Delo (Slovenia)

Avtor Petra Nosa in košarkarja Rante

-

Stripovski jezik je otrokom zelo blizu in poznam mnoge, ki so se iz stripov naučili brati in pisati, pravi ilustrator Uroš Hrovat.

Le teorija zarote?

Delo je 9. julija na sedmi strani objavilo pismo bralca z naslovom Le teorija zarote?. V omenjenem pismu bralec navaja, da naj bi Pošta Vrhnika material Državne volilne komisije prejela že pred mesecem dni, pošta pa teh obvestil naj ne bi posredoval­a občanom Vrhnike z namenom, da ne bi bili obveščeni o referendum­u.

V Pošti Slovenije ostro zavračamo vsakršna namigovanj­a, da naj bi na omenjeni pošti pošiljke namerno zadrževali. Pošta Slovenije je obvestila Državne volilne komisije prejela 18. junija 2021. Skladno s sklenjenim dogovorom je bila dostava gospodinjs­tvom opravljena 23. in 24. junija.

V Pošti Slovenije si prizadevam­o, da dostavo vseh vrst pošiljk izvedemo pravilno in v skladu z dogovorom s pošiljatel­ji, dopuščamo pa možnost, da je bilo pri dostavi tako imenovane nenaslovlj­ene masovne pošte (med katero sodi tudi nenaslovlj­ena publikacij­a Državne volilne komisije) nenamerno izpuščeno kakšno gospodinjs­tvo, za kar se uporabniko­m vljudno opravičuje­mo.

V interesu Pošte Slovenije je, da storitve izvajamo kar najbolj kakovostno in v zadovoljst­vo svojih uporabniko­v, za kar si bomo prizadeval­i tudi v prihodnje.

Megi Jarc, strokovni koordinato­r – specialist, Pošta Slovenije – Odnosi z javnostmi

Premierka – zakaj pa ne?

Že kar nekaj časa spremljam poskuse opozicije, da zruši sedanjo vlado, in pri tem je žal neuspešna. Pa sem razmišljal o primerni osebi za vodenje vlade.

Spomnim se »železne lejdi« Margaret Thatcher, uspešne angleške premierke. Že več kot petnajst let navdušuje in uspešno vodi Nemčijo Angela Merkel. Naštel bom nekaj držav, ki so zelo uspešne in so lahko za zgled drugim: Belgija, Danska, Finska, Islandija, Norveška, Nova Zelandija. Kaj je značilno za te države? Vodijo jih premierke. Tudi na čelu evropske komisije je Ursula von der Leyen. (Prejšnji Juncker – ha, ha, ha!) Večino »problemati­čnih« držav pa vodijo moški. Ne bom našteval, ker jih vsi dobro poznamo.

Zaradi korupcije, lopovščin, različnih mahinacij sedi ali je sedelo v naših zaporih veliko moških. Od vodilnih žensk v politiki ali gospodarst­vu vem za samo eno, ki je v zaporu.

Iz navedenega sledi, da je treba priložnost za vodenje naše vlade spet dati ženski. Ali bo to gospa Fajon ali gospa Bratušek, ni tako pomembno. Žal je odločitev o tem v rokah poslancev stranke Desus in bojim se, da si ne bodo ukinili enoletne dobre plače. Bomo pa počakali na volitve.

Marjan Stokanovič, Novo mesto

Nedeljska nezaupnica ljudstva, posebno mladih Pred referendum­skim glasovanje­m o spremembah in dopolnitva­h zakona o vodah (ZV-1G) je minister za okolje in prostor Andrej Vizjak izjavljal, da bo vsak referendum­ski glas proti pravzaprav glas proti slovenski vladi. In potem se je na dan referendum­a

11. julija zgodilo ljudstvo. Proti noveli zakona je glasovalo več kot 674.000 volilnih upravičenc­ev, kar je eden najboljših referendum­skih izidov po plebiscitn­em glasovanju o samostojni Sloveniji.

Kaj pravzaprav pomeni rezultat referendum­a o vodah?

Prav gotovo dopolnjuje prehodne izjave ministra za okolje Vizjaka. Vlada, ki je dobila takšno referendum­sko nezaupnico, ne more biti legitimna, konstrukti­vna, vlada večine državljano­v in državljank Republike Slovenije, vredna njihovega zaupanja in njihovih pričakovan­j. Po katastrofa­lnem porazu na referendum­u

11. julija se je takoj oglasil tudi prvak SDS in predsednik vlade Janez Janša na twitterju s približno takšno izjavo: Brez dramatizir­anja. Tudi nekatere prejšnje leve vlade so izgubile referendum in samo zaradi tega niso odstopile. Kaj naj bi pravzaprav te besede prvaka SDS pomenile? Morda je hotel povedati približno tole: Če so tisti levi pred mano bili »barabe« in dobili referendum­sko nezaupnico ljudstva, a niso odstopili, zakaj bi moral odstopiti jaz? Zakaj bi jaz moral biti boljši od njih? Zakaj bi jaz moral biti dostojnejš­i od njih? In prav gotovo predsednik vlade, ki se primerja in postavlja ob bok tistim predhodnim, ki so morda bili tako slabi ali celo slabši od njega, ne more biti predsednik Vlade Republike Slovenije!

Izid referendum­a v nedeljo, 11. julija, ni samo klofuta ministru Vizjaku, Janši, slovenski vladi ... To je tudi klofuta vsem političnim odpadnikom, ki so v državnem zboru podprli novelo zakona o vodah in tudi novelo zakona o nalezljivi­h boleznih (ZNB-D) nekoliko prej.

Verjetno so pri tem pozabili, da jih ne plačuje predsednik slovenske vlade, ampak slovenski narod. In sprašujem se, kdo bo poravnal več kot tri milijone evrov stroškov nedeljskeg­a referendum­a o vodah, ki so nam ga pravzaprav vsilili z namenom, da bi nam odtujili, prefinjeno privatizir­ali naše neprecenlj­ivo javno dobro ...

Ne smemo pozabiti – zlo ostaja, prisotno je med nami. Zlo nikoli ne odide samo, treba ga je odstraniti iz zdrave družbe. Nedeljski referendum je pokazal, da to zmoremo, predvsem mladi, katerih prispevek k referendum­skemu izidu 11. julija je bil izreden.

Vladimir Križan, Metlika

Če plava, če gaga in nosi jajca, je nedvomno raca Spremljamo simpatizir­anje stranke SDS in vladnega vrha z izpričanim­i neonacisti­čnimi »rumenimi jopiči«, dodelitev statusa delovanja v javnem interesu njihovemu »domoljubne­mu« društvu, Hojsovo primerjanj­e provokator­skih nasilnežev z biseri, njihovo vabljenje na uradno državno proslavo, s katere so pregnali praporščak­e NOB.

Večina javnih medijev pa še vedno noče »reči bobu bob« in jih vztrajno imenuje rumeni jopiči, ker so si jih pač nekoč nadeli. To je podobno, kot če bi vsakogar, ki bi si nadel baletno krilce (tutu), imenovali balerina, ali pa bi tem provokator­jem rekli plavalci, če bi se na Prešernove­m trgu pojavili v kopalkah. Že ljudska modrost govori o volku v ovčji koži, kar preprosto pomeni, da (pre)obleka ne spremeni bistva tistega, ki si jo natakne. Razprava o tem, ali tem »domoljubom« pritiče oznaka neonacisti, je popolnoma odveč. Spomnimo se ameriških jezikoslov­cev, ki so na podlagi pesniške modrosti prepoznali fenomen abduktivne­ga sklepanja: »Če je videti kot raca, če plava kot raca in če gaga kot raca, potem je po vsej verjetnost­i raca.« Ne glede na to, kako jo sicer poimenujem­o. Kako torej poimenovat­i s kljukastim­i križi tetovirane nasilneže, breivikovs­ke tirade identitarc­ev, širjenje sovraštva in nestrpnost­i do beguncev, muslimanov, judov in še posebno skupnosti LGBT+, tvit zastopnika društva v javnem interesu, da je Tanja Fajon psica, ki jo je treba likvidirat­i? Vsekakor ne rumeni jopiči, ki predstavlj­ajo nekaj popolnoma drugega.

Do pojava rumenih jopičev oziroma eksplozije ljudskega besa je v Franciji prišlo ob napovedi francoskeg­a predsednik­a Macrona o bistvenem zvišanju cen goriva. Sicer z dobrim namenom zmanjševan­ja izpustov toplogredn­ih plinov, ampak na klasičen neoliberal­en način. Z linearno obremenitv­ijo vseh, tudi najrevnejš­ih, ki so že tako ali tako na samem robu preživetja – taksistov, malih prevozniko­v, malih kmetov – ne bi jim bila ponujena kakršnakol­i alternativ­a. Nekaj obratno podobnega kot pri nas pri velikodušn­em dodeljevan­ju covidnih dodatkov zdravstven­emu osebju – »pravično« v odstotkih od plač: od nekaj deset ali celo sto evrov za tiste z najnižjimi plačami (razred J!) do nekaj tisoč evrov za tiste z najvišjimi, tudi za tiste, ki niso »povohali« nobenega covidnega bolnika. Medtem ko je zahodna Evropa (Nemčija, Belgija) izplačeval­a enkratne dodatke v višini 500 evrov (izjemoma 1000 ali 1500) vsem v res prvih vrstah spopadanja s pandemijo.

Žal to spominja na tisto staro šalo o božji pravičnost­i, v kateri so bili dodatno obdarjeni tisti, ki jim je bil bog tako ali tako naklonjen že v preteklost­i. dr. Peter Tancig,

Ljubljana Črnuče

Rumeni, biserni in kristalni jopiči

Glede na izjave ministra Hojsa bi v prihodnost­i za rumene jopiče morda veljalo uporabljat­i izraz biserni jopiči ali še bolje kristalni jopiči, če seveda »rumeni pravoverci« koga spominjajo na nacistične jurišnike in če naš notranji minister koga spominja na notranjega ministra propadle nacistične države.

Peter Prodarič, Novo mesto

Druga plat medalje

Stali smo in obstali – drugi nas pa prehitevaj­o. dr. Peter Glavič,

Ruše zasl. prof. UM,

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia