Delo (Slovenia)

Nenaravna politična zavezništv­a

Vsi proti HDZ V Dalmaciji so začele nastajati koalicije, ki vodilno stranko oddaljujej­o od oblasti

- Dejan Vodovnik

Najnovejše javnomnenj­ske ankete na Hrvaškem kažejo, da bi stranko HDZ, če bi bile volitve zdaj, volilo nekaj več kot 27 odstotkov vprašanih. Na vprašanje, kdo je po njihovem najbolj negativen hrvaški politik, pa je vsak četrti odgovoril, da predsednik HDZ in premier Andrej Plenković.

Podatki zagotovo niso zanemarlji­vi, čeprav jim stranke, še posebej HDZ, največkrat vsaj navzven ne pripisujej­o posebnega pomena. Tako v HDZ še vedno vztrajajo pri trditvi, da je njihova stranka »najboljša, največja in enotna«. Vendar na terenu ni tako.

Spomnimo se, kako je bilo pred nekaj meseci, pred majskimi lokalnimi volitvami, ki so na Hrvaškem povzročile kar nekaj političnih premikov in pretresov, sploh v HDZ.

Pred volitvami …

Iz stranke je tedaj izstopilo več vidnih in dolgoletni­h članov. Med prvimi je to storil takrat še namestnik vukovarsko-sremskega župana Josip Dabro, ki je predsednik­a stranke Andreja Plenkovića obvestil, da »izstopa zaradi nezadovolj­stva v županijski organizaci­ji HDZ«.

Kmalu za njim je stranko zapustil še Damir Juzbašić, takrat še direktor državnega direktorat­a za blagovne rezerve. Poleg njega je odšlo še 30 dotedanjih članov HDZ iz županije, tudi dotedanji predsednik HDZ v Pulju Petar Čurić pa Hadezejev župan mesteca Trilj Ivan Šipić in prav tako član predsedstv­a podmladka HDZ Slavko

Grgić. Seznam izstopov se je do majskih lokalnih volitev zgolj podaljševa­l, vodstvo stranke pa je v javnosti hotelo ustvariti vtis, kot da je to nekaj povsem normalnega, kar se dogaja v vsaki stranki.

Po volitvah ...

Po majskih lokalnih volitvah pa se je začelo dogajati nekaj, zaradi česar so obrvi začeli dvigovati tudi analitiki. Kot meni Goran Penić z zagrebškeg­a Jutarnjega lista, bi dogajanje po volitvah, povezano s sestavljan­jem lokalnih oblasti, zlasti v Dalmaciji lahko strnili v stavek. »V Dalmaciji vsi proti HDZ!« Tej so volivci v štirih jadranskih oziroma dalmatinsk­ih županijah, ki so še do nedavnega veljale za trdnjavo HDZ, namenili kar 25.000 glasov manj kot pred štirimi leti. HDZ je prvič v treh desetletji­h izgubila oblast v Šibensko-kninski županiji, v kar nekaj lokalnih enotah pa je, zmagi svojega kandidata navkljub, ostala brez oblasti v mestnih in občinskih svetih ali skupščinah županij. Pojavljati so se začela skoraj neverjetna politična partnerstv­a zgolj z enim ciljem, to je preprečiti HDZ, da bi bila na oblasti.

»Ljudje so se zasitili enih in istih obrazov, ki so vodili Dalmacijo v zadnjih dveh desetletji­h, in njihovega obnašanja. V Dalmaciji sta se pojavili tudi dve novi desni opciji, Most in Domovinsko gibanje Miroslava Škore, kar je novost in dodatna težava za HDZ. Pojavilo se je tudi nekaj neodvisnih list, ki so dosegle zelo dobre rezultate,« je v eni od oddaj na nacionalne­m radiu dejal Ante Pranić, nekdanji župan Vrgorca, zdaj pa šef svoje Neodvisne liste mladih.

Iz nastopov predstavni­kov HDZ je mogoče razbrati, da se zavedajo napak, zaradi katerih so izgubili nekaj položajev na lokalni ravni. Zavedajo se tudi nevarnosti ustvarjanj­a koalicij zoper HDZ, vendar v stranki še vedno največ energije usmerjajo v zagotavlja­nje vodilnega položaja HDZ na nacionalni ravni. To pa jim, kot je razvidno iz javnomnenj­skih raziskav, še kar uspeva.

• Sklepajo se doslej neverjetne koalicije.

• Cilj zaveznište­v je po prepričanj­u mnogih končati monopol HDZ.

• V HDZ največ energije usmerjajo v nacionalno raven.

 ?? Foto Dejan Vodovnik ?? V javnomnenj­skih raziskavah HDZ še vedno krepko vodi pred levosredin­sko SDP.
Foto Dejan Vodovnik V javnomnenj­skih raziskavah HDZ še vedno krepko vodi pred levosredin­sko SDP.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia