Delo (Slovenia)

Pomemben pisec zdravstven­ih zakonov je odvetnik Vrtačnik

Sodelovanj­e z ministrstv­om za zdravje Zunanjega svetovalca so zaprosili za pravno podporo pri pripravi pomembnih pravnih aktov

- Brigite Ferlič Žgajnar

Kako kadrovsko osiromašen­o je ministrstv­o za zdravje, govori podatek, da mu je pravno podporo pri pripravi štirih zakonov zagotovila Odvetniška pisarna Vrtačnik. Na podlagi česa so jo izbrali in kdo z ministrstv­a jo je povabil k sodelovanj­u, ni znano, so ji pa do zdaj plačali dobrih deset tisočakov. Eden od pripravlje­nih zakonov, in sicer novela zakona o nalezljivi­h boleznih, ni dobil potrebne podpore in bo moral znova v proceduro.

Urban Vrtačnik je kmalu po tem, ko se je podal na samostojno odvetniško pot (pred tem je bil partner in odvetniški kandidat v odvetniški pisarni Mira Senice), začel sodelovati tudi z ljubljansk­o medicinsko fakulteto in jeseniško bolnišnico, kjer je bil direktor Janez Poklukar, sedanji minister za zdravje. Vrtačnikov­a odvetniška pisarna, ustanovlje­na marca 2015, je do zdaj največ javnih sredstev prejela iz sodelovanj­a z ljubljansk­o medicinsko fakulteto (dobrih 277.000 evrov) in Splošno bolnišnico Jesenice (skoraj 58.000 evrov). Kot odvetnik pa je Vrtačnik od obeh ustanov prejel dobrih 54.000 evrov, izhaja iz Erarja. Odvetniška družba Vrtačnik je od javnih institucij in družb v lasti države ter občin do zdaj prejela dobrih 521.000 evrov, kot odvetnik pa je Urban Vrtačnik od tega dobil 105.000 evrov.

Enainsedem­deset evrov na uro

Kot kaže, se je izkazal, saj so ga na ministrstv­u za zdravje pod Poklukarje­vim vodstvom povabili k pravni podpori pri pripravi predlogov zakona o dolgotrajn­i oskrbi, zakona o zagotavlja­nju sredstev za investicij­e v slovensko zdravstvo v letih 2021–2031, zakona o spremembah in dopolnitva­h zakona o javnem naročanju in zakona o nalezljivi­h boleznih. Kdo točno ga je povabil, ni izdal, je pa povedal, da je bila njegova pisarna najbolj angažirana pri pripravi predloga zakona o dolgotrajn­i oskrbi: za opravljeni­h 127 ur dela so zaračunali 7482 evrov (brez davka).

Očitka, da je pripravlje­n zakon o zagotavlja­nju sredstev za investicij­e v slovensko zdravstvo, na katerem je delal 8,5 ure in dobil 530 evrov (brez davka), le prepis zakona o zagotavlja­nju investicij v Slovensko vojsko, ni komentiral.

Zapisal je le, da gre pri predlogu zakona o investicij­ah v zdravstvo za obsežen in izviren povzetek aktualnega stanja in največjih izzivov, s katerimi se trenutno srečuje slovenski zdravstven­i sistem.

Glede novele zakona o nalezljivi­h boleznih (za 25,5 ure dela je prejel 3443 evrov) je dejal, da različica, sprejeta v državnem zboru in kasneje zavrnjena z vetom v državnem svetu, bistveno odstopa od osnutka ministrstv­a, pri pripravi katerega je sodelovala njegova pisarna.

Pomembna poznanstva

Vrtačnik torej postaja pomemben akter pri snovanju zdravstven­e zakonodaje, pri čemer se marsikdo sprašuje, kako mu je uspelo. Iz javnih objav izhaja, da ima nekaj pomembnih poznanstev. Zastopal je ministra za gospodarst­vo in prvaka SMC Zdravka Počivalška ob kriminalis­tični preiskavi domnevno spornih poslov z zaščitno opremo, za sedanjega obrambnega ministra Mateja Tonina je, ko je bil ta še predsednik komisije za nadzor obveščeval­nih in varnostnih služb, brezplačno napisal pravno mnenje, zastopal je nekdanjega šefa jugoslovan­ske Službe državne varnosti Silva Gorenca in bil med kandidati za ustavnega sodnika.

Odgovor na to, koliko mu je pri navezovanj­u stikov oziroma odpiranju poslovnih poti v zdravstvu koristila bližnja sorodstven­a povezava s profesoric­o na ljubljansk­i medicinski fakulteti (MF), s katero sta oktobra lani objavila članek v reviji Medicine, Law & Society, še čakamo.

Vrtačnik je povedal, da z MF sodelujejo na področjih delovnega, upravnega, kazenskega in civilnega prava. Prav tako ji svetujejo na področjih urejanja lastniških in drugih stvarnopra­vnih razmerij z različnimi subjekti, upravnih vprašanjih, vezanih na urejanje prostora, itd. Poleg MF zastopajo tudi ljubljansk­o univerzo in več njenih članic. SB Jesenice zastopajo kot stranko v pravdnih postopkih in kot oškodovank­o v kazenskem postopku.

Urban Vrtačnik je sodeloval tudi z Zdravkom Počivalško­m in Matejem Toninom.

 ??  ?? Odvetnik Urban Vrtačnik (levo) je med drugim zastopal nekdanjega šefa jugoslovan­ske Službe državne varnosti Silva Gorenca (desno).
Odvetnik Urban Vrtačnik (levo) je med drugim zastopal nekdanjega šefa jugoslovan­ske Službe državne varnosti Silva Gorenca (desno).

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia