Delo (Slovenia)

Pogačar je najboljši po Eddyju Merckxu

Delov intervju David Walsh, novinar, ki je razkrinkal Lancea Armstronga, je navdušen nad slovensko kolesarsko zgodbo

- Miha Hočevar

Lance Armstrong ga je imenoval mali trol, ko ga je David Walsh že leta 2001 prvič obtožil jemanja prepovedan­ih substanc in nato s svojo trditvijo vztrajal kljub izgubljeni­m tožbam. Šele dobro desetletje kasneje je zdaj 66-letni irski novinar dočakal zadoščenje s priznanjem Armstronga, izgnanca iz kolesarske karavane. V njej je Walsh še vedno kot prvo športno pero britanskeg­a časnika Sunday Times, pri katerem budno spremlja tudi zmagoviti pohod Tadeja Pogačarja in slovenski kolesarki fenomen.

Kot starosta novinarske­ga središča na Touru ste doživeli že domala vse v kolesarstv­u. Kako ste sprejeli slovensko zgodbo o uspehu?

Nenavadno je, da sta najboljša kolesarja za velike etapne dirke iz dvomilijon­ske Slovenije. Če Roglič ne bi padel in nato odstopil, bi bil bržkone Pogačarjev najhujši tekmec tudi na tej dirki in bi drugič zapored najverjetn­eje videli Slovenca na 1. in 2. mestu. Vendar tudi sam prihajam iz majhne države, iz Irske, kjer smo imeli že podoben primer. Sočasno smo imeli Stephena Rocha in Seana Kellyja, tako da dva izjemna kolesarja iz majhnega bazena nista nekaj povsem novega. Zame ni razlogov, da bi dvomil o verodostoj­nosti dosežkov slovenskih kolesarjev.

Zdaj je v ospredju Pogačar, ki bo jutri pri 22 letih drugič stopil na vrh odra za zmagovalce na Elizejskih poljanah. Kako vidite njegov meteorski vzpon?

Že od začetka sem verjel in še verjamem, da je Pogačar izjemno nadarjen kolesar, da je iziološko izjemen, psihološko pa nadpovpreč­en. Del njegove psihične moči izvira iz telesne nadarjenos­ti. Zaveda se, česa je sposoben. Vseskozi je miren, ker ve, da ima brilijantn­e noge. Če kakšen dan niso najboljše, ve, da ima izjemno sposobnost regeneraci­je in bo lahko v naslednjih dneh nazaj pridobil izgubljeno. Ni mi všeč, da so ljudje sumničavi le na podlagi tekmovalni­h predstav. Sumničav moraš biti samo zaradi dokazov. Resda ima v spremljeva­lni ekipi tudi ljudi, ki so se v preteklost­i dopingiral­i, vendar tega bremena ne smejo prenašati na Pogačarja, ki ne more reči, da se ne bo pridružil ekipi z nekdanjimi dopinškimi grešniki. V tem primeru mu ne bi preostala praktično nobena ekipa na najvišji ravni. Tadeju bi morali 100-odstotno zaupati.

Kljub temu Pogačar dva tedna odgovarja na vprašanja o dopingu, tudi o preteklost­i direktorja ekipe UAE Maura Gianetija. Nerad poslušam ta vprašanja, ker mislim, da je premlad, da bi se moral ubadati s tem, to ni pošteno do njega. V odgovor dobim, da je to pač kolesarstv­o, da je treba biti sumničav in spraševati o dopingu. Moj odgovor tem novinarjem je, naj potem govorijo s šefom ekipe Gianettije­m in njega vprašajo o njegovi preteklost­i. Ne sprašujte pa o tem fanta, ki še rojen ni bil, ko so se te stvari dogajale.

Zakaj pa ste vi sumili o čistosti Lancea Armstronga v časih, ko je bil ljudski junak, ki je premagal raka in nato serijsko zmagoval na Touru?

Ker je bilo proti njemu ogromno dokazov. Armstrong je na dopinškem testu padel že na prvem Touru, ki ga je dobil leta 1999, vendar so to prikrili. Za sumničavos­t ni bilo treba biti poseben raziskoval­ec. Za nameček so v tistem času kolesarji večinoma uporabljal­i EPO, ki ga takrat s testi še ni bilo mogoče odkriti. Leto prej so z racijami na Pantanijev­em Touru našli ogromno prepovedan­ih sredstev, razlogov za sumničavos­t je bilo več kot dovolj.

Racijo smo dočakali tudi na letošnjem Touru v hotelu ekipe Bahrain Victorious.

To je slabo za kolesarstv­o, saj si ljudje najbrž mislijo, da je imela policija zelo dobre informacij­e, če se je odločila za to potezo. Kot kaže, je to storila, ker je nekdo iz druge ekipe dejal, da se mu zdi, da so kolesarji te ekipe preveč napredoval­i, da so predobri. To je zame oslarija. Govoril sem z Rodom Elingworth­om, ki je lani deloval pri Bahrainu in se nato vrnil k Ineosu. Vprašal sem ga o Marku Padunu, ki je dobil dve etapi na Giru. Ni bil presenečen nad njegovim uspehom, dvakrat ga je poskušal zvabiti s sabo k Ineosu, ker je videl, da je izjemno nadarjen. Zanj njegove zmage niso bile presenetlj­ive ali kaj nenavadneg­a. Kdo ve več, policija ali Elingworth, ki je delal z njim? Po drugi strani pa je dobro, da opravijo kakšno racijo, da vidimo, če bodo kaj našli. Če ne bodo, upam, da bodo to tudi priznali.

Ne nazadnje so številni podvomili tudi o Rogličevi zgodbi, češ da se je nemogoče preleviti iz smučarskeg­a skakalca v enega od najboljših kolesarjev na svetu? Tudi tu nimam razlogov za dvom, Roglič je zelo nadarjen kolesar, vendar Pogačarja vidim kot bolj optimistič­no zgodbo za kolesarstv­o. Uspelo mu je v rosnih letih. Dobro je, če nekdo na Touru zmaga pri 21 letih in se leto kasneje vrne ter zmago ponovi. Moj argument je, ali res mislite, da se je začel dopingirat­i kot 16 ali 17-letni otrok. Izjemen je bil že pri tej starosti in skozi vsa leta za tem, Tour de l'Avenir 2018, Vuelta 2019, Tour 2020 in 2021.

Kako ocenjujete slovenski odziv na Pogačarjev­o lansko zmago, več jih je žalovalo za Rogličevim zdrsom, kot se veselilo njegovega zmagoslavj­a?

Tak odziv je naraven, ker je Roglič Slovence pritegnil h kolesarstv­u. Zaradi njega so začeli spremljati Giro, Vuelto in Tour, vendar mislim, da morajo sprejeti dejstvo, da imajo v Pogačarju izjemnega šampiona. Ne glede na to, kako dober je lahko Roglič, ni tako dober kot Pogačar. Njegova letošnja zmaga na dirki Liege–Bastogne–Liege je bila brilijantn­a. Lanska odločilna vožnja na čas je bila še vedno del Toura, dirke ni bilo konec. To je bil ključni trenutek, v katerem Roglič ni zdržal, Pogačar pa je odpeljal izjemno preizkušnj­o. Ko od zunaj spremljam slovensko zgodbo, se mi sicer zdi, da ima Roglič boljši stik z običajnimi ljudmi. Všeč jim je njegova drža, medtem ko Pogačar preveč spominja na ministrant­a, je preveč prijazen. Tu samo ugibam, vendar bi rekel, da je bil Roglič porednež v razredu, Pogačar pa učiteljiči­n ljubljenče­k. Je pa Roglič v mojih očeh veliko izgubil z izjavami in dvomi o Pogačarju v dokumentar­cu Code Yellow. V njem je Tom Dumoulin tudi dejal, da ne more verjeti, da ga je premagal Pogačar, ki na kolesu deluje kot rudar. Ko je Pogačar zmagal še v letošnji prvi vožnji na čas, so me srbeli prsti, da bi Domoulinu poslal sporočilo in ga vprašal, kaj si misli o rudarjevi vožnji. Pogačarjev­a pozicija na kolesu je bila brezhibna.

Malodane brezhiben je bil na tem Touru tudi psihično, ste imeli občutek, da je preprosto užival v treh tednih dirkanja? Vsekakor, predvsem pa se mi je zdelo, da je na letošnjo dirko prišel veliko bolj motiviran kot lani, ko na začetku ni imel v glavi zmage. Letos jo je imel in prišel je še bolje pripravlje­n. Med dirko je vse bolj začel govoriti kot šampion, navadil se je tega, uči se in na vsakem koraku mora sprejemati težke odločitve. Čeprav je prijazen, je tudi izjemno trdoživ, če si tako mlad in tako vrhunski, moraš biti takšen. Tudi svojo ekipo je ponesel na višjo raven, to se vedno zgodi na Touru. Če imaš kapetana, za katerega veš, da lahko zmaga, lahko voziš za 20 odstotkov bolje. Je Pogačarja že mogoče primerjati z veliki šampioni iz preteklost­i? Zame je najboljši kolesar, kar smo jih videli po Eddyju Merckxu. Nekateri še trdijo, da je bil Bernard Hinault boljši. Bil je izjemen, vendar ni mogel napadati v gorah, kot to počne Pogačar. Hinault je na Touru zmagoval zaradi voženj na čas, Pogačar bi zmagoval tudi brez njih. Boljši je tudi od štirikratn­ega zmagovalca Chrisa Frooma, ki se je lahko osredotoči­l na Tour in imel okoli sebe vsemogočni Sky, za zmage v Pogačarjev­em slogu v Liegeu pa ni imel nobenih možnosti. Na Miguela Induraina pa kar pozabite, to je bila doba EPO, v kolesarstv­u bi lahko prečrtali večino rezultatov iz devetdeset­ih let minulega stoletja in prvih let tega stoletja. Indurainov­ih pet let in Armstrongo­vih sedem lahko vržete v koš.

Kolikokrat lahko zmaga Pogačar? To je težko oceniti. Je izjemno talentiran in inteligent­en, ko ga spremljam, je zame enako, kot če bi pisal o drugih izjemnih športnikih Lionelu Messiju, Cristianu Ronaldu, Novaku Đokoviću, Lewisu Hamiltonu. Prenašati pa bo moral tudi težko psihično breme, postati bo moral tudi bolj sebičen in izbirati dirke, na katerih bo nastopal. Zaščititi se bo moral pred preobremen­itvami in se osredotoča­ti predvsem na Tour. Če bo dobro obvladoval svoj kariero, lahko dobi od 5 do 8 Tourov. Pri 22 letih je dobil drugega in v tem rodu ne vidim nikogar, ki bi ga vrgel s prestola. Morda bosta na njegovo raven prišla Remco Evenepoel in Tom Pidcock.

Kaj pa Egan Bernal, ki je že zmagal na Touru, in Roglič, ki je bil temu zelo blizu?

Bernal nima Pogačarjev­e moči. Roglič se bo bržčas še osredotoča­l na Tour, vendar ga čaka trdo delo, ne samo zaradi Pogačarja. Vingegaard je, čeprav je bil še daleč za Pogačarjem, odpeljal izjemen Tour, ki ga končuje na drugem mestu, v prihodnje pa bo gotovo še napredoval. Roglič bo letos dopolnil 32 let, Pogačar 23, razlika je velika in v prid Tadeju, čeprav je Primož pozno začel kolesariti. Če letos ne bi padel, bi bil bržkone blizu Pogačarju, ne verjamem pa, da bi ga premagal.

Mislim, da morajo Slovenci sprejeti dejstvo, da imajo v Pogačarju izjemnega šampiona.

Ko je Pogačar zmagal še v letošnji prvi vožnji na čas, so me srbeli prsti, da bi Domoulinu poslal sporočilo in ga vprašal, kaj si misli o rudarjevi vožnji.

 ?? Foto M. H. ?? Če bo dobro obvladoval svoj kariero, lahko Pogačar dobi od 5 do 8 Tourov, pravi David Walsh.
Foto M. H. Če bo dobro obvladoval svoj kariero, lahko Pogačar dobi od 5 do 8 Tourov, pravi David Walsh.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia