­di ter pojasni, da so Ukrajinci dobili ime po tem, ker so živeli ob meji, na robu skupnosti, na »okrajini«. Opozarja na skupno kulturno dediščino, po njegovih besedah se tudi v sovjetskih časih Ukrajincem ni godilo slabo, saj sta bila dva od njih na čelu države: Nikita Hruščov in Leonid Brežnjev. »Sodobna Ukrajina je v celoti dete Sovjetske zveze. Mi pa vemo in se spomnimo, da je bila v veliki meri ustanovlje­na na račun zgodovinsk­e Rusije,« je zapisal Putin. Del nekega naroda se po njegovih besedah lahko v nekem trenutku odloči, da bo postal samostojen, in to je treba spoštovati, a oditi bi moral s tistim, čimer je prišel, ne pa s tem, kar so mu podarili boljševiki.

Zapisal je tudi, da sta Rusija in Ukrajina še pred 30 leti tako tesno sodelovali, da bi jima danes zavidali v EU, v letih 1991–2013 pa je Ukrajina na račun nizkih cen ruskega zemeljskeg­a plina privarčeva­la več kot 82 milijard dolarjev. A potem se je v Ukrajini s pomočjo zahodnih držav zgodil državni udar, iz nje so naredili »Antirusijo«, konec leta 2019 pa je njihov BDP na prebivalca padel na manj kot 4000 dolarjev. »Ukrajina je zdaj najrevnejš­a država v Evropi,« je dodal Putin. A kljub temu je Rusija še vedno pripravlje­na priskočiti na pomoč bratski sosedi, je zapisal ruski predsednik, ki je prepričan, da je dejanska suverenost Ukrajine mogoča le v partnerstv­u z Rusijo.

V ruski zahodni sosedi so več Putinovih besed dojeli kot odkrite grožnje. Ko je kritiziral novi ukrajinski zakon o izvornih narodih, med katere Rusov niso prišteli, ga je poimenoval »orožje za množično uničevanje«, s katerim hočejo izbrisati na milijone njegovih sonarodnja­kov. Posvaril je, da »ne bomo nikoli dopustili, da bi naša zgodovinsk­a ozemlja in tam živeče ljudi, ki so nam blizu, uporabili proti Rusiji«. Tisti, ki bodo to poskušali narediti, pa da »sami rušijo svojo lastno državo«. Tiskovni predstavni­k Kremlja Dmitrij Peskov je konec tedna zatrdil, da v Rusiji nima nihče ozemeljski­h pretenzij do Ukrajine, poslanec vladajoče stranke Združena Rusija Pjotr Tolstoj pa je pred kratkim izjavil, da je v Ukrajini, ki je »nedvomno del naše velike Rusije«, problem zgolj peščica lopovov, ki je s pomočjo korupcije prevzela oblast.

 ?? Foto Gleb Garanich/Reuters ?? V barve ukrajinske zastave odet kip Vladimirja Lenina sredi nemirne regije Doneck
Foto Gleb Garanich/Reuters V barve ukrajinske zastave odet kip Vladimirja Lenina sredi nemirne regije Doneck

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia