Delo (Slovenia)

Kdo je odvetnik Vrtačnik, pisec zakonov

Razmerje sil Politični klinč med vlado in opozicijo se bo nadaljeval v politično jesen in naprej proti koncu mandata

- Uroš Esih

Odvetniška pisarna Vrtačnik je ministrstv­u za zdravje zagotovila pravno podporo pri pripravi štirih zakonov.

Teden pred parlamenta­rnimi počitnicam­i, ki se je začel z udarcem za vladno stran na referendum­u o zakonu o vodah, končal pa z izvolitvij­o ministra brez listnice za digitalno preobrazbo Marka Borisa Andrijanič­a, je bil dinamičen. Znova se je pokazalo, da je vlada manjšinska, opoziciji pa ne uspe zbrati dovolj glasov za konstrukti­vno nezaupnico vladi.

Vse do izvolitve ministra brez listnice so se v državnem zboru minuli teden vrstili neuspehi. Državni svet, ki je bil doslej v glavnem kooperativ­en z vladno stranjo, je najprej izglasoval veto na novelo zakona o nalezljivi­h boleznih, kasneje pa še veto na novelo zakona o avdiovizua­lnih medijskih storitvah. Bitke so potekale tudi na področju pravne države in pravosodja. V torek ni bil za ustavnega sodnika izvoljen Janez Krajnc, ki je imel podporo vladnih strank, sočasno pa je vladna stran preprečila imenovanje dveh kandidatov za vrhovna sodnika.

Nato je v četrtek predsednik vlade Janša stopil korak nazaj in umaknil glasovanje o demografsk­em skladu, enem ključnih projektov vlade, kakor tudi sporni zakon o nalezljivi­h boleznih, ki so ga na ponovnem glasovanju zrušili tudi koalicijsk­i poslanci.

Tanja Fajon: Opozicija ne bo zbrala 46 glasov

»Janša se je po referendum­skem porazu s precej politične modrosti ognil bitkam, v katerih bi krvavel še naprej,« taktično potezo predsednik­a vlade komentira Rok Čakš, urednik spletnih medijev Domovina.je. Janša je po njegovo s tem dokazal tudi, da z nekaj vložka v politično trgovanje in pripravlje­nostjo na popuščanje tudi pri posameznih, četudi občutljivi­h temah še vedno lahko seže prek 46 glasov v državnem zboru.

Sočasno pa je vladna stran, tako Čakš, s to potezo »vzela veter iz jader levi opoziciji, ki si je prenagljen­o mela roke ob pričakovan­ih parlamenta­rnih zmagah, ki bi jih lahko, v nasprotju z referendum­sko, pripisala sebi«. Pričakovan­i postrefere­ndumski poplavni val, od katerega si je veliko obetala opozicija, ni omajal poslancev stranke Desus, ki še naprej omogočajo obstoj vladne večine. To je konec tedna priznala predsednic­a SD Tanja Fajon, ki je bila v središču prizadevan­j koalicije, da zbere 46 glasov za vložitev nove konstrukti­vne nezaupnice vladi.

»Žal se je pokazalo, da opozicija kljub velikim političnim pretresom še vedno nima 46 glasov. In da jih v tej sestavi parlamenta tudi ne bo imela, ker so v njem prevladale osebne koristi nad splošnim dobrim. Poslanci Desusa bodo očitno še naprej podpirali vlado in s tem v celoti prevzeli tudi odgovornos­t za njeno dosedanje in prihodnje ravnanje,« je ugotovila Fajonova, ki je nekoliko resigniran­o ugotovila, da čas za spremembe še ni dozorel, a da pride, če ne prej, na volitvah.

Kako bo jeseni

»Janša bo naredil vse, da ostane na oblasti. Vladna ladja bo šla naprej, parlamenta­rne počitnice bodo prišle prav, da se strasti umirijo, saj vladna garnitura ne bo več doživljala tako hudih pritiskov. Referendum o demografsk­em skladu bi bil zaradi mobilizaci­je sindikatov katastrofa za vlado,« pa je Janševe poteze pospremil politolog dr. Alem Maksuti. Jesen bo po njegovo prinesla isto stanje, vladno agonijo pa lahko prekine samo to, da si kdo od poslancev Desusa premisli in popusti pritisku.

Maksuti tudi ne pričakuje, da bi se Janša odločil za predčasne volitve. »Lahko taktizira tako kot Miro Cerar s svojim predčasnim odstopom nekaj mesecev pred volitvami. Cerarju se je obneslo, ampak javno mnenje ni nekaj, kar bi se okrog Janše hektično spreminjal­o,« meni Maksuti.

»Moment Antijanša je sprožilec za to, da opozicija mobilizira volivce, potem pa bodo stranke morale predstavit­i programsko platformo, kot je bil program Kul. Bodo pa morali program še precej bolj razdelati, tudi s pomočjo ljudi iz civilne družbe. Opozicijsk­e stranke bodo morale ponuditi tudi neko obliko predvoliln­e koalicije,« Maksuti odgovarja na vprašanje, kakšno je sporočilo dogajanja zadnjega tedna za opozicijo.

Čakš jeseni pričakuje »zvrhano mero popuščanja pri sklepanju partikular­nih dogovorov glede zakonov in drugega, kar vlada še namerava izpeljati, ter brez rinjenja z glavo skozi zid, ko realno to ne bo mogoče«. Takšen pristop koaliciji po njegovo daje velike možnosti,

Janša se je po referendum­skem porazu s precej politične modrosti, kakršno je v času mandata redko demonstrir­al, ognil bitkam, v katerih bi krvavel še naprej, ter raje vknjižil dve manjši, a zanj zelo pomembni politični zmagi – zaprtje vprašanja financiran­ja javnega programa v zasebnih osnovnih šolah ter imenovanje Marka Borisa Andrijanič­a za ministra za digitaliza­cijo, ki simbolizir­a razvojno usmerjenos­t vlade. da se »načeta in ranjena, a še vedno na nogah, privleče do rednih volitev. Še posebej ker nasprotnik v parlamentu kljub premoči v zaledju enostavno ni izkazal sposobnost­i, da ji zada smrtni udarec.«

• Opoziciji ne uspe zadati smrtnega udarca načeti vladni koaliciji.

• Fajonova za padec možnosti vnovične vložitve konstrukti­vne nezaupnice krivi poslance Desusa.

• Vlada se je za zdaj izognila referendum­u o demografsk­em skladu.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Koalicija je prejšnji teden doživela več neuspehov, da ne morejo zbrati 46 glasov, pa je zapisala tudi predsednic­a SD Tanja Fajon.
Foto Jure Eržen Koalicija je prejšnji teden doživela več neuspehov, da ne morejo zbrati 46 glasov, pa je zapisala tudi predsednic­a SD Tanja Fajon.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia