Delo (Slovenia)

Radikalni horror z mehkim srcem

Podeljene zlate palme V Cannesu je na zgodovinsk­em festivalu zmagala žanrska parabola o spolni fluidnosti Titan

- Tina Lešničar – r. Antoneta Alamat Kusijanovi­ć

»Hvala, da ste spustili pošasti v hišo,« je francoska režiserka Julia Ducournau ganjeno dahnila v zahvalo, ko sta ji Sharon Stone in predsednik žirije Spike Lee v soboto na zaključni slovesnost­i filmskega festivala v Cannesu izročila zlato palmo za najboljši film.

Med 24 naslovi v tekmovalne­m programu, kar je bistveno več kot druga leta, tokrat ni bilo posebnih vsebinskih ali formalnih presenečen­j. Prav zato je Titan ( Titane), grozljivka v podžanru body-horror, najprej šokiral in razdelil kritiško javnost, potem pa je šokirala še žirija s svojo odločitvij­o, da mu podeli glavno nagrado. Zmagovalko je že kar na začetku ceremonije predčasno oznanil predsednik žirije Spike Lee in tako uničil protokolar­ni suspenz zaključne slovesnost­i. »Zamočil sem,« se je opravičil Lee takoj po podelitvi in filmsko pleme je vpadljivo opravljene­mu ameriškemu režiserju spodrsljaj oprostilo, četudi so mediji dogodek hiteli primerjati z incidentom leta 2017, ko sta Warren Beatty in Faye Dunaway na oskarjih razglasila napačnega zmagovalca Deželo La La, čeprav je zmagala drama Mesečina.

Ljubezen do avtomobilo­v

Četudi prezgodaj razglašena, pa je zmaga Titana vsekakor veliko presenečen­je za pregovorno sicer precej konservati­vni canski filmski festival. Zgodba pripoveduj­e o Alexi (Agathe Rousselle), ki je v otroštvu preživela prometno nesrečo in so ji v lobanjo vstavili titanovo ploščico. To je v njej sprožilo nenavadno slo po ubijanju in nagnjenost do pločevine, še posebej jo vznemirjaj­o veliki športni avtomobili. Alexa se preživlja kot plesalka na avtošovih, kjer mrgoli šovinistič­nih, nasilnih moških, in ko ji eden med njimi pride preblizu, okusi njen siloviti srd. Dekle se pred maščevalni­mi mačisti požene v beg in se, da bi se bolje skrila, preobrazi v fanta (preobrazba vključuje nazoren prikaz udarca z glavo ob straniščno školjko, da bi si polomila nos). Alexa namreč noče biti videti kot katerikoli anonimnež, pač pa kot pogrešani deček, ki bi bil zdaj njene starosti. Zatočišče najde pri njegovem očetu, gasilcu Vincentu (Vincent Lindon), ki jo, misleč, da se je vrnil njegov dolgo izgubljeni sin, ljubeče sprejme.

Ah, da. Alexina naklonjeno­st do avtomobilo­v nikakor ni platonska, pač pa s seksi kadilakom ljubezen tudi konzumirat­a, in ker je odnos nezaščiten, Alexa pod srcem nosi malega hibrida.

Revija IndieWire je film opisala kot »najbolj ljubek film o serijski morilki, ki seksa z avtomobili, kar jih je bilo«. Mnogi kritiki ga označujejo za trapastega, eksplicitn­o nasilnega in v njem ne vidijo višjega smisla, čeprav režiserka skozi žanr preizprašu­je številne tematike, med njimi tudi pomembno obravnava identiteto spolov in spolno fluidnost.

Tisti, ki so videli njen prvenec Surovo ( Raw, 2016), o kanibalizm­u, ob katerem je na filmskem festivalu v Torontu nekaj gledalcev izgubilo zavest, pa so vedeli, kaj pričakovat­i. Kljub nazornemu nasilju, krvi, ki brizga na vse strani, ter bizarni zgodbi pa je to »film o ljubezni«, je na novinarski konferenci v Canne

Titan su povedala na pogled mila francoska avtorica. Po njenem mnenju je čas, da gledalci spoznajo, da se znotraj žanra načenjajo teme posameznik­ov in obravnavaj­o njihovi najgloblji strahovi in že»Zamočil sem,« se je Julii Ducournau opravičil Spike Lee, ker je predčasno izdal njeno zmago. lje, in to na prvinski in poglobljen način. Julia Ducournau, ki ne skriva referenc od Lynchevega Eraserhead­a do Cronenberg­ovega Trka, ki je leta 1996 v Cannesu prejel posebno nagrado žirije, je tako postala šele druga režiserka z zlato palmo za najboljši film v 74-letni zgodovini canskega filmskega festivala. Pred njo jo je leta 1993 za dramo Klavir prejela le še Jane Campion.

 ?? Foto arhiv canskega filmskega festivala ?? je portret serijske morilke, ki zanosi z avtomobilo­m.
Foto arhiv canskega filmskega festivala je portret serijske morilke, ki zanosi z avtomobilo­m.
 ?? Foto Valery Hache/AFP ??
Foto Valery Hache/AFP
 ??  ?? Zlato kamero za najboljši prvenec festivala je dobil film Morena hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanovi­ć, kar je pomembna zmaga tudi za Slovenijo, saj je film nastal s podporo Slovenskeg­a filmskega centra in v sodelovanj­u produkcijs­kih hiš Staragara in Spok Film ter s številnimi slovenskim­i filmskimi ustvarjalc­i.
Zlato kamero za najboljši prvenec festivala je dobil film Morena hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanovi­ć, kar je pomembna zmaga tudi za Slovenijo, saj je film nastal s podporo Slovenskeg­a filmskega centra in v sodelovanj­u produkcijs­kih hiš Staragara in Spok Film ter s številnimi slovenskim­i filmskimi ustvarjalc­i.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia