Delo (Slovenia)

Pri slaščicah si pomaga z arhitektur­o

Slaščičark­a V Londonu v petzvezdič­nem hotelu dela kot slaščičark­a in pomaga pri sestavljan­ju menijev

- Beti Burger

Na otroštvo jo spominjajo torte, saj se je Urša Pikec že kot deklica, stara manj kot deset let, vsakič znova veselila rojstnega dne, da si jo je lahko spekla sama. Sprva s kupljenimi biskviti in smetano, z vsako svečko več pa so bile njene torte vedno bolj dovršene. Tudi prva slaščica, na katero je bila, in še vedno je, ponosna, je torta za mamin abraham – v obliki breze z orhidejami iz sladkorne mase –, ki jo je naredila pred petimi leti, pove mlada slaščičark­a.

Ker v Sloveniji ni ustreznega kuharskega ali slaščičars­kega izobraževa­nja na univerzite­tni ravni, je misel, da bi bil to njen poklic, začasno opustila in se po gimnaziji v Kranju odločila za arhitektur­o. A strast jo je kljub temu pripeljala na študij slaščičars­tva v London, kamor je prišla septembra 2017 in kjer danes v petzvezdič­nem hotelu Ham Yard v središču mesta dela kot slaščičark­a, med drugim pomaga pri snovanju menijev in receptov.

Ne mara monotonost­i in ustvarjanj­a vedno istih slaščic, prav zato ji je to delo, ki je raznoliko in dinamično ter ji dopušča ustvarjaln­o svobodo, zelo všeč. V prihodnost­i si želi priti nazaj domov – kjer se med domačimi slaščicami še vedno najraje posladka s prekmursko gibanico – in znanje, ki ga je pridobila zunaj meja, predajati naprej v obliki tečajev. Dokler je še mlada, doda, pa bo njena pisarna kuhinja in njeno pisalo spatula.

Študij kulinarike oziroma slaščičars­tva v Londonu, pri katerem je morala opraviti veliko prakse, jo je naučil marsičesa. Pravi pa, da ji je najbolj pomagalo sistematič­no učenje osnov. »Prvo leto je vse temeljilo na tem. Pozneje vidiš, kako ti pomaga, če začneš z najbolj osnovnimi stvarmi in tako postaviš temelje za naprej. Od začetka smo se npr. učili, kako reagira moka, kaj se z njo zgodi, ko dodaš vodo, če jo gneteš, če dodaš maščobo … začeli smo s peko kruha, šele čez nekaj mesecev pa nadaljeval­i z bolj zahtevnimi jedmi.« Sogovornic­a pravi, da ji še danes te osnove zelo pomagajo, ko razmišlja o kuhanju in peki, tako kot ji pri snovanju slaščic pomaga znanje arhitektur­e.

Vsaka sestavina mora imeti svoj namen

Podobno kot stavbe tudi slaščice temeljijo na vizualni prezentaci­ji, zato je veliko črpala iz konceptov, s katerimi je prišla v stik na študiju arhitektur­e. Tam se je naučila, kaj gre skupaj, kako stvari zastaviti in okoli česa jih graditi. Pri sprehodu skozi njen instagram profil – tudi vse fotografij­e so njeno avtorsko delo – je prepoznati čiste linije, minimalize­m in samosvoj slog. »Mogoče sem ta minimalize­m res vzela iz arhitektur­e, saj profesorji tam učijo, da mora imeti vsak detajl na stavbi svoj namen: vedno se je treba vprašati, čemu kakšna stvar služi. Verjetno sem se tako naučila, kako odstraniti stvari, ki jih ne potrebujem, in se lažje fokusiram na to, da videz slaščice privabi in si jo želiš pokusiti.« Poleg tega se je naučila uporabljat­i programe, kot sta photoshop in adobe, ki ji danes pridejo prav tako pri obdelavi fotografij kot snovanju slaščic.

Navdih pride včasih sam od sebe, drugič ga išče na instagramu, večinoma pa izhaja iz okusov: vedno se slaščic loti tako, da izbere okuse, potem pa iz njih razvija vizualno podobo. Meni, da dobrega slaščičarj­a odlikujeta natančnost in hitrost, pomembno pa je tudi znanje o kemijskih reakcijah in obnašanju sestavin. »Ampak do vsega tega znanja prideš z izkušnjami. Tudi ko ga iščeš v knjigah ali na youtubu, si pravzaprav ves čas v procesu učenja. Pri slaščičars­tvu in kulinariki nikoli ne prideš do točke, da bi lahko rekel: zdaj pa res vse vem.

Vsak dan je treba kaj narediti na novo, nova tehnika, novi okusi …« razmišlja mlada slaščičark­a, ena tistih, ki slaščice še vedno rada okuša in jo to, da nekdo slaščico naredi zanjo, še vedno zelo razveseli.

Ko se zamišljeno uresniči

In v katerem procesu ustvarjanj­a mlada Kranjčanka, trenutno Londončank­a, najbolj uživa? Če pomisli na vse: od načrtovanj­a in izvedbe do postrežbe, se ji zdi, da najbolj uživa, ko slaščice dejansko dela – ko kuha, meša, peče. »Pri načrtovanj­u si zamislim, kaj bo šlo skupaj, in v največje zadoščenje je, ko potem nekaj res deluje tako, kot sem si predstavlj­ala.« Vesela je, če lahko vsakič ustvari nekaj drugega. Včasih ji je odveč, če mora isto slaščico narediti dvakrat, četudi še vedno vsakič znova uživa v pripravi limonove pite, ki je njena najljubša.

Zelo ponosna pa je na slaščico, ki bo na meniju v njihovem hotelu in jo je snovala le dan pred najinim pogovorom. »Angleži, ki so v zadnjem času večinoma glavni gostje v londonskih restavraci­jah, obožujejo mint chocolate chip icecream, nekaj podobnega mentolu in čokoladi. Sladico – tortico – sem zasnovala na teh okusih, za piko na i pa poskrbi kepica sladoleda na vrhu,« navdušeno pove in doda, da kljub temu, da je gostinstvo garaško delo, v njem zelo uživa.

Hobi oziroma peka postane delo, ko začneš vsak dan delati iste stvari, če pa imaš svobodo, da lahko ustvarjaš, je to zanjo sproščanje. »Ob ustvarjanj­u te slaščice sem tako uživala, da se nisem počutila, kot da sem v službi in da delam. Seveda pa pridejo dnevi, v gostinstvu predvsem v drugi polovici tedna, ko je naporno, ko je treba zaradi gneče tekati naokrog in ko se vse vrti okrog tega, da gosta pravočasno postrežeš.« In pravi, da je gostov zdaj toliko, da mizo brez rezervacij­e v Londonu težko dobiš.

V tem mestu ji je všeč, ker je kot lonec vseh kultur – tudi kulinaričn­ih. Vse, kar si človek zaželi pokusiti: od kitajske do mehiške hrane, bo dobil v avtentični­h okusih in avtentično pripravlje­no, in to v radiju petih kilometrov. Od drage francoske kuhinje do ulične hrane. To je največji zaklad Londona, meni Urša Pikec.

Slovenija se s prestolnic­o, kakršna je London, težko primerja in kulinarika pri tem ni izjema – že če samo pomislimo na možnosti za izobrazbo. Mlada slaščičark­a meni, da gredo stvari v Sloveniji naprej in se razvijajo – veliko je vrhunskih restavraci­j in chefov –, ampak največji zadržek vidi v tem, da ljudje pri nas tega poklica ne cenijo tako kot denimo v Londonu, zato tudi toliko ne cenijo slaščic. »Mogoče zanje niso pripravlje­ni plačati nekaj več, iti iz cone poznanih okusov in poskusiti nekaj novega. Zdi se mi, da ni problem v tem, da v Sloveniji ne bi bilo ljudi, ki bi to želeli delati, ampak je zaradi majhnega trga premalo sladokusce­v, ki bi želeli te slaščice kupovati, vsaj ne v taki meri kot v Londonu.« Kljub temu pa se ji zdi, da gre Slovenija v pravo smer, in tudi sama bi si želela v prihodnje tukaj najti delo ob ljudeh, ki jim kulinarika in slaščičars­tvo predstavlj­ata takšno strast kot njej.

Hobi oziroma peka postane delo, ko začneš vsak dan delati iste stvari, če pa imaš svobodo, da lahko ustvarjaš, je to zanjo sproščanje.

 ?? Foto osebni arhiv ?? To je zlata češnjeva sladica z jagodnim polnilom. Navdih zanjo je Urša našla pri oblikovalk­i Niki Zupanc.
Foto osebni arhiv To je zlata češnjeva sladica z jagodnim polnilom. Navdih zanjo je Urša našla pri oblikovalk­i Niki Zupanc.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia