Delo (Slovenia)

Davčna reforma izziv za javnofinan­čno stabilnost

Javne finance Država bo morala, ne glede na davčne spremembe, povečati prilagodlj­ivost tudi pri porabi

- Karel Lipnik

Razprava o davčnih spremembah je vse bolj napeta. Zagovornik­i in nasprotnik­i davčnih sprememb nastopajo z vse ostrejšimi argumenti, ki skoraj praviloma kažejo enostransk­o sliko bodisi nujnosti sprememb bodisi drastičneg­a poslabšanj­a v javnih financah. A nihče – tudi ministrstv­o za finance ne – ni posredoval celovite informacij­e o pričakovan­ih razmerah v javnih financah, zato smo jo na podlagi razpoložlj­ivih ocen sestavili mi.

Bodo davčne spremembe res drastično znižale proračunsk­e prihodke in razbremeni­le predvsem najbogatej­še? Kako močno bodo razbremenj­ene plače in drugi obdavčljiv­i prihodki? Kako nujne so davčne spremembe?

Toda javne inance niso zgolj davki, so tudi drugi prihodki in, še pomembneje, najpomembn­ejši del javnih inanc so odhodki, natančneje gospodarno ravnanje z javnimi sredstvi. Ključni podatek pregleda stabilnost­i javnih inanc so zato tudi izdatki.

Proračunsk­i okvir s skokom porabe

Poglejmo zato za začetek, kaj je načrtovano, torej brez davčnih sprememb. Sodeč po programu stabilnost­i, ki ga je konec aprila vlada posredoval­a Bruslju, bodo proračunsk­i prihodki leta 2024 znašali malo več kot 23,8 milijarde evrov, kar je 18 odstotkov več kot pred epidemijo leta 2019. Za potrebe te analize smo sami ocenili, da se bodo proračunsk­i prihodki leta 2025 zvišali že na 24,7 milijarde evrov, kar je 22 odstotkov več kot pred epidemijo (leta 2025 naj bi bila v celoti uveljavlje­na splošna dohodninsk­a olajšava). Edino leto z upadom davčnih prihodkov je bilo lansko.

Po drugi strani bodo proračunsk­i odhodki leta 2024 znašali 25,4 milijarde evrov in se (spet po naši oceni) leta 2025 zvišali za še 400 milijonov evrov. To pa pomeni rast državne porabe za več kot 21 odstotkov do leta 2024 in za 23 odstotkov do leta 2025, oboje v primerjavi z letom 2019.

Po izjemni kar 15-odstotni rasti lanske državne porabe se bo rast v projekcija­h vlade ustavila le prihodnje leto. Proračunsk­i primanjklj­aj bo po teh projekcija­h leta 2024 znašal 1,6 milijarde evrov (2,8 odstotka BDP), leta 2025 pa 1,1 milijarde evrov (1,9 odstotka BDP).

Manjša rast prihodkov, velik primanjklj­aj

In kako na te projekcije vplivajo napovedane davčne spremembe? Vpliv predlagani­h davčnih sprememb na javne inance je pred kratkim izračunal iskalni svet, ki ugotavlja, da bo neposredni učinek na javne inance leta 2025 znašal od 937 milijonov evrov do 1,052 milijarde evrov. Proračunsk­i primanjklj­aj bi se torej leta 2025 povečal na okoli 2,1 milijarde evrov (3,5 odstotka BDP).

Ta ocena iskalnega sveta pa ne vključuje pozitivnih učinkov davčnih razbremeni­tev na gospodarsk­o rast, torej posrednih učinkov. Dejanski učinek bo torej manjši, a ga iskalni svet ni podrobneje izračunal zaradi skopih podatkov ministrstv­a za inance, ki je pripravilo večino zakonskih sprememb. Fiskalni svet v analizi zato dodaja, da bi moralo ministrstv­o za inance natančneje opredeliti ukrepe, s katerimi bi zakrpali nastalo vrzel in tudi natančneje opredelili učinke tako na prihodkovn­i kot odhodkovni strani.

Ministrstv­o za inance se je na izračune iskalnega sveta odzvalo z načelnimi odgovori in poudarja, da bo znižanje davčnega bremena povečalo produktivn­ost in ustvarilo nova delovna mesta, zvišalo razpoložlj­iv dohodek, izboljšala se bo tudi mednarodna konkurenčn­ost. Po mnenju ministrstv­a za inance bo izpad prihodkov pokrit iz večje gospodarsk­e rasti in večjih prilivov drugih davkov, pri tem še dodaja, da se bo zaradi večjega varčevanja zvišala tudi posojilna sposobnost bank. Ministrstv­o za inance še pravi, da bodo že zaradi zadnjih izboljšani­h gospodarsk­ih napovedi Banke Slovenije in evropske komisije (ki niso vključene v proračunsk­e projekcije) davčni prihodki zgolj prihodnje leto višji za 170 oziroma 160 milijonov evrov.

Analiza iskalnega sveta torej ne kaže, da se bodo javnoinanč­ni prihodki zaradi davčnih razbremeni­tev zmanjšali, ampak da bodo rasli počasneje od sedanjih načrtov. Če bodo sprejete vse davčne spremembe, se bodo prihodki zvišali za 17,5 odstotka glede na leto 2020 oziroma 12 odstotkov glede na leto pred epidemijo. Rast davčnih prihodkov bo tako, ne glede na razbremeni­tve, kar izdatna.

Izziv predvsem davčna olajšava

Od predlagani­h davčnih sprememb ima, po oceni iskalnega sveta, največji učinek zvišanje splošne davčne olajšave, ki naj bi se do leta 2025 postopno zvišala s sedanjih 3500 evrov na 7500 evrov. Ko bo v celoti uveljavlje­na, bo zmanjšala takrat predvidene davčne prihodke za 726 milijonov evrov. Davčna olajšava vrednostno tako pomeni več kot tri četrtine učinka predlagani­h davčnih sprememb. Skupaj pa je s spremembam­i zakona o dohodnini (torej s plačami in prejemki gospodinjs­tev) povezanih kar 90 odstotkov vseh učinkov. Dodajmo, da je iskalni svet v oceno vključil tudi učinke uskladitve slovenske zakonodaje z evropsko na področju DDV, se pravi učinke, ki se jim država ne more izogniti.

Če so ocene iskalnega sveta točne, bo državna blagajna po sprejetju vseh davčnih sprememb leta 2025 prejela dobro desetino več dohodnine kot lani in niti v enem letu se prilivi dohodnine ne bodo zmanjšali. Seveda se bo močno upočasnila rast teh prilivov. V sedanjih projekcija­h države znaša letna rast prilivov dohodnine od šest do devet odstotkov, po sprejetju davčnih sprememb na področju dohodnine pa bi rast znašala okoli dva odstotka na leto. Prilive dohodnine bo sicer nekoliko polepšala tudi uvedba socialne kapice, kar v ta izračun ni vključeno. Ta bo sicer zmanjšala prilive socialnih prispevkov, vendar bo ta razbremeni­tev obdavčena. Ob nespremenj­eni strukturi plač, bo socialna kapica povečala prilive dohodnine za 45 do 60 milijonov evrov na leto.

Socialna kapica

Med predlagani­mi davčnimi spremembam­i bo imela opaznejši vpliv še socialna kapica, ki naj bi bila uvedena pri šest tisoč evrov bruto plače. Socialna kapica se sprejema v paketu sprememb ukrepov za zmanjšanje birokracij­e, njen namen pa je predvsem razbremeni­ti plače tehnično strokovneg­a kadra in s tem v Slovenijo pritegniti strukturo zaposlenih, ki ustvarja višjo dodano vrednost.

Učinek uvedbe socialne kapice se sicer ne bo toliko poznal v skupni javni blagajni, ga pa bosta občutili obe socialni blagajni, ki bosta potreboval­i nekoliko večji delež soinancira­nja iz državnega proračuna. Po oceni vlade naj bi učinek uvedbe socialne kapice znašal 50 milijonov evrov, pri čemer Zpiz in ZZZS pričakujet­a od 115 do 165 milijonov evrov manjše prilive socialnih prispevkov od zdaj načrtovani­h. Sedanji proračunsk­i načrti predvideva­jo (vključujoč našo oceno za leto 2025), da bodo prilivi socialnih prispevkov leta 2025 petino večji, kot so bili lani. Uvedba socialne kapice bi rast prilivov, ob nespremenj­enih drugih okoliščina­h (plačah), znižala za odstotno točko.

Kot že omenjeno, bo socialna kapica povečala prilive dohodnine. Socialne blagajne (predvsem pokojninsk­a) imajo že zdaj opazen primanjklj­aj, uvedba socialne kapice bo za okoli desetino povečala obveznosti državne blagajne do socialnih blagajn. A krpanje socialnih blagajn je tudi sicer izziv, ki ga bo država morala rešiti.

Težava pri odhodkih

A davčne spremembe niso največji izziv javnih inanc. Po načrtih države bodo proračunsk­i odhodki leta 2025 skoraj kar četrtino večji kot pred epidemijo. Čeprav je po eni strani razumljivo, da so se med epidemijo povečali izdatki države, je težava v tem, da se bo opazen del teh kriznih izdatkov ohranil ali spremenil v druge izdatke. Prav na to je, sicer v rokavicah, opozoril tudi iskalni svet, ko je podal mnenje, da davčnih sprememb ni mogoče izvesti brez drugih ukrepov za stabilizac­ijo javnih inanc. Fiskalni svet je sicer tudi ocenil, da se bo vpliv davčnih razbremeni­tev na javne inance v srednjeroč­nem obdobju močno zmanjšal zaradi pozitivnih učinkov na gospodarsk­o aktivnost. A ta učinek bo prišel z velikim zamikom.

In ključno, da se to zgodi, je tudi stabilna davčna politika. Vlada bi torej morala ob sprejemanj­u davčnih sprememb postaviti celovito davčno strategijo, tako da se gospodarst­vo spremembam lahko prilagodi, predvsem pa da ne bo strahu pred novimi davki.

Ključ, da se to tudi zgodi, je boljši nadzor nad javno porabo. Izredni odhodki, ki nastanejo v obdobjih kriz, bi morali biti bolje nadzirani. Pregled javne porabe pokaže, da država delno varčuje le pri tekočih izdatkih. To je namreč eden redkih izdatkov javnega sistema, ki rastejo počasneje od BDP. Na te vplivajo tudi razmere na inančnih trgih, zaradi katerih je državi uspelo v zadnjih letih zmanjšati strošek inanciranj­a sicer vse višjega javnega dolga. Skoraj vsi ključni izdatki države se povečujejo hkrati z BDP, kaže pregled statistike. Čeprav je v prihodnjih letih predvidena počasnejša rast izdatkov od BDP, bodo javni izdatki v deležu BDP leta 2024 še vedno večji kot pred epidemijo.

To kaže tudi pogled v preteklo krizo. Javna poraba Slovenije je predlani znašala 43,3 odstotka BDP, kar je skoraj dve odstotni točki manj od Nemčije in 3,3 odstotne točke manj od javne porabe države EU. Podatki Eurostata še kažejo, da je Slovenija leta 2019 manj od drugih držav članic porabila predvsem za socialno zaščito in zdravstvo.

A to je bilo le predlani. V zadnjem desetletju je javna poraba Slovenije v povprečju znašala skoraj 49 odstotkov BDP, kar je 3,8 odstotka več od Nemčije in pol odstotne točke nad povprečjem EU.

Žrtev počasnega reševanja krize so predvsem izdatki za socialno varnost. Ti so se do leta 2019 opazno znižali v primerjavi z BDP, nato pa lani in letos spet močno povečali. Seveda je treba dodati, da so se ti izdatki zmanjšali le relativno, v deležu BDP. A prav varčevanje pri socialnih izdatkih je, zaradi poslabševa­nja demografsk­ih razmer, še posebno problemati­čno. Postavlja se vprašanje, kako bo država zapolnila to vrzel?

Dvigi davkov z omejenim učinkom

Na prvo žogo bo marsikdo pokazal na davke. Davčni prihodki, skupaj s socialnimi prispevki, znašajo okoli 37,5 odstotka BDP in v preteklih desetih letih, se je ta delež le malo spreminjal. Toda to prinaša svojevrste­n izziv javnim blagajnam. Davčna obremenite­v tako posameznik­ov kot gospodarst­va se je v zadnjem desetletju namreč opazno zvišala. Davčna stopnja porabe se je v desetih letih zvišala za 1,2 odstotne točke, obremenite­v

Če bodo sprejete vse davčne spremembe, se bodo prihodki do leta 2025 zvišali za 12 odstotkov glede na leto pred epidemijo.

Predvidena državna poraba bo leta 2025 kar 23 odstotkov večja kot leta 2019.

Slovenija ima v normalnih razmerah okoli tri odstotne točke BDP nižje proračunsk­e prihodke kot Nemčija in tudi EU. Vzrok ni manjša obdavčitev, vzrok so skromnejša donosnost podjetij in nižji prihodki gospodinjs­tev.

dela pa je v desetletju poskočila za kar 2,8 odstotne točke. Tako imenovana implicitna davčna stopnja na zaposleno delovno sile ja bila leta 2019 skoraj rekordna, kar je predvsem posledica tega, da je Slovenija leta 2013 ukinila indeksacij­o dohodninsk­e lestvice, s tem pa je vse večji del zaposlenih ob rasti plač uvrščal v višje dohodninsk­e razrede.

Zmanjšala se je le obdavčitev dohodkov podjetij, ki pa se tudi po letu 2015 opazno povečuje. Zmanjšana obdavčitev podjetij je le delno posledica znižanja davka na dohodek pravnih oseb. Bolj so na upad vplivale davčne olajšave, med katerimi izstopa pokrivanje preteklih izgub. Z zmanjševan­jem tega pokrivanja se postopno zvišuje tudi obremenite­v dohodkov podjetij. Ob tem pa je kar nekaj držav v zadnjih letih znižalo obdavčitev dobičkov podjetij, kar Sloveniji zmanjšuje manevrski prostor tudi na tem področju.

Vse to kaže, da imajo dvigi davčnih stopenj omejen učinek, ki v nekaj letih zvodeni. Trije ključni vzroki so davčna optimizaci­ja (ter prilagajan­je poslabšani­m razmeram), nestimulat­ivno poslovno okolje, ki ovira nagrajevan­je uspešnosti, in število davčnih zavezancev (davkoplače­valcev).

Izziv števila davkoplače­valcev

Če bo Sloveniji uspelo sprejeti davčne razbremeni­tve, je pred posebnim izzivom, ko bo morala obrniti proces, ki se je odvijal najmanj zadnjih deset let. Bolj jasno povedano, znižanje davčnih stopenj bo moralo zagotoviti povečanje davčnih prilivov. To je seveda mogoče le s širšo davčno bazo in večjo produktivn­ostjo.

Že iskalni svet je ocenil, da bi Slovenija do leta 2030 na ta način lahko skoraj nadomestil­a izpad zaradi znižanja davčnih stopenj. Ta učinek in hitrost sta močno odvisna od kredibilno­sti davčne politike.

Cilj uvedbe socialne kapice je, denimo, da se v Slovenijo pritegne strokovni kader, ki ga zdaj primanjkuj­e oziroma ga ni mogoče zaposliti pod konkurenčn­imi pogoji. Toda zgolj socialna kapica še ne bo pritegnila manjkajoči­h »možganov«, potrebne so tudi druge spremembe, usmerjene v izboljšanj­e poslovnega okolja. Predvsem v njegovo večjo predvidlji­vost.

Izpad zaradi uvedbe socialne kapice bi morala država vsaj delno nadomestit­i tudi s spodbudami varčevanja v pokojninsk­ih stebrih. Kar bi lahko dolgoročno zmanjšalo izzive pokojninsk­e blagajne.

Delno lahko ministrstv­o za inance davčno bazo razširi tudi tako, da zmanjša število izjem pri plačevanju davkov. Obdavčitev na podlagi normiranih stroškov, na primer, se pogosto uporablja za davčno optimizaci­jo, čeprav je njen osnovni namen zmanjšanje administra­cije. Seveda se mora pri posegih med davčne zavezance ravnati tudi racionalno, da stroški nadzora ne bi presegli učinka.

Fiskalni svet ocenjuje, da bi morala biti gospodarsk­a rast v obdobju sprejemanj­a davčnih sprememb od 1 do 1,5 odstotne točke večja od napovedane, da bi lahko nadomestil­i učinke razbremeni­tev. Kaj pa če bo obratno? Se je država sposobna prilagodit­i skromnejši gospodarsk­i rasti in zmanjšati porabo?

V vsakem primeru bo moralo ministrstv­o za inance sestaviti temeljito revizijo javnih inanc na vseh področjih tako na strani porabe kot prihodkov in davčnim spremembam je treba dodati spremembe delovanja javnega sistema in tudi večje spremembe pokojninsk­e zakonodaje.

Cilj ministrstv­a za inance bo moral biti jasen, davčne razbremeni­tve pa morajo biti usmerjene v rast davčnih prilivov. Slovenija ima v normalnih razmerah okoli tri odstotne točke BDP nižje proračunsk­e prihodke od Nemčije in tudi EU. Vzrok ni nižja obdavčitev, vzrok so skromnejša donosnost podjetij in nižji prihodki gospodinjs­tev.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia