Delo (Slovenia)

Gajser z mešanimi občutki do pomembne zmage

Motokros Slovenski šampion na Nizozemske­m ni blestel, a je bil v seštevku dveh voženj najboljši in ubranil rdečo številko

- Peter Zalokar

Sreča spremlja hrabre, pravijo. Svetovni prvak v motokrosu Tim Gajser na VN Nizozemske ni imel najboljšeg­a dne, a je vseeno ob spletu zanj ugodnih okoliščin vpisal 31. zmago v karieri in še povečal vodstvo v skupnem seštevku točkovanja v svetovnem prvenstvu razreda MXGP. Na Češko se odpravlja z rdečo številko.

Gajser (Honda) je imel v kvalifikac­ijah dirke na novem prizorišču v Ossu, kjer mu peščena podlaga ne ustreza, težave in ni bil prepričlji­v. Tudi v prvi vožnji za »grand prix« ni ravno blestel, osvojil je tretje mesto, potem ko ga je prehitel glavni tekmec Jeffrey Herlings (KTM), četudi se je zgodaj zapletel v nesrečo z Ivom Monticelli­jem. Domači matador se ni dolgo veselil novih 25 točk, s čimer se je zgolj na točko približal štirikratn­emu prvaku iz Pečk. Poškodba je bila resnejša, kot se je sprva zdelo, in v drugo sploh ni štartal, kar je bila voda na mlin 24-letnemu Gajserju. Ta se je v drugi vožnji bolj izkazal, začel tretji, potem pa krog pred koncem rednega dela prehitel Jorgeja Prada (KTM).

Cairoli kot mladenič

Ko se je zdelo, da bo slovenski šampion zlahka prišel do 25 točk, pa se je zbudil motokrosis­tični »metuzalem« Antonio Cairoli in pri 35 letih, kar je za motokrosis­ta kar precejšna »kilometrin­a«, začel voziti kot v najboljših letih, v katerih je osvojil devet naslovov svetovnega prvaka. Najprej je tudi on prehitel mladega Španca Prada, ki že praviloma po izjemnih štartih ob koncu popušča, potem pa se podal za morda preveč sproščenim Gajserjem. Slednji ni imel odgovora za italijansk­i napad in zaostal za veteranom. Kljub temu je Haložan postal zmagovalec VN Nizozemske, saj je bil Cairoli v prvo šele osmi.

Po koncu čudne dirke je imel Tiga243 mešane občutke. »Proga je bila zares težka. Vedel sem, da mi tudi drugo mesto prinaša končno zmago, zato sem vozil pametno. Seveda sem hotel zmagati, zato sem tudi malce razočaran. Na koncu pa največ šteje zmaga,« je ob prihodu v cilj povedal štirikratn­i svetovni prvak, ki lovi tretjo zaporedno lovoriko v elitnem razredu.

Čez teden na Češkem

V šibkejšem razredu MX2, kjer tekmuje tudi Jan Pancar, je slavil Belgijec Jaago Gerts. Drugi je bil Avstralec Jed Beaton, tretji pa Nizozemec Kay de Wolf. Edini slovenski predstavni­k Pancar tokrat ni prišel do točk, v prvi vožnji je bil 25., druge pa zaradi okvare motorja ni dokončal. Skupno je prvi Francoz Maxime Renaux s 141 točkami, Pancar je ostal pri 39 točkah in je na 17. mestu. Naslednja dirka za SP bo že naslednji konec tedna v češkem Loketu.

 ??  ??
 ?? Foto Matej Družnik ?? Tim Gajser je povečal prednost v svetovnem prvenstvu, čeprav ni pokazal najboljših voženj na težki progi na Nizozemske­m.
Foto Matej Družnik Tim Gajser je povečal prednost v svetovnem prvenstvu, čeprav ni pokazal najboljših voženj na težki progi na Nizozemske­m.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia