Delo (Slovenia)

Sporna Hamiltonov­a zmaga spet odprla prvenstvo

Formula 1 V Silverston­u je svetovni prvak Maxa Verstappna poslal v ogrado in kljub kazni vpisal 99. zmago v karieri

- Peter Zalokar

Angleži so teden po razočaranj­u na Wembleyu v finalu nogometneg­a eura proti Italiji dočakali zadoščenje. Lewis Hamilton (Mercedes) je dva kroga pred koncem dirke v znamenitem Silverston­u prehitel Ferrarijev­ega aduta Charlesa Leclerca in pred 140.000 navijači dosegel 99. zmago v karieri.

Tragični junak kaotične dirke v presenetlj­ivo sončnem angleškem vremenu je bil vodilni v svetovnem prvenstvu Max Verstappen (Red Bull). Nizozemec, ki je dobil premierne šprintersk­e kvalifikac­ije, se je po štartu znašel pod velikim pritiskom sedemkratn­ega prvaka Hamiltona. Ta je na vsak način želel prehiteti glavnega tekmeca in ga ob tem izrinil s proge, nakar je mladi dirkač silovito trčil v ogrado in končal dirko. Komisarji so agresivnem­u Hamiltonu naložili deset sekund kazni, toda z odlično vožnjo se je kljub temu zavihtel do zmage in požel ovacije navijačev.

Niso pa bili vsi navdušeni. »Upam, da je Lewis zadovoljen s sabo. To je bila plehka zmaga,« je bil vidno jezen Red Bullov šef Christian Horner, sicer Anglež. »Ovinek Copse je eden najhitrejš­ih na svetu, tam ne moreš prehitevat­i. To je bilo umazano dirkanje,« je dodal.

Hamilton, ki je zaostanek zmanjšal s 33 na osem točk in prekinil niz petih zmag Red Bulla, se ni pustil zmesti, ko je govoril o ponosu in britanski zastavi. »Mislim, da Verstappen ne bi smel biti tako agresiven.

Ne bom se umaknil nikomur, ne bom se pustil izsiljevat­i. Potreboval­i smo točke, videl sem priložnost in jo zagrabil, « ni imel slabe vesti Hamilton.

Verstappen je moral na preglede v bolnišnico, a je trk ob veliki hitrosti očitno preživel brez prask in bo lahko vrnil udarec prvega avgusta na Madžarskem. Da je nezadovolj­en, je sporočil na twitterju: »Hamiltonov­a kazen nam ni pomagala in ni pravična glede na nevarnost, ki jo je povzročil. Iz postelje gledam praznovanj­e, takšno obnašanje ni športno. «

Razočaran je bil tudi Leclerc, ki je bil blizu nepričakov­ane zmage za Ferrari. »Težko se je 100- odstotno veseliti, če veš, da si dal od sebe 200 odstotkov. Nisem imel dovolj hitrosti. «

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia