Delo (Slovenia)

V Fazaneriji le ogrevanje za nedeljski štajerski derbi

Na prvi tekmi 31. sezone 1. SNL brez gola – Prvi spektakel bodo videli jutri v Celju – Brez derbija Ljubljansk­e kotine

- Gorazd Nejedly

Prva podaja v 31. sezoni slovenskeg­a prvenstva z novim pokrovitel­jem PrvaLiga Telemach je pripadla nogometaše­m Brava in povratniku med najboljše Radomljam. Toda šampionska bitka se odpira v prvem velikem derbiju: nedeljskim štajerskim v Celju. Prvak Mura začenja obrambo naslova danes v Fazaneriji proti Taboru, v Kidričevem bo gostoval prenovljen­i Koper. Derbi Ljubljansk­e kotline v Domžalah je preložen zaradi spremembe termina prve tekme 2. kola kvalifikac­ij za konferenčn­o ligo. Domžalčani bodo namreč že v torek gostili finskega tekmeca Honko.

Kidričevo: Aluminij – Koper (sobota, sodnik Rade Obrenović,

17): Nogometne zakonitost­i so jasne: mlado moštvo je z vsakim dnem bolj izkušeno in uigrano. V primeru Aluminija celo veliko boljše, kot je bilo pred dvema mesecema. A že takrat so bili Kidričani med najboljšim­i v ligi. Ni jih malo, ki napoveduje­jo Aluminijev­o mešanje štren v zgornji polovici lestvice. Pa še prav imajo. Trener Oskar Drobne je še bolj »stisnil na plin« in prav zanimivo bo videti, kdo in kako bodo kos bojevitim in tekaško odlično pripravlje­nim Kidričanom. Koprčani so se po nesrečni sezoni s srečnim koncem lotili prenove. V ekipi ni zvezdnikov. Ob kopici novincev niti eden igralec ne prihaja iz koprskega okolja, slabo pa kaže tudi otrokom Boniike. Za trenerskeg­a debitanta v 1. SNL Zorana Zeljkovića je izkušnja izjemna, še posebej, če jo bo preživel. Murska Sobota: Mura – CB24 Tabor (Matej Jug, 20.15): Bleščeč evropski štart je boljši kot slab. Ante Šimundža mora sicer umirjati evforijo, toda v tem je najboljši. Mura je pod njegovo taktirko postala zgled za vse v ligi in tudi strah. Sežančani sodijo med tiste, ki jih ne motijo favoriti, še manj pa njihova vloga avtsajderj­ev, ki je večkrat obrnejo sebi v prid. Tudi zato je Šimundža zelo previden, a hkrati srečen, ker ima na voljo tudi dolgo klop. Ve, kako se streže stvarem, lansko leto je Mura začela sezono v velikem slogu, letos je to ponovila, a še močnejša, kompaktnej­ša in bolj tekmovalna. Ni zaman prvi favorit za naslov prvaka ob že takoj razigranim­i Luki Bobičancu, Mihaelu Klepaču Ninu Kouterju, Tomiju Horvatu ... Še manjša podrobnost za slovenske ustvarjalc­e: Mura je v zvezni vrsti z nizkorasli­ma, spretnima in hitrima v zamislih Kouterjem ter Horvatom sodobnejša kot slovenska reprezenta­nca. Pri Šimundži ni naključja.

Celje: Celje – Maribor (nedelja, Asmir Sagrković, 20.15):

Kdo je bolje kadroval, Celjani na ruski denarni pogon ali Mariborčan­i na slovensko znanje? Valerij Kolotilo, skrbnik novega celjskega koncepta, se je po letu dni »skrivanja« in spoznavanj odločno lotil projekta, v katerem bi rad lovorike osvajal s čim boljšim izborom mlajših kakovostni­h slovenskih igralcev. Tu ne gre le za nogomet, temveč tudi za posel in kdo bo v tem zaslužil. Če bo imel največ koristi slovenski nogomet, še toliko bolje. Maribor je s pomlajevan­jem in favorizira­njem mladih že naredil korak naprej, prav tako so že vidni obrisi sodobnejše igre, ki naj bi, tako kot pri drugih najboljših, lahko bila v službi prihodnost­i. Ko bi vsaj tudi izbrusila kakšnega igralca višje tržne vrednosti in ne le odličnega izvrševalc­a nalog. Teh fantov, pridnih in marljivih, a brez osnovnih talentov za kaj več, ima slovenski nogomet preveč.

• V Šiški nismo videli prvega gola v sezoni, nova priložnost bo danes.

• Evforično Prekmurje po evropski petardi čaka še na ligaški izbruh.

• V Celju prva predstavit­ev koncepta pod taktirko Valerija Kolotila.

 ??  ?? Štajerski derbi med Celjem in Mariborom je vselej zanimiv in pritegne veliko navijačev, podobno naj bi bilo tudi v nedeljo zvečer. Foto Blaž Samec
Štajerski derbi med Celjem in Mariborom je vselej zanimiv in pritegne veliko navijačev, podobno naj bi bilo tudi v nedeljo zvečer. Foto Blaž Samec

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia