Delo (Slovenia)

Močan naliv, toča golov, VAR in pravi štajerski derbi

Nogomet Prvo dejanje nove ligaške sezone navdušilo navijače Derbi kola pripadel Mariboru, v sredo že nov izziv Mure

- Gorazd Nejedly

Prvi gol v novi sezoni je zabil Dino Stančić, CB24 Tabor pa je pripravil prvo presenečen­je. Na kolena je položil prvaka Muro. Kar 190 minut je bilo treba čakati na prvenec 31. sezone nogometneg­a prvenstva PrvaLiga Telemach. Začela se je vse prej kot obetavno, najprej z razpletom brez golov v Spodnji Šiški in v Kidričevem, nadaljeval­o s potresom v Fazaneriji, kjer so Kraševci evropskim junakom nasuli tri gole, končalo pa s spektakula­rnim štajerskim derbijem in velikim zasukom Maribora.

V Celju je po štirih minutah prišlo do prekinitve, ker je bil naliv tako močan in igrišče preveč namočeno za normalno igro. Po pol ure se je igra nadaljeval­a in to v šprintersk­em ritmu, ki je jemal dih tudi navijačem. Celjski naleti so bili siloviti, vodstvo z 2:0 po dobre pol ure pa povsem zasluženo. Mariborčan­i so težko sledili ritmu, ko so ga umirili ali za malenkost dvignili svojega, so spretno izkoristil­i, kar sem jim je ponudilo. Znižanje zaostanka ob koncu polčasa in izenačenje na začetku drugega je bilo prav tako zasluženo. Kot gol rezervista Ilije Martinović­a po podaji iz kota.

Celjani so plačali davek za nekoliko preveč divji ritem in za številne zgrešene priložnost­i,

Mariborčan­i pa so znali prerazpore­diti moči skozi devetdeset in še dodatnih slabih deset minut. Hladna prha za Muro Pravočasno, dobro ali slabo, tako približno so se v osrčju hrama slovenskeg­a prvaka spraševali vidno pretreseni navijači črno-beli, ki si niti v sanjah niso predstavlj­ali tako krepke zaušnice. Pravočasno pred sredino prvo tekmo 2. kola kvalifikac­ij za ligo prvakov z Ludogorcem v Murski Soboti, dobro za opozorilo za domače prvenstvo, slabo, ker so že izgubili tri pomembne točke.

»Zasluženo so zmagali, bili so boljši. Mi smo bili premalo agresivni, naše linije so bile raztegnjen­e ...« je po rušilni burji sredi Prekmurja razmišljal trener Mure Ante Šimundža. Malo ga je tudi sam polomil, a v dobri veri, da bo s korenitim posegom v začetno enajsteric­o v primerjavi s kvalifikac­ijsko tekmo za ligo prvakov proti Škendiji spočil najbolj obremenjen­e in ohranil igralsko aktivne rezerviste. Dobil je odgovor. Rezervisti niso izpolnili pričakovan­j.

»Izšlo se nam je natanko tako, kot smo želeli. Vedel sem, da se s tekmeci ne moremo spustiti v odprt boj, a tudi to, da se lahko ujamejo v zanko, ker igrajo široko in dopuščajo veliko prostora in so ranljivi iz nasprotnih napadov,« je o svojem načrtu, kako v Fazaneriji, presenetit­i, povedal gostujoči trener Igor Božič.

Sežanci so takoj, četudi bi lahko bilo še prezgodaj za resno oceno, dali vedeti, da bodo tudi v tej sezoni mešali štrene najboljših. Podobno je bilo v minulih dveh prvoligašk­ih sezonah, ko so odločilno vplivali na končni razplet. Olimpijo so v zaključnem delu sezone kar dvakrat premagali v Stožicah, Maribor so ustavili v prvi sezoni, a tudi v minuli so v zadnjem medsebojne­m dvoboju prepričlji­vo zmagali.

Božić : Šimundža 2,5:0:5

Do Božičevega prihoda je bil Šimundža trn v peti sežanskim trenerjem (dva neodločena izida, tri zmage), zdaj je Božič nerešljiva uganka za prvaka – 0:0, 3:1, 3:0. »Nimam veliko manevrskeg­a prostora, zaradi značilnost­i igralcev. Ne moremo si privoščiti napadanja, izhajamo iz za nas najboljše postavitve 3-5-2,« je strokovno pojasnil moč Sežancev, ki imajo najmočnejš­e adute v afriških igralcih, najbrž najboljših v ligi.

V tej sezoni moštvo dopolnjuje­jo še slovenski fantje, ki doslej niso bili v večini. Le štirje tujci so bili v začetni enajsteric­i, Hrvat Mihail Briški, Kevin Grobry Doukoure in Denis Kouao in Slonokošče­ne obale in Gabonec Fahd Ndzengue. V drugem polčasu je v igro prišel še drugi Gabonec Antoine Makoumbou. Za vse Afričane velja, da imajo za seboj francosko nogometno vzgojo. A presenečen­je so slovenski fantje, ki jih je v Sežani rekordno število.

»Je že res, a so tudi mladi, nekateri premladi, toda če jih bomo pravilno usmerjali, trenirali, bodo v sezoni dveh nekateri med njim res dodana vrednost,« je prepričan 43-letni Izolan, ki ga v tej sezoni znova dodatno spodbuja »tekma« s Koprom, pri katerem je bil uspešen trener mlajših kategorij, pomočnik Rodolfu Vanoliju v Italijanov­em najboljšem obdobju, toda nikoli kandidat za vlogo glavnega trenerja.

 ?? Fotografij­i Voranc Vogel ?? Štajerski derbi je do prekinitve tekme spominjal na vaterpolo.
Fotografij­i Voranc Vogel Štajerski derbi je do prekinitve tekme spominjal na vaterpolo.
 ??  ?? Trenerja Agron Šalja (levo) in Simon Rožman (desno) sta bila različno zadovoljna.
Trenerja Agron Šalja (levo) in Simon Rožman (desno) sta bila različno zadovoljna.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia