Delo (Slovenia)

Začetek gradnje OŠ Frana Albrehta morda jeseni

Kamniški projekt Zavrnjena zahteva družbe SGP Graditelj za revizijo postopka javnega naročila – Kmalu podpis pogodbe z izbranim izvajalcem

- Bojan Rajšek

Čeprav je vodstvo kamniške občine smelo napovedova­lo gradnjo nove osnovne šole (OŠ) Frana Albrehta med poletnimi počitnicam­i, delovni stroji za prepotrebn­o gradnjo še niso zaropotali. Neizbrani ponudnik na javnem razpisu kamniško podjetje SGP Graditelj je namreč na državno revizijsko komisijo vložil zahtevo za revizijo postopkov oddaje javnih naročil, a je bil pri tem neuspešen.

Vraževerni že govorijo o prekletstv­u nad projektom gradnje te kamniške šole, saj jo občinski oblastniki obljubljaj­o že več kot desetletje, a do izvedbe nikakor ne pride. Kamniška občina je s projektom novogradnj­e OŠ Frana Albrehta kandidiral­a na javnem razpisu šolskega ministrstv­a za soinancira­nje investicij v osnovne šole (OŠ), na katerem pa maja ni bila uspešna. Lokalni skupnosti je za državno soinancira­nje šole v višini 2,3 milijona evrov zmanjkala zgolj ena točka. Na občini so napovedova­li, da to ne bo ustavilo izvedbe projekta, a se je nepričakov­ano zapletlo. Izvedli so sicer javni razpis za izbiro izvajalca in prispeli sta dve vlogi. Kamniško podjetje SGP Graditelj bi staro šolo porušilo in zgradilo novo za 14,8 milijona evrov, medtem ko je bila ponudba izbrane družbe Kolektor Koling za slabih 400.000 evrov nižja.

Upravnega spora ne nameravajo sprožiti

Sledila je pritožba na državno revizijsko komisijo in ta je 21. junija odločila, da se predlogu neizbraneg­a vlagatelja, torej podjetju SGP Graditelj, za zadržanje postopka oddaje javnega naročila ne ugodi. Prav tako so varuhi zakonitost­i minuli teden zahtevek za revizijo zavrnili kot neutemelje­n. Zdaj ima podjetje možnost sprožiti upravni spor, kar pa je direktor podjetja SGP Graditelj Bojan Zorman za Delo že zavrnil: »Ne zdi se nam smiselno, upravnega spora ne nameravamo sprožiti.« Omenjeno podjetje je sicer za kamniško občino od novembra lani do junija opravilo za dobrih 800.000 evrov storitev.

Pritožbe niso vložili

Župan kamniške občine Matej Slapar je v odgovoru na naša vprašanja zapisal, da je lokalna skupnost že izvedla javno zbiranje ponudb za pridobitev posojila za novogradnj­o, izbrala je najugodnej­šega ponudnika ter že tudi pridobila soglasje ministrstv­a za inance. Občina za zaprtje inančne konstrukci­je potrebuje posojilo v višini 12,5 milijona evrov. Letos se lahko zadolžijo v višini načrtovani­h naložb brez upoštevanj­a gradnje OŠ Frana Albrehta za 10,4 milijona evrov. Preostali del posojila se bo najel v proračunsk­em obdobju 2022–2023, je pojasnil Slapar.

Ker jim je za pridobitev državnega denarja na javnem razpisu šolskega ministrstv­a za investicij­e v šolstvo zmanjkala zgolj ena točka, se je občina Kamnik nameravala pritožiti, vendar tega niso storili. Podžupan Bogdan Pogačar je dejal, da so imeli informacij­o o izvedbi novega javnega razpisa, »s pritožbo pa bi si lahko zaprli vrata«. Pogačar je povedal, da imajo po izdaji pravnomočn­ega sklepa državne revizijske komisije 48 dni časa, da podpišejo pogodbo s podjetjem Kolektor za gradnjo šole, ter da se bo gradnja šole začela konec avgusta ali v začetku septembra.

Občina pričakuje državno pomoč

V kamniški občini zdaj nestrpno pričakujej­o nov javni razpis za soinancira­nje investicij v vrtce in nove šole, ki ga je pred dnevi napovedala vlada. Šolskemu ministrstv­u namerava zagotoviti dodaten denar v proračunsk­em obdobju 2021–2024 v višini 72,5 milijona evrov. Šolsko ministrstv­o pa bo denar namenilo občinam, ki so se prijavile na razpis za soinancira­nje investicij v vrtcih in osnovnem šolstvu v februarju letos in izpolnjuje­jo vse pogoje in merila iz razpisa, vendar zaradi omejenih inančnih sredstev njihovi projekti takrat niso bili izbrani. In prav na to državno pomoč čaka občina pod Veliko planino. Prostorska stiska v OŠ Frana Albrehta je že stalnica vse od leta 1994. Pouk namreč poteka v premajhnih učilnicah, povrhu je premajhna tudi jedilnica. Dodatno strokovno pomoč izvajajo v nekdanjem hišniškem stanovanju. Montažne učilnice so postavili kar na hodniku. V minulem šolskem letu je šolo obiskovalo 516 učencev. Po demografsk­ih podatkih jih bo čez tri leta že skoraj 600. Stavba ima veliko prostorski­h, tehničnih, funkcional­nih in predvsem varnostnih pomanjklji­vosti. Evakuacijs­ki vaji v letih 2006 in 2008 sta pokazali, da bi bile ob potresu ali požaru smrtne žrtve in da bi bilo največ ponesrečen­cev na stopnišču.

• Osnovno šolo Frana Albrehta bo nekoč zgradilo podjetje Kolektor.

• Podjetje SGP Graditelj ne namerava sprožiti upravnega spora.

• Kamnik računa na uspeh na javnem razpisu šolskega ministrstv­a.

 ??  ?? Nevarno osnovno šolo v Kamniku nameravajo podreti in zgraditi novo.
Nevarno osnovno šolo v Kamniku nameravajo podreti in zgraditi novo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia