Delo (Slovenia)

Kritično industrijo nameravamo preseliti domov

Francoski delegirani minister o težavah s polprevodn­iki, dobavnih verigah in modernizac­iji industrije

- Nejc Gole

Zaradi pandemije se globalne dobavne verige skrajšujej­o, zaradi tega trenda tudi Slovenija pričakuje nove investicij­e, prav tako Francija. »Kriza je razkrila ranljivost­i našega gospodarsk­ega sistema. Te nameravamo odpraviti s prestavitv­ijo kritičnih delov nekaterih vrednostni­h verig v Francijo, na primer medicinske­ga blaga,« pravi Franck Riester, francoski delegirani minister za zunanjo trgovino in gospodarsk­o privlačnos­t. Ta omenja tudi nujnost vzpostavit­ve evropske gospodarsk­e suverenost­i za polprevodn­ike, katerih pomanjkanj­e duši avtomobils­ko industrijo.

Riester je bil v četrtek in petek na obisku v Sloveniji. Obisk je bil opravljen v sklopu slovenskeg­a predsedova­nja svetu EU. »Francija želi prispevati k uspehu slovenskeg­a predsedova­nja, hkrati pa pripraviti francosko predsedova­nje na začetku prihodnjeg­a leta. Pred nami je pomembna naloga na področju trgovine. Naš cilj je pomagati k vzpostavit­vi prave evropske strateške avtonomije s pravičnejš­o in bolj zeleno trgovinsko politiko. Kadar so naši interesi ogroženi, moramo biti ostrejši. Moramo si zagotoviti svoje verige vrednosti in potrebujem­o učinkovite načine za trgovino, ki bodo pripomogli k uresničeva­nju naših prizadevan­j za razogljiče­nje gospodarst­va,« v intervjuju pove Riester.

Ena najpomembn­ejših tujih naložb v Sloveniji je Revoz, podjetje v lasti Renaulta. Revoz proizvaja modele twingo, clio in smart forfour. Ta proizvodnj­a je potrjena do leta 2024. Kako vidite prihodnost lokacije Renault v Sloveniji?

Dobro se zavedam, da je Renault s svojo tovarno v Novem mestu pomemben gospodarsk­i igralec v Sloveniji. Kot vsak proizvajal­ec avtomobilo­v na svetu se spopada z več izzivi in posledicam­i krize zaradi covida-19. Renault je sredi prenove svoje industrijs­ke in poslovne strategije. Z Renaultom tesno sodelujemo, da bi zagotovili čim boljši rezultat tako za podjetje kot za Slovenijo.

Francija je šesti najpomembn­ejši izvozni trg za Slovenijo. Francoska avtomobils­ka industrija je pomemben kupec za slovenske proizvajal­ce avtomobils­kih delov. Proizvajal­ci avtomobilo­v opozarjajo na manjšo prodajo zaradi svetovnega pomanjkanj­a polprevodn­ikov. Ali pomanjkanj­e polprevodn­ikov lahko vpliva na trgovino med Slovenijo in Francijo?

Pomanjkanj­e polprevodn­ikov nas zelo skrbi. Nujno je, da si zagotovimo svojo dobavno verigo z vzpostavit­vijo prave evropske gospodarsk­e suverenost­i. Ena od lekcij pandemije je, da smo bili pri nekaterih izdelkih in sestavnih delih, ki so ključni za naša gospodarst­va, predolgo preveč odvisni od le nekaj dobavitelj­ev. To želimo spremeniti in verjamemo, da imata naša trgovinska in industrijs­ka politika ključno vlogo. Na trgovinski strani to pomeni iskanje novih dobavitelj­ev z razvojem novih partnerste­v, ki temeljijo na izvršljivi­h pravilih v popolnoma delujočem večstransk­em trgovinske­m sistemu. Na industrijs­ki strani pa to pomeni ovrednoten­je odvisnosti in nato premostite­v vrzeli. To nameravata doseči podpredsed­nik evropske komisije Valdis Dombrovski­s in komisar za notranji trg Thierry Breton. Imata vso našo podporo.

Kje vidite možnosti za večjo trgovino med državama?

Nikoli ne smemo pozabiti, da je enotni evropski trg največje bogastvo, ki podpira gospodarsk­o rast, blaginjo in zaposlovan­je na celini. Zelo si želim, da bi še naprej krepili naše dvostransk­e trgovinske in investicij­ske odnose s Slovenijo. Te je mogoče izboljšati. Zdaj, v okrevanju gospodarst­ev po pandemiji, je pravi čas za spodbujanj­e novih partnerste­v in poslovnih podvigov med našimi podjetji. Veliko moramo narediti v strateških sektorjih, kot so vesoljska industrija, visokozmog­ljivo računalniš­tvo in turizem, kjer je sodelovanj­e mogoče še okrepiti. Naši državi imata tudi enako vizijo glede ključne vloge jedrske energije poleg obnovljivi­h virov energije pri doseganju podnebnih ciljev. Želim si, da bi Francija in

Slovenija tesneje sodelovali tako na dvostransk­i kot na evropski ravni, da bi spodbudili to skupno prioriteto.

Kako je pandemija vplivala na francosko industrijo? Pandemija in posledično svetovna ekonomska kriza sta naše gospodarst­vo močno prizadela. Proizvodnj­a in izvoz sta v prvi polovici lanskega leta padla na zgodovinsk­o najnižjo raven, predvsem v pri nas tradiciona­lno močnih letalskem in vesoljskem sektorju. Druge panoge, denimo farmacevts­ka ali kmetijsko-živilska industrija, so bile na krizo odpornejše. Na splošno je gospodarst­vo preneslo breme šoka zaradi obsežnih ukrepov za lajšanje posledic krize in obnovo. Zdaj smo pripravlje­ni, da se vrnemo še višje kot prej.

Kateri so ključni trendi v francoski industriji?

Kriza je razkrila ranljivost­i našega gospodarsk­ega sistema. Te nameravamo odpraviti s prestavitv­ijo kritičnih delov nekaterih vrednostni­h verig v Francijo, na primer medicinske­ga blaga. In za to moramo pokazati nekaj rezultatov. Francija je bila lani drugo leto zapored najprivlač­nejša evropska država za neposredne tuje naložbe. Tuja podjetja nam zaupajo svojo rast in imajo prav. Zaupajo nam, saj v zadnjih štirih letih modernizir­amo gospodarst­vo in krepimo konkurenčn­ost, da bi obnovili industrijo. Zdaj s svojim načrtom za okrevanje in odpornost v vrednosti 100 milijard evrov vlagamo v preoblikov­anje svoje industrije in jo pripravlja­mo na leto 2030. Naše prednostne naloge so znane: pospeševan­je zelenega prehoda, spodbujanj­e digitalne revolucije, razvoj veščin, ki ustrezajo potrebam podjetja. Četrti vrh Choose France, ki je bil konec junija v Versailles­u, je predstavlj­al to našo ambicijo.

Kako lahko države s sredstvi EU spodbujajo gospodarst­vo in gospodarsk­o privlačnos­t?

Vsaka država je drugačna in bi morala ravnati skladno s svojimi potrebami in seveda skladno s skupnimi vrednotami, ki nas povezujejo kot Evropejce. Če vprašate mene, kaj lahko naredimo za spodbujanj­e vključujoč­e, dolgoročne rasti, je odgovor preprost: reforme, reforme, reforme. Zdaj je čas, da damo vse od sebe, potrebne so investicij­e in spremembe. ZDA in Kitajska se namreč po pandemiji vračata močnejša kot kadarkoli prej. Vem, da se bodo naša prizadevan­ja na koncu izplačala.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Z Renaultom smo v tesnem stiku, da zagotovimo čim boljši rezultat tako za podjetje kot za Slovenijo, odgovarja francoski delegirani minister Franck Riester na vprašanje o prihodnost­i Revoza.
Foto Jože Suhadolnik Z Renaultom smo v tesnem stiku, da zagotovimo čim boljši rezultat tako za podjetje kot za Slovenijo, odgovarja francoski delegirani minister Franck Riester na vprašanje o prihodnost­i Revoza.
 ??  ??
 ??  ?? »Naše prednostne naloge so znane: pospeševan­je zelenega prehoda, spodbujanj­e digitalne revolucije, razvoj veščin, ki ustrezajo potrebam podjetja,« pravi Franck Riester.
»Naše prednostne naloge so znane: pospeševan­je zelenega prehoda, spodbujanj­e digitalne revolucije, razvoj veščin, ki ustrezajo potrebam podjetja,« pravi Franck Riester.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia