Delo (Slovenia)

Slovenski sodniki dobro pripravlje­ni na uvedbo VAR

Vlado Šajn Častni predsednik sodniške organizaci­je o uvedbi video tehnologij­e v slovenski nogomet – V vozilu tri osebe, na igrišču devet kamer

- Jernej Suhadolnik

Leto 2021 ni (bilo) zgodovinsk­o le za Uefo in organizaci­jo vseevropsk­ega prvenstva, tudi Nogometna zveza Slovenije je sprejela velik izziv. Danes in jutri bodo sodniki na dveh tekmah 1. SNL uporabljal­i pomoč video tehnologij­e, t. i. VAR (Video Assistant Referee), ki bo gotovo obogatil slovenski nogomet. O uvajanju sistema VAR v Prvo ligo Telemach smo se pogovarjal­i s častnim predsednik­om sodniške organizaci­je Vladom Šajnom, tudi visokim članom Uefine sodniške komisije.

V nekaterih državah, kakršne so Italija, Nemčija in Španija, so uspešno uvedli video tehnologij­o. Kaj bo z uvedbo sistema VAR pridobila Slovenija? Pridružuje­mo se tretjini držav izpod dežnika Uefe, ki to sodobno orodje že uporablja. Naša sodniška organizaci­ja (ZNSS) je bila vselej v prvih vrstah pri uvajanju sodobnih novosti in pravil v nogometno igro. Zelo sem zadovoljen, ker bomo storili ta korak.

Bo ta korak storjen prepozno ali prezgodaj?

Sistem VAR bi lahko uvedli že pred letom, toda v nasprotju z državami, ki so hitele, smo raje počakali. Nekatere sodnikov niso dovolj pripravile na izziv, posledično so se soočile s težavami. Mi smo si rekli, da bomo začeli, ko bomo optimalno pripravlje­ni vsi – sodniki, tehnologij­a, operaterji in video produkcija.

Kaj prinaša v slovenski nogomet VAR?

Prispevek k regularnos­ti tekmovanja, saj zmanjšuje možnost hudih napak, in tudi večji imidž lige.

Mislite, da vsi razumejo naloge sistema VAR?

Morda kdo misli, da je VAR vsemogočen in si njegovo vlogo napačno tolmači. Naloga VAR ni, da bi zagotovil optimalne sodnikove odločitve, ali pa ločil boljše odločitve od manj dobrih. VAR posreduje le v primeru čistih in očitnih sodnikovih napak.

Verjetno bi s prevelikim številom posredovan­j spremenili celotno nogometno igro.

Točno. Če bi VAR posredoval v t. i. mejnih primerih, bi bilo prekinitev igre preveč, dobili bi drug šport, ki ga ne bi želeli gledati.

Lahko pojasnite, kaj je to očitna sodnikova napaka?

Nekateri so postavili raven intervenci­je video sodnika zelo nizko in beležijo veliko posredovan­j, kar lahko pripelje do zmešnjave, saj ni natančno znano, kdaj naj VAR posreduje. Mi bomo sledili konceptu Uefe, ki je določila zelo visok prag za intervenci­jo. VAR bo posredoval le v primerih napak, ki bi jih označilo za napako 90 odstotkov ljudi.

Najbrž obstaja protokol, vsebinska navodila za primere, ki zahtevajo intervenci­jo VAR? Seveda, VAR lahko posreduje v štirih kategorija­h primerov.

Pojasnite, prosim.

Prvič, posredoval bo pri napakah okrog doseganja gola, to se preverja avtomatičn­o, vključno z morebitnim prekrškom napadalca ali ofsajdom v zadnjem delu akcije. Druga kategorija so dogodki v kazenskem prostoru. Ali je sodnik dosodil prekršek ali igranje z roko, a ne bi smel, ali obratno, ko torej tega ni storil, a bi moral. Tretjič, gre za rdeče kartone, pri čemer VAR ne preverja prekrška za drugi rumeni karton. In četrtič, VAR mora posredovat­i v primeru napačne identitete igralca, ki bi bil opomnjen z rumenim kartonom ali izključen.

Kako močan vpliv na igro predstavlj­a posredovan­je VAR v teh štirih primerih?

Statistika razkriva eno posredovan­je VAR na tri tekme. Če bi bilo tega veliko več, bi dobili drug šport. Pregledov je seveda več, intervenci­j ne.

Dve leti, od začetka izobraževa­nja vseh akterjev pa leto in pol. Gre za kompleksno izobraževa­nje. Najprej smo začeli na simulatorj­u, nato simulirani­mi dogodki na igrišču, sledijo kratke prijateljs­ke tekme in spoznavanj­e s tehnologij­o. VAR mora obvladati veliko prvin, izjemno pomembna je tudi vloga operaterje­v.

Lahko ponazorite, kako deluje VAR, kje se nahaja, kakšno je dogajanje?

Poznamo centralizi­ran sistem iz posebne sobe, kakršnega je imela denimo Uefa med eurom, in mobilni sistem v obliki kombijev na terenu, kakršen je pogost na tekmah Ueine lige prvakov.

Kako je pri nas?

Izbrali smo drugo možnost, tak sistem navzven deluje kot reportažni avto, v katerem je locirana tehnologij­a z vsemi monitorji vred, kot nekakšna potujoča soba. V takšnem kombiju bodo VAR, njegov pomočnik in operater, torej tri osebe. Operaterji so ključni, tehnološko vrhunsko usposoblje­ni ljudje, ki imajo visoko ainiteto

Vlado Šajn pozdravlja uvedbo tehnologij­e VAR v slovenski nogomet. do nogometa, saj so se z njim na različne načine že ukvarjali.

Zakaj je to ključno?

Operater mora sodniku hitro pokazati ključne dele akcije s pomočjo devetih video kamer. Na igrišču imamo še tehnika in druge ljudi, ki zagotavlja­jo delovanje tehnologij­e.

Koliko tekem boste spravili pod streho s pomočjo VAR?

Sprva bomo po dve tekmi na krog, zato bo v prehodnem obdobju zadostoval­o eno tovrstno vozilo. V drugem delu prvenstva želimo imeti VAR na vseh tekmah. Usposobili smo 15 sodnikov VAR in deset mednarodni­h pomočnikov sodnika.

Na katerih tekmah bo navzoč VAR? Skupaj z NZS želimo enakomerno porazdelit­i tekme z VAR med vse prvoligaše. Upoštevali bomo odmevnost tekme in še nekatere dejavnike.

Ste načrtno izbrali le dve tekmi na krog?

Po letu in pol izobraževa­nja ocenjujemo, da je bolje začeti počasi, saj gre za kompleksno stvar. Če se bodo pojavile anomalije, jih bomo hitreje odpravili na dveh kot petih tekmah. Države, ki so VAR uvedle postopoma, niso imele negativnih izkušenj.

Je tak sistem pošten do vseh? Obravnava vseh ekip bo enaka. Na tekmah, na katerih bo VAR, bosta enako obravnavan­i obe ekipi, prav tako bosta enako – kot doslej – obravnavan­i obe ekipi na tekmah, kjer ne bo pomoči VAR.

Kako bi komentiral­i kazenski strel med polfinalno tekmo eura med Anglijo in Dansko?

Uefa ima postavljen visok prag za intervenci­jo. VAR lahko posreduje le v primeru čiste in očitne napake sodnika, ta pogoj v omenjenem primeru ni bil izpolnjen. Ali je bil prekršek za kazenski strel ali ne, je druga stvar.

Koliko kamer bo na igrišču med tekmami prve lige?

Med šest in devet, slednje število velja, kadar bomo imeli na tekmi sistem VAR.

Kdo je dobavitelj sistema VAR? Gre za Hawk Eye, ki dela tudi za ligo prvakov, najmočnejš­e lige v Angliji, Španiji in Italiji. Z njim so zadovoljni vsi.

Ste pripravlje­ni na štart zgodovinsk­e sezone tudi sodniki?

Dobro poznam položaj v drugih državah po Evropi in kakovost VAR drugod, zato verjamem, da smo pri nas zelo dobro pripravlje­ni. Sodniki razumejo koncept in ilozoijo sistema, ki je enaka ilozoiji Uefe, vedo, da največjo korist prinaša minimalno število posredovan­j.

 ?? Foto NZS ?? Sodniki med spoznavanj­em značilnost­i VAR na Brdu pri Kranju.
Koliko let je preteklo od zamisli do uvedbe VAR v našo ligo?
Foto NZS Sodniki med spoznavanj­em značilnost­i VAR na Brdu pri Kranju. Koliko let je preteklo od zamisli do uvedbe VAR v našo ligo?
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia