Delo (Slovenia)

Pariški kralj

Tadej Pogačar je drugič zapored dobil dirko po Franciji, na kateri so naši kolesarji slavili pet etapnih zmag

- Miha Hočevar

Elizejske poljane so se za konec dirke po Franciji spet obarvale v slovenske barve, Zdravljica pa je zadonela v čast starega in novega šampiona. Tadej Pogačar je dosegel nekaj, kar ni uspelo še nikomur v zgodovini. Pri rosnih 22 letih je že drugič zapored zmagal na dirki Tour de France. poročevale­c iz Francije »Že lani bi moral napisati govor, vendar nisem vedel, kako. Tudi letos bom raje govoril iz srca. Hvala vsem, ki ste nas podpirali vse tri tedne. Hvala francoski javnosti, moji družini, mojemu dekletu. Hvala tudi moji ekipi. Ne morem povedati, kako vesel sem, da sem del te družine. Vse leto so bili z mano, ko smo se pripravlja­li na Tour. Zaradi covida je bilo to zahtevno leto in upam, da se bomo prihodnjič tu srečali brez mask,« je z vrha odra za zmagovalce povedal Tadej Pogačar, ki je na 108. Touru slavil tudi tri etapne zmage.

Slovenski zvezdnik, ki postaja že pravi pariški kralj, saj mu napoveduje­jo še številna zmagoslavj­a pod Slavolokom zmage, ni bil edini, zaradi katerega je bila največja kolesarska predstava na svetu spet slovenska. Svojih prvih zmag na njej se je veselil slovenski prvak Matej Mohorič, ki je v zadnji etapi spomnil tudi na tistega, ki ga je slovenska javnost zelo pogrešala v zadnjih dveh tednih. Iz žepa je potegnil startno številko 11, ki jo je do odstopa po osmi etapi nosil lani drugouvršč­eni Primož Roglič. Zanjo sta med vožnjo poprijela tudi Pogačar in Luka Mezgec, kar je napoved nove kolesarske poslastice. V soboto bo na vrsti olimpijska cestna dirka s Pogačarjem in Rogličem v dresih slovenske reprezenta­nce.

strani 11, 12

 ?? Foto Benoît Tessier/Reuters ?? Tadej Pogačar je pri rosnih 22 letih najmlajši dvakratni zmagovalec največje dirke na svetu.
Foto Benoît Tessier/Reuters Tadej Pogačar je pri rosnih 22 letih najmlajši dvakratni zmagovalec največje dirke na svetu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia