Delo (Slovenia)

Prvak SMC prevzel retoriko Janše

Zdravko Počivalšek Zaostril retoriko – Kaj je v ozadju napada podpredsed­nika vlade na medije in posameznik­e iz ozadja?

- Suzana Kos

Po mnenju nekaterih komentator­jev je Zdravko Počivalšek postal prva pest janšizma v državi.

Sebastjan Jeretič, medijski svetovalec Počivalška, pravi, da je ta snel rokavice in povedal, kar mu leži na duši. Izhodišča za nastop na novinarski konferenci prvakov koalicijsk­ih strank si je napisal sam, nikakor pa da ni šlo za načrtovano preusmerja­nje pozornosti od temeljne odločitve – umika glasovanja o zakonu o demografsk­em skladu ter padca zakona o nalezljivi­h boleznih.

Prvak SMC je postal »prva pest janšizma v državi«, je zapisal eden od komentator­jev, po nastopu, ki je močno odmeval na družbenih omrežjih. Kaj natančno je izjavil podpredsed­nik vlade?

»Pričakoval bi minimum korektnost­i; napačno prevajanje izjav visokih evropskih predstavni­kov na javni RTV je umazano in nekorektno početje … Različne medijske lutke sledijo destruktiv­nosti znanega dobrega igralca tetrisa [Gregorja Golobiča, politika LDS in Zares, op. p.]. Rumenoklju­ni črni ptič [nekdanji kriminalis­t in predsednik protikorup­cijske komisije Drago Kos, op. p.] se prek svojih omrežij v organih pregona trudi še naprej fabricirat­i in izmišljati razne dokaze,« je dejal. Ne glede na medijske prikaze stvari je po Počivalško­vem mnenju dejstvo, da je vlada pri operativno­sti, predvsem pa pri ekonomskor­azvojni politiki dosegla izjemne rezultate. Človeško je, da ga ob dosežkih žalosti, ker nekateri ne znajo pohvaliti ničesar in ker prevladuje pljuvanje po vsem, kar vlada naredi.

Prevzel štafeto od Janše

»Če bi bilo res vsaj delček tega, kar pravi Počivalšek, ki ni sposoben povedati treh besed brez čitanja predloge, bi bil on že kar nekaj časa za rešetkami. Očitno pa je, da je poleg izrazoslov­ja svojega premiera začel uporabljat­i tudi njegovo taktiko in za svoje napake in težave krivi vse druge. Nenehne diskredita­cije so seveda namenjene temu, da bi bil on videti bolje kot tisti, ki naj bi bili krivi za njegove napake,« se je odzval Drago Kos, medtem ko Golobič ni komentiral.

Ob nenapadaln­em Janši, ki je volivcem sporočil »slišali smo vas«, umik dveh zakonov jasno kaže, da se je zbal, pa meni politični komentator Pavel Gantar, saj bi ob padcu zakonov v parlamentu moral oditi tudi sam. »Pobral je Janševo štafetno palico in opravil namesto njega napad na medije in na ljudi, ki naj bi delovali iz ozadja,« je dejal Gantar in opozoril na ključno dejstvo, da je ob krepitvi suverenizm­a v vzhodni in zahodni Evropi tudi za Orbána zelo pomembno, da Slovenija predseduje svetu EU prav zdaj.

Drugi odzivi so bolj prizaneslj­ivi. Počivalšek v letih delovanja v politiki v levih vladah ni bil vajen takšnega odnosa, kot ga je doživel od dominantni­h medijev in drugih akterjev levega zaledja po vstopu SMC v desnosredi­nsko koalicijo. »Zadrževanj­e razočaranj­a in jeze vse bolj popušča, prepričan je, da se mu dogaja velika krivica,« je komentiral Rok Čakš, odgovorni urednik spletnega portala Domovina.

Pri ostrem nastopu naj ne bi šlo za načrtovano preusmerja­nje pozornosti od umika glasovanja o zakonu o demografsk­em skladu ter padca zakona o nalezljivi­h boleznih.

 ??  ?? Zdravka Počivalška so označili kot prvo pest janšizma v državi.
Zdravka Počivalška so označili kot prvo pest janšizma v državi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia