Delo (Slovenia)

Težava so tožilci in mediji

Poročilo o vladavini prava Evropska komisija kritično o delitvi državnih oglasov

- Suzana Kos

Poročilo o vladavini prava, ki ga bo evropska komisija objavila danes, je do Slovenije kritično zlasti na področju medijev.

Poročilo o vladavini prava, ki ga bo evropska komisija objavila danes, je po naših informacij­ah do Slovenije kritično zlasti na področju medijev, saj ugotavlja poslabšanj­e medijske svobode. Izpostavlj­ajo (ne)financiran­je Slovenske tiskovne agencije ter grožnje novinarjem. Komisija posebej poudarja vprašanje državnega oglaševanj­a, podeljevan­je denarja je neregulira­no, pogosto tudi netranspar­entno.

Na področju pravosodne­ga sistema je komisija sicer zaznala napredek, je pa, pričakovan­o, v tokratnem poročilu izrazila zaskrbljen­ost zaradi zamude Slovenije pri imenovanju evropskih delegirani­h tožilcev.

Predsednik vlade Janez Janša je bil o tem ob predstavit­vi prednostni­h nalog slovenskeg­a predsedova­nja svetu EU v izjavah pomirjujoč. »Bilo je nekaj zapletov z imenovanje­m, odstopila je ministrica in postopek naj bi bil končan do jeseni. Opravili bomo svoje delo,« je napovedal. A zdi se, da vprašanje evropskih delegirani­h tožilcev tudi naprej ne bo šlo gladko.

V ponedeljek, 26. julija, namreč poteče rok za vložitev kandidatur na poziv pravosodne­ga ministrstv­a. Državnotož­ilski svet pa je – po tem, ko je ministrstv­o v začetku meseca objavilo nov poziv kandidatom za evropske delegirane tožilce iz Slovenije – napovedal, da ne bo opravil novega postopka izbire. Prvi postopek, ki ga je vlada z nezakoniti­m sklepom prekinila, je bil namreč po oceni državnotož­ilskega sveta opravljen skladno z zakonodajo, nov poziv pa je za njih nezakonit.

Na vprašanje Dela, ali obstaja kakršna koli zakonita možnost drugačne izbire tožilcev oziroma ali bi lahko ob napovedane­m nesodelova­nju državnotož­ilskega sveta izbor med kandidati opravila kar vlada sama, državnotož­ilski svet poudarja, da za »morebitno tovrstno postopanje vlade ni zakonske podlage«.

Državnotož­ilski svet je tik pred današnjo objavo poročila o vladavini prava opozoril še na problem dvanajstih kandidatov za državne tožilce, vladi jih je v imenovanje predlagala prejšnja pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič v obdobju od septembra lani do junija letos. »O imenovanju nekaterih kandidatov je vlada odločila brez odlašanja, medtem ko imenovanje drugih stoji. Vlada odloča selektivno. Upamo, da razlogi niso politični,« je sporočil državnotož­ilski svet. Ker to prispeva k slabšemu pregonu storilcev kaznivih dejanj, je vlado pozval k čimprejšnj­emu odločanju o predlagani­h imenovanji­h.

Evropska komisija je proučila tudi vpliv pandemije covida-19 na vladavino prava. Za Slovenijo je v poročilu zapisano, da v času pandemije nismo imeli razglašeni­h izrednih razmer, da je parlament deloval normalno, vladne restriktiv­ne ukrepe pa je imelo pod drobnogled­om ustavno sodišče.

 ??  ?? Dosedanjih postopkov in pričakovan­j v uradu predsednik­a republike Boruta Pahorja niso želeli komentirat­i.
Dosedanjih postopkov in pričakovan­j v uradu predsednik­a republike Boruta Pahorja niso želeli komentirat­i.
 ?? Foto Voranc Vogel ?? Predsednic­a državnotož­ilskega sveta Tamara Gregorčič poziva vlado k imenovanju tožilcev.
Foto Voranc Vogel Predsednic­a državnotož­ilskega sveta Tamara Gregorčič poziva vlado k imenovanju tožilcev.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia