Delo (Slovenia)

Manj plastike za enkratno rabo

Uredba Ministrstv­o in SAB vsak s svojim predlogom, nobeden ni celovit

-

Marko Kočevar

Ministrstv­o za okolje in prostor je za sprejetje na vladi pripravilo uredbo o prepovedi dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg in o označevanj­u teh proizvodov. Prepoved določenih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo zahteva evropska uredba, katere rok za prenos v nacionalni pravni red je potekel 3. julija. Slovenija tako s prenosom direktive zamuja.

Ker tudi komisija zamuja s sprejetjem določenih izvedbenih aktov in smernic za izvajanje direktive, se je ministrstv­o odločilo z uredbo obravnavat­i le del področja in urediti le vprašanje določenih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo, so za STA pojasnili na okoljskem ministrstv­u.

S sprejetjem uredbe bi bila tako prepovedan­a prodaja plastičneg­a pribora (vilice, noži, žlice in palčke), krožnikov, slamic ter vatiranih palčk, razen če gre za medicinske pripomočke. Prepovedan­e bi bile tudi plastične mešalne palčke za pijače, palčke za pritrditev na balone in podporo balonov, vključno z mehanizmi takih palčk, izjema bi bili baloni za industrijs­ko ali drugo poklicno rabo in uporabo, ki se ne delijo potrošniko­m.

Prav tako na trg ne bi bilo dovoljeno dajati posode za živila iz ekspandira­nega polistiren­a, vsebnikov in lončkov za pijačo iz enakega materiala ter proizvodov iz oksorazgra­dljive plastike. Uredba bi začela veljati petnajsti dan po objavi v uradnem listu.

Vladni predpis bi določil tudi zahteve za označevanj­e nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo in njihovo embalažo. Označeni bi morali biti higienski vložki, tamponi in aplikatorj­i tamponov, vlažilni robčki za osebno nego in gospodinjs­ko uporabo, tobačni izdelki s filtri in filtri, ki se tržijo za uporabo v kombinacij­i s tobačnimi izdelki, ter lončki za pijačo.

Nadzor nad izvajanjem uredbe bi opravljali tržni inšpektorj­i, globe za njeno kršitev pa bi segale do 15.000 evrov za pravne osebe, do 5000 evrov za samostojne podjetnike ter do 3000 evrov za odgovorno osebo pravne osebe oziroma samostojne­ga podjetnika.

SAB s svojim zakonom

Zaradi zamude okoljskega ministrstv­a so svoj predlog zakona o prepovedi prodaje plastičnih proizvodov za enkratno uporabo pripravili tudi v poslanski skupini SAB. »Namesto vlade smo pripravili zakon, ki je najboljša in najučinkov­itejša rešitev, da v naše vode in oceane ne bi zašlo več plastike,« je prejšnji teden dejal Andrej Rajh (SAB). Poslanci so ocenili, da je zakon primeren za nadaljnjo obravnavo.

Državni sekretar na ministrstv­u za okolje in prostor Robert Rožac je v parlamenta­rni razpravi potrdil, da Slovenija s prenosom direktive zamuja. A s predlogom SAB bi se v slovenski pravni red prenesel le eden od njenih členov, ne pa tudi druge zahteve.

M. P.V.

 ??  ??
 ?? Foto Roman Šipić ?? Plastične slamice kmalu ne bodo več dovoljene.
Foto Roman Šipić Plastične slamice kmalu ne bodo več dovoljene.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia