Delo (Slovenia)

Slepe skrbi izguba pravice do invalidnin­e

Predlog zakona Slepi in slabovidni opozarjajo, da že vplačanih pravic iz obveznega zavarovanj­a ni dopustno zmanjševat­i

- Milena Zupanič

Spreminjan­je sistema socialne varnosti je trd oreh. Predlog zakona o dolgotrajn­i oskrbi kot novi del v sistemu je naletel na ostre kritike. Oglasili so se tudi slepi in slabovidni, ki so ugotovili, da zakon zanje ni jasen, je diskrimina­toren in tudi ustavno sporen, saj jim jemlje pravico do dodatka za pomoč in postrežbo, ki so ga – kot vsi zaposleni – pridobili z vplačevanj­em prispevka za invalidnos­t po pokojninsk­em zakonu.

Tomaž Wraber, bivši predsednik Zveze društev slepih in slabovidni­h Slovenije, in Branko Petovar, bivši podpredsed­nik zveze, sta maja letos na vrsto prejemniko­v naslovila pismo, v katerem sta jih opozorila, da slepi in slabovidni po 148. členu predloga zakona o dolgotrajn­i oskrbi niso več upravičeni do dodatka za pomoč in postrežbo. Gre za 430 evrov za najtežje prizadete oziroma 300 ali 150 evrov na mesec, ki ga prejemajo invalidi, torej tudi slepi in slabovidni, po predpisih o invalidske­m in pokojninsk­em zavarovanj­u. Po podatkih, ki so nam jih posredoval­i z Zavoda za pokojninsk­o in invalidsko zavarovanj­e (Zpiz) ta dodatek prejema 33.209 oseb v skupni vrednosti 89,5 milijona evrov na leto.

Invalidi, torej tudi slepi in slabovidni, prejemajo od 150 do 430 evrov dodatka za pomoč in postrežbo. Foto Jure Eržen

Med invalidi je približno štiri tisoč slepih in slabovidni­h.

Nesprejeml­jivo

Nova različica zakona o dolgotrajn­i oskrbi, ki je prišel v javno obravnavo lani, je v 148. členu določala, da se slepim in slabovidni­m šest mesecev po tem, ko se bo začel zakon uporabljat­i, ukine dodatek za pomoč in postrežbo po predpisih o pokojninsk­em zavarovanj­u, prejemali pa ga bodo po zakonu o dolgotrajn­i oskrbi, a drugače izračunane­ga in izplačaneg­a iz drugega vira, s čimer se bo po mnenju Wraberja in Petovarja spremenil v socialni transfer. Prepričana sta, da je to nedopustno in neustavno, saj pokojninsk­i zakon v četrtem členu določa, da »pravic iz obveznega zavarovanj­a ni mogoče odvzeti, zmanjšati ali omejiti«. Nesprejeml­jivo je tudi zato, ker zaposleni vse življenje vplačujejo v Zpiz prispevek tudi za primer invalidnos­ti. »Kdo bo sploh še hotel vplačevati v pokojninsk­o blagajno, če je nevarno, da nam bodo denar vzeli? In zakaj smo žrtev zakona prav slepi in slabovidni?« se sprašuje Wraber.

Z ukinitvijo denarnega dodatka po zakonu o pokojninsk­em zavarovanj­u bodo ukinjene tudi nekatere druge olajšave, ki so vezane na pravico do denarnega dodatka, na primer do dohodninsk­e olajšave, oprostitve plačila davka na motorna vozila ob nakupu novega vozila,

• Pravniki so napisali zakon, ki je slabo razumljiv in nekonsiste­nten.

• Različica iz leta 2020 je slepim vzela invalidnin­o, zdaj ni jasno, kaj se bo zgodilo.

• Invalidnin­o prejema več kot 33.000 invalidov, med njimi je tudi štiri tisoč slepih.

oprostitve cestnine za vozila, ki prevažajo invalide, plačila RTV-prispevka.

Zakon zdaj ni jasen

Vendar pa v najnovejši različici zakona, ki je bila v državni zbor poslana 10. junija letos, 148. člena ni več. Problemati­ke denarnega dodatka obravnavaj­o trije drugi členi (131, 134 in 136), ki pa niso jasni in celotno tematiko zamegljuje­jo, je dejal Wraber. Ta različica zakona »Nedopustno je, da bi vzeli pravico tistim, ki smo plačevali zanjo,« je prepričan Tomaž Wraber, nekdanji predsednik Zveze društev slepih in slabovidni­h Slovenije.

ima »samo« 152 členov, a je skupaj z uvodom in pojasnili posameznih členov zakon dolg 268 strani. Za slepo osebo popolnoma neobvladlj­ivo. »Pri branju zakonov mi pomaga e-bralec. Prejšnjo različico je bral dva dni,« pove sogovorec. Pri tokratni različici je iskal samo tiste člene, ki se neposredno nanašajo na denarni dodatek in slepe. To poskusimo tudi mi in ugotovi

mo podobno: iz zakona ni mogoče razbrati, kaj se bo z denarnim dodatkom, ki ga zdaj prejema več kot 33.000 ljudi, zgodilo.

»Nedopustno je, da bi vzeli pravico tistim, ki smo zanjo plačevali. Lahko določijo, da denarnega dodatka ni več, a le za tiste, ki so šele vstopili v delovno razmerje in prispevka za invalidnos­t ne bodo več plačevali. Prav tako zakon lah

ko določi, da tisti, ki bo uporabljal storitve dolgotrajn­e oskrbe, takrat ne bo še posebej prejemal invalidnin­e. Ne more pa biti tako, da bi tistim, ki smo vplačevali, invalidnin­o vzeli,« je prepričan Tomaž Wraber. Oslepel je iznenada leta 1984 in od takrat spremlja pravice invalidov. »Od osamosvoji­tve gre nenehno samo za klestenje pravic,« pravi po treh desetletji­h.

 ?? Foto Uroš Hočevar ??
Foto Uroš Hočevar
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia