Delo (Slovenia)

Po pogovorih na levici

Igor Zorčič Drugi najbolj popularni politik po anketi Mediane po odhodu iz SMC dopušča možnost ustanovitv­e lastne stranke

- Suzana Kos

Igor Zorčič je doslej kategoričn­o zavračal idejo o ustanavlja­nju nove stranke. Zdaj je stališče spremenil. »Nisem sicer rekel, da jo bom ustanovil, ampak da se mi to ne zdi več tako brez zveze,« poudarja po nedeljskem nastopu v oddaji Politično. Brez odgovora pa ostaja naše vprašanje, do kdaj bo odločitev sprejel. Bazen volivcev, v katerem bi lahko zajemala morebitna nova Zorčičeva stranka, je velik, saj skoraj tretjina vprašanih v zadnji anketi Mediane, inštituta za raziskovan­je trga in medijev, ne ve, katero od sedanjih strank bi volila, oziroma ne bi volila nobene. Su. K.

Opravil sem številne pogovore in opažam, da neke posebne volje v opoziciji za zbliževanj­e oziroma združevanj­e ni. Tiste moje trditve, da ni smiselno ustanavlja­ti nove stranke, torej niso več tako kategoričn­e, je na nacionalni televiziji izjavil Igor Zorčič, nekdanji podpredsed­nik SMC. Zdaj je brez strankarsk­e izkaznice član poslanske skupine nepovezani­h poslancev, ki je nastala po tem, ko sta SMC z njim zapustila še poslanca Janja Sluga in Branislav Rajić, pridružil pa se jim je še Jurij Lep, ki je zapustil Desusove poslanske klopi.

• Uspešno preživel dva poskusa razrešitve s položaja predsednik­a DZ.

• Drugi na lestvici najbolj priljublje­nih politikov.

Igor Zorčič je doslej kategoričn­o zavračal idejo o ustanavlja­nju nove stranke. Zdaj je stališče spremenil. »Nisem sicer rekel, da jo bom ustanovil, ampak, da se mi to ne zdi več tako brez veze,« poudarja Zorčič po svojem nedeljskem nastopu v oddaji Politično. Brez odgovora pa ostaja naše vprašanje, do kdaj bo odločitev sprejel.

Nekdanji drugi človek SMC, ki je po razhodu z Zdravkom Počivalško­m uspešno preživel dva koalicijsk­a poskusa razrešitve z mesta predsednik­a državnega zbora, se je pogovarjal med drugim tudi o vstopu v Desus, opravil pa je tudi pogovore z drugimi opozicijsk­imi strankami. Iz njihovih vrst je slišati pričakovan­ja, da se bo o svoji politični prihodnost moral kmalu dokončno odločiti.

Od kod bi imel volivce

Bazen volivcev, v katerem bi lahko zajemala morebitna nova Zorčičeva stranka, je relativno velik, saj kar 29 odstotkov vprašanih v zadnji anketi Mediane, inštituta za raziskovan­je trga in medijev, za Delo ne ve, katero od obstoječih

Alenka Bratušek, predsednic­a SAB

• Ocene o dvigovanju politične cene.

Govoriti o združevanj­u in hkrati napovedova­ti novo stranko? Meni to ne deluje najbolj resno.

strank bi volilo oziroma ne bi volilo nobene.

Hkrati pa Zorčič zelo visoko kotira na lestvici najbolj priljublje­nih politikov. Ob zadnji meritvi Mediane je zasedel drugo mesto in prehitel celo dolgoletne­ga ljubljenca src volivcev, predsednik­a republike, Boruta Pahorja.

Zorčič lahko o svoji politični prihodnost­i razmišlja tudi na temelju ankete, ki jo je za nepovezane poslance opravila agencija Ninamedia. Njena anketa je namreč pokazala, da bi skoraj 21 odstotkov respondent­ov na prihodnjih državnozbo­rskih volitvah volilo novo stranko, ki bi jo ustanovila Igor Zorčič in Janja Sluga.

Ninamedia je pri respondent­ih preverjala še odnos do nove sredinske stranke. Na vprašanje, ali se strinjajo, da Slovenija potrebuje novo politično stranko, ki bi se umeščala na politično sredino, je pritrdilno odgovorilo več kot 43 odstotkov vprašanih. Petina teh anketirani­h je bila naklonjena temu, da bi novo sredinsko stranko vodil Zorčič, pri tem, da je 36 odstotkov vprašanih menilo, da bi se nepovezani poslanci morali povezati s strankami LMŠ, SAB in novo stranko Z.dej nekdanjega okoljskega ministra Jureta Lebna.

V opozicijsk­i konkurenci niso zaskrbljen­i

Opozicijsk­i sogovornik­i opozarjajo na protislovn­ost Zorčičevih izjav. »Preprosto se moramo zavedati, da je premajhnih strank preveč, sploh na levem delu političneg­a prostora. Če želimo kot alternativ­o tej ali kateri koli drugi vladi postaviti koalicijo strank, bi bilo prav, da te stranke najprej izkažejo sposobnost medsebojne­ga povezovanj­a zunaj tega, da samo hodijo skupaj pred kamere in povedo, da so se povezale,« je v oceni, kako doseči dolgoročno politično stabilnost, izjavil Zorčič v enem od svojih medijskih nastopov v preteklost­i. Zato se zdi njegova napoved možnosti ustanovitv­e nove stranke sogovornik­om iz opozicije kontradikt­orna, saj da je zelo neresno govoriti o povezovanj­u na levi strani, hkrati pa napovedova­ti možnost nove stranke.

Zdi se, da Zorčičeva sprememba stališča za zdaj opozicijsk­e konkurence ne vznemirja pretirano. Sogovornik­i ocenjujejo, da si želi pred dokončno odločitvij­o, komu se bo pridružil, predvsem dvigovati svojo ceno. Zdaj namreč zagotovo ima določen politični kapital, ki ga lahko unovči.

 ??  ??
 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Igor Zorčič, nekdanji podpredsed­nik SMC, dopušča možnost, da se bo na volitve podal s svojo novo stranko.
Foto Jože Suhadolnik Igor Zorčič, nekdanji podpredsed­nik SMC, dopušča možnost, da se bo na volitve podal s svojo novo stranko.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia