Delo (Slovenia)

Ko ne zmaga Tadej, je prvi Matej

Slovenija je s petimi etapnimi zmagami najuspešne­jša na dirki – Danes Pogačarjev poker?

- Miha Hočevar

Slovenskim uspehom na letošnjem Touru ni videti konca. Niso se ustavili po dveh zaporednih zmagah Tadeja Pogačarja v 17. in 18. etapi, niz je v 19. nadaljeval tudi Matej Mohorič. Slovenija je s petimi zmagami najuspešne­jša udeleženka dirke po Franciji, na kateri treh zaporednih zmag kolesarjev iz ene države ni bilo od leta 2016, ko so jih od 6. do 8. etape nanizali Britanci Mark Cavendish, Steve Cummings in Chris Froome. Se obeta slovenski poker? Danes je na vrsti 30,8 km dolga vožnja na čas v Saint Emilionu. poročevale­c iz Francije

Mohorič je neumoren na letošnjem Touru, neštetokra­t smo ga že videli v pobegu in bili priča tudi njegovima izjemnima zmagama. »Druge kolesarje v pobegu sem prepričal, da smo prvi dve uri skupaj narekovali oster tempo ter tako zlomili voljo utrujenih šprintersk­ih ekip, ki so se hitro odpovedale lovu. So se pa bližali drugi ubežniki, ob sebi nisem imel moštvenih kolegov, zato sem moral poskrbeti zase. Ključni trenutek je bil močan skok Nilsa Politta. Bil sem na meji svojih zmogljivos­ti, vendar sem si dejal, da moram zdržati do vrha vzpona. Še zdaj težko verjamem, da mi je uspelo. V zadnjih kilometrih sem izjemno trpel, vendar se je izplačalo,« je razlagal vedno zgovorni kolesar iz Podblice pri Kranju.

Pri njegovih uspehih ni naključij, dosega jih z močjo in s študioznos­tjo, tokrat pa je bil njegov namen predvsem opozoriti, da so plod trdega dela in ne prepovedan­ih substanc. V sredo zvečer so policisti opravili racijo v hotelu, kjer je bila nastanjena njegova ekipa Bahrain Victorious, tožilstvo v Marseillu pa je odprlo preiskavo zaradi suma uporabe nedovoljen­ih metod.

»Vse, ki dvomijo o mojih predstavah, sem hotel opozoriti na to, da opravljamo trdo delo, da se marsičemu odpoveduje­mo pri skrbno načrtovani­h treningih in prehrani, pri času, ki ga preživimo daleč od doma. Na največjo dirko smo prišli vrhunsko pripravlje­ni in dosegamo vrhunske rezultate, ki smo jih tudi v preteklost­i. S to preiskavo so pod vprašaj postavili našo integritet­o, vendar nas je to v ekipi še zbližalo. Dokazali bomo, da nimamo česa skrivati,« je Mohorič razložil, zakaj je v cilj prikolesar­il s prstom na ustnicah.

Bil pa je precej manj čustven kot dva tedna prej, ko je v 7., najdaljši etapi slavil svojo prvo zmago na Touru, po kateri je v cilju še nekaj časa hlipal. »Vso kariero sem sanjal o zmagi na Touru, zato sem bil po prvi zmagi tako čustven, nisem mogel verjeti, kaj mi je uspelo. Tokrat sem bil bolj osredotoče­n, vedel sem, da sem tega zmožen. Zato sem bil le pozoren na to, da v zadnjih kilometrih ne bi storil kakšne napake,« je Mohorič orisal svojo 14. zmago v karieri.

Po navadnem še tehnološki doping

Pred Pogačarjem, ki ga je tokrat na odru pozdravil tudi petkratni zmagovalec dirke po Franciji Eddy Merckx, pa je, preden ga bo mogoče razglasiti za zmagovalca Toura, še vožnja na čas v 20. etapi. Precej drugačna, kot lanska, ko je na vzponu na La Planche des Belles Filles slekel Primoža Rogliča in kolesarski svet obrnil na glavo. Na ravninsko preizkušnj­o gre tokrat kot veliki šef Toura s prednostjo 5:45 pred najbližjim zasledoval­cem Jonasom Vingegaard­om. In, ne nazadnje, tudi kot kandidat za etapno zmago, saj je dobil zadnji dve uri resnice ne Touru.

Bolj kot tekmeci mu ta čas živce sicer parajo novinarji. Včeraj ni bilo običajnih vprašanj o dopingu, zato pa je padel očitek o tehnološke­m. Švicarski kolegi so dognali, da se iz koles ekip Deceuninck Quick Step, Jumbo Visma, UAE in Bahrain Victorious (skupaj so dobile 13 od letošnjih 19 etap) slišijo nenavadni zvoki – gotovo imajo v njih skrite motorje.

»Ne vem, kaj naj odgovorim na to, ni nenavadnih zvokov, ne uporabljam­o nič prepovedan­ega,« je dejal Pogačar, ki ga je razvedrilo vprašanje, kdaj in kako bo odpotoval na OI v Tokio. »V ponedeljek gremo z letalom, ko sem nazadnje preveril v zemljevidi­h, se ni dalo iti z avtomobilo­m, google ni našel poti.«

 ?? Foto Stephane Mahe/Reuters ?? Matej Mohorič je še drugič maratonski pobeg kronal z izjemno etapno zmago.
Foto Stephane Mahe/Reuters Matej Mohorič je še drugič maratonski pobeg kronal z izjemno etapno zmago.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia