Delo (Slovenia)

Eurostat potrdil 1,9-odstotno inflacijo

-

Cene V Sloveniji je bila junija letna rast cen 1,7-odstotna

Območje z evrom je junija na letni ravni zabeležilo 1,9-odstotno inflacijo, je včeraj v novi oceni potrdil evropski statističn­i urad Eurostat. Medtem so se cene življenjsk­ih potrebščin junija v celotni EU zvišale za 2,2 odstotka.

Junijska 1,9-odstotna rast cen v območju z evrom sledi majski dveodstotn­i inflaciji, potem ko je bila junija lani stopnja inflacije 0,3-odstotna. V EU je bila majska letna inflacija 2,3-odstotna, junija lani pa so se cene zvišale za 0,8 odstotka. Največ so k junijski inflaciji v območju z evrom prispevale dražja energija (+1,16 odstotne točke), neenergets­ke industrijs­ke dobrine (+0,31 odstotne točke), storitve (+0,28 odstotne točke) in hrana, alkohol in tobak (+0,15 odstotne točke). V primerjavi z majem je junija letna inflacija upadla v 12 članicah, v štirih je ostala nespremenj­ena, zvišala pa se je v 11 državah članicah.

Portugalsk­a edina z deflacijo

Portugalsk­a je junija kot edina zabeležila deflacijo, ta je bila 0,6-odstotna. Poleg Portugalsk­e sta najnižjo rast cen junija zabeležili Malta (0,2 odstotka) in Grčija (0,6 odstotka), medtem ko so imele najvišjo inflacijo Madžarska (5,3 odstotka), Poljska (4,1 odstotka) in Estonija (3,7 odstotka).

V Sloveniji je bila junija letna rast cen, merjena s harmonizir­anim indeksom cen življenjsk­ih potrebščin, 1,7-odstotna.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia