Delo (Slovenia)

Max bi pokvaril zabavo v Angliji, Tim na Nizozemske­m

Dirkaški vikend V razprodane­m Silverston­u bo vodstvo v formuli 1 branil Verstappen, v Ossu pa svetovni prvak v MXGP Gajser

- Peter Zalokar

VN Nizozemske je stalnica v koledarju svetovnega prvenstva motokrosis­tov. A tokrat bo dirka na novem prizorišču v Ossu, kjer bo svetovni prvak Tim Gajser (Honda) želel ubraniti rdečo številko vodilnega v razredu MXGP pred domačim matadorjem Jeffreyjem Herlingsom (KTM), ki bo favorit na mehki mivki.

Gajser nima najlepših spominov na zadnjo dirko, v Maggiori je bil pred dvema tednoma šele sedmi in prvič po oktobru lani ni stal na odru za zmagovalce. Na njegovo srečo nihče ni osvojil maksimalne­ga števila točk, zato je še vedno vodilni v skupnem seštevku. Je pa njegova prednost pred zadnjim zmagovalce­m Herlingsom skopnela na pičlih šest točk (124:118). Blizu so tudi Romain Febvre (Kawasaki, 107), Antonio Cairoli (KTM, 105) in Jorge Prado (KTM, 97).

»VN Italije se mi ni izšla po načrtih in željah, a še vedno sem vodilni. Trdo smo delali pred to nizozemsko dirko, nikoli še nisem nastopil tukaj, a vem, da je podlaga peščena, to bo prva takšna dirka letos. Prepričan sem, da se bo dobro delo obrestoval­o,« je optimistič­en 24-letnik iz Pečk, ki je lani pokazal, da lahko zmaguje tudi na mehki podlagi: »Vedno je lepo priti na novo prizorišče, zelo se veselim.«

Prva vožnja za VN Nizozemske v razredu MXGP bo v nedeljo ob 13.15, druga ob 16.10. Jan Pancar bo nastopil v razredu MX2. V skupnem seštevku je 15. z 39 točkami.

Red Bull po šesto zaporedno zmago

Če bo Tim Gajser želel pokvariti nizozemsko veselico v Ossu ter tudi račune Herlingsu in še drugemu odličnemu Nizozemcu Glennu Coldenhoff­u (Yamaha), pa bo Nizozemec želel podobno storiti v Silverston­u, kjer konec tedna pričakujej­o 350.000 ljudi, na dirki pa več kot 140.000. Zaradi pandemični­h omejitev bodo skoraj vsi stiskali pesti za sedemkratn­ega svetovnega prvaka Lewisa Hamiltona, ki pa že dolgo ni bil v tako težkem položaju. Po devetih dirkah za »pobesnelim Maxom« zaostaja že 32 točk. Tolikšnega zaostanka še nikdar

ni nadoknadil.

Verstappen in ekipa Red Bulla sta zagospodar­ila v svetovnem prvenstvu, Nizozemec je dobil zadnje tri dirke in štiri od petih. Vmes je v Azerbajdža­nu prvo zmago slavil drugi adut rdečih bikov Sergio Perez. Mercedes se je znašel v neznanih vodah, po uspešnem začetku in treh zmagah Hamiltona ne najde več načina, kako bi končal prevlado avstrijske­ga moštva.

Če bi mu to lahko uspelo kje, je to prav v Silverston­u, kjer so srebrne puščice slavile sedem zmag v osmih letih. Red Bull je bil nazadnje najboljši leta 2012 z Markom Webbrom. Hamilton je na domačem dvorišču zmagal sedemkrat. Nihče drug nima več od štirih zmag. Toda tudi ta osmica se mu izmika. Na prvem treningu je namreč Verstappen v sončnem vremenu pokazal moč in za več kot sedem desetink sekunde premagal angleška aduta Landa Norrisa (McLaren) in Hamiltona. »Sedem desetink, od kod zdaj to,« je Hamilton začudeno spraševal mehanike. Bolj zadovoljen je bil mladi Norris, še vedno malce v šoku, potem ko je bil v nedeljo po inalu EP v nogometu žrtev roparskega napada na Wembleyju.

Dirka namesto klasičnih kvalifikac­ij

Če vrsta izboljšav, ki jih je pripravil Mercedes, sprva še ni obrodila sadov, pa se je Hamilton izkazal zvečer, ko si je privozil najboljše izhodišče za kvaliikaci­jsko skrajšano dirko, ki bo dolga 17 krogov oz. okoli 100 km. Na nekdanjem vojaškem letališču bodo namreč prvič doslej šprintersk­e kvaliikaci­je. Štartna mesta bo določila današnja hitra dirka, ki se bo začela ob 17.30. VN Velike Britanije bo jutri ob 16. uri.

 ?? Foto Andrew Couldridge/Reuters ?? Max Verstappen je bil razred zase na treningu v Silverston­u.
Foto Andrew Couldridge/Reuters Max Verstappen je bil razred zase na treningu v Silverston­u.
 ??  ?? Tim Gajser lovi tretji zaporedni naslov svetovnega prvaka.
Tim Gajser lovi tretji zaporedni naslov svetovnega prvaka.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia