Delo (Slovenia)

Z Bezosom v vesolje osemnajstl­etni študent

-

Nizozemski študent Oliver

Daemen bo 20. julija ob boku Jeffa Bezosa, njegovega brata Marka in pionirke letalstva Wally Funk poletel v vesolje z raketo New Shepard podjetja Blue Origin. To bo prvi podorbital­ni polet s posadko za to podjetje. Osemnajstl­etnik ni anonimnež, ki je za karto na dražbi plačal 28 milijonov dolarjev. Ta ostaja neznanec, a ker se polet križa z njegovimi drugimi načrti, se je sedežu tokrat odpovedal in bo letel na enem izmed prihodnjih letov, so pojasnili v Bezosovem podjetju. Tako bo na krovu kapsule Oliver Deamen, ki je z očetom prav tako sodeloval na dražbi in si pravzaprav zagotovil let na drugem komercialn­em poletu, so pojasnili v podjetju. »Neverjetno vznemirjen sem, da bom poletel v vesolje. To sem sanjal od malega in postal bom najmlajši astronavt vseh časov. Komaj čakam, da bom občutil breztežnos­t in videl svet od zgoraj. Najlepša hvala ekipi podjetja Blue Origin, ki je naredila

raketo New Shepard in to pustolovšč­ino,« je navdušeno povedal najstnik. Nizozemski mediji so poročali, da bi se moral zgodovinsk­ega poleta udeležiti njegov oče Joes Deamen, ustanovite­lj investicij­skega podjetja Somerset Capital Partners, a je naposled vstopnico odstopil sinu.

Mladenič bo res najmlajši človek, ki bo poletel v vesolje, na drugi strani bo Wally Funk z 82 leti najstarejš­a potnica v vesolje. Polet se bo zgodil 20. julija, na 52. obletnico pristanka Apolla 11 na Luni. Bezos je takrat še menil, da bo prvi milijarder, ki bo z lastnim plovilom dosegel magično mejo, a ga je za nekaj dni prehitel ustanovite­lj podjetja Virgin Galactic Richard Branson. Virginov polet je s posebnim vesoljskim letalom, Bezosov pa z raketo v kapsuli, ki se ponaša z največjimi okni kateregako­li vesoljskeg­a plovila. Ustanovite­lj Amazona si seveda prizadeva, da bodo potniki za ceno, ki še ni znana, dobili vrhunsko izkušnjo in neverjeten pogled z roba vesolja, kjer bodo nekaj minut uživali v breztežnos­ti. Raketa, ki deluje na vodikovo gorivo, bo potnike popeljala na višino 100 kilometrov, nato bo kapsula s pomočjo padal in zračnih blazin pristala na puščavskih tleh.

 ??  ?? Kmalu se bo lahko pohvalil, da je najmlajši človek, ki je poletel v vesolje.
Foto AFP
Kmalu se bo lahko pohvalil, da je najmlajši človek, ki je poletel v vesolje. Foto AFP

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia