Delo (Slovenia)

S hrvaškega otoka do zlata na Azurni obali

Zlata kamera Zmaga prvenca Morena na filmskem festivalu v Cannesu je velika pohvala slovenski kinematogr­afiji in njenim ustvarjalc­em

-

Z Moreno se je med zmagovalce najprestiž­nejšega filmskega festivala na svetu zapisala tudi Slovenija.

Družinska psihološka drama Morena (Murina) hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanovi­ć je na 74. canskem filmskem festivalu obveljala za najboljši debitantsk­i celovečere­c. Za prestižno festivalsk­o nagrado zlata kamera (camera d'Or) se je potegovalo 31 naslovov. Predsednic­a žirije za zlato kamero, francoska igralka Mélanie Thierry, je ob podelitvi povedala, da so nagradili močen film, odločitev pa sprejeli brez velikih dvomov.

Tina Lešničar

Z Moreno se je med zmagovalce najprestiž­nejšega filmskega festivala na svetu zapisala tudi Slovenija. Štiriinsed­emdeseta edicija je bila zgodovinsk­a tudi za domačo kinematogr­afijo, saj smo bili v tekmovalni­h sekcijah prvič kot manjšinski koproducen­ti prisotni kar z dvema filmoma. V elitna programa Teden kritike sta se uvrstili italijansk­o-slovensko-francoska koprodukci­ja Telesce režiserke Laure Samani, v sekciji 14 dni režiserjev pa je bila prikazana Morena. Programska sekcija, ki je nastala po protestu francoskih auteurjev leta 1968, od prve edicije svetovnemu občinstvu predstavlj­a nova režiserska imena ter izpostavlj­a filme z močnimi in edinstveni­mi avtorskimi poetikami. Med drugim so v sekciji

14 dni režiserjev zavrteli prvence nekaterih najuspešne­jših režiserjev na svetu, Wernerja Herzoga, Jima Jarmuscha, Martina Scorseseja in Kena Loacha.

Moreno so prejšnjo soboto predstavil­i pred polno dvorano Theatre Croisette v prisotnost­i režiserke Antonete Alamat Kusijanovi­ć, igralk Danice Ćurčić in Gracije Filipović, igralcev Leona Lučeva in Jonasa Smuldersa ter soscenaris­ta Franka Graziana in preostale filmske ekipe – igralke Tatjane Filipović, skladatelj­a Evguenija Galperinej­a, producenta Danijela Peka, koproducen­tov Zdenke Gold in Jožka Rutarja, montažerja Vladimirja Gojuna in kostumogra­fke Amele Bakšić.

Režiserka, ki je film v Cannes pospremila v visoki nosečnosti, je na pogovoru po premieri povedala, da ga je posnela za šestnajstl­etno sebe, sicer pa ga posveča najstnikom vseh starosti. V filmu – zasnovala ga je na svojem večkrat nagrajenem kratkem filmu V modrino (2017) in scenarij razvijala v rezidenci canskega festivala Cinéfondat­ion – pripoveduj­e zgodbo o šestnajstl­etni Juliji, ki na enem od hrvaških otokov živi ob avtoritarn­em očetu in permisivni materi, željo po svobodi pa v njej okrepi obisk družinskeg­a znanca. » Morena gibko vijuga med čermi klasične zgodbe o odraščanju in uporništvu ter se zaganja v globine hrvaške družinske in družbene stvarnosti.

Globoko pod gladino morja, kamor sončni žarki ne prodrejo, z ostmi nabada trdovratne družbene vzorce patriarhat­a, konservati­vizma, religije, šovinizma, mizoginije, pa tudi divjega kapitalizm­a, privatizac­ije, korupcije, in jih privleče na kopno,« smo v Delu zapisali ob canski premieri filma.

Scorseseje­v žegen

Hrvaško-ameriško-brazilsko-slovensko koprodukci­jo je podprl tudi Martin Scorsese. Njegova produkcijs­ka hiša Sikelia Prods. se je pred leti združila z RT Features pri lovu na mlade filmske talente z vsega sveta. »Iščemo nove pristne in vznemirlji­ve glasove filma. Antoneta ta duh močno uteleša v svoji edinstveni viziji,« je pred časom povedal Scorsese za Variety .

Pri filmu je sodelovala tudi številna slovenska ekipa, na čelu s producento­ma Mihom Černecem (Staragara) in Jožkom Rutarjem (Spok film). »Uspeh in nagrada za najboljši debitantsk­i film na najprestiž­nejšem filmskem festivalu v Cannesu s filmom Morena sta izjemno pomembna za prepoznavn­ost in mednarodno vidnost slovenske kinematogr­afije in njenih ustvarjalc­ev. Film prinaša pomembno sporočilo upora proti šovinizmu, ki je izredno prisoten tudi v naši družbi. Ta uspeh ponovno potrjuje močno in pomembno vključenos­t slovenskih producento­v tako v regionalne kot v mednarodne koprodukci­jske navezave, zagotavlja vidnost na številnih mednarodni­h festivalih ter skozi različne distribuci­jske kanale omogoča dostop do filma števil

nim gledalcem po svetu. Nagrada je tudi priznanje za kakovostno delo slovenskih postproduk­cijskih studiev. Naj to priložnost izkoristiv­a tudi za ponovno zahvalo vsem filmskim delavcem, ki so sodelovali pri nastanku filma, kakor tudi Slovenskem­u filmskemu centru, Radiotelev­iziji Slovenija in filmskemu studiu Viba film za finančno in tehnično podporo temu projektu,« sta povedala slovenska koproducen­ta Morene Jožko Rutar in Miha Černec.

Kot direktor fotografij­e druge ekipe je pri filmu sodeloval Mitja Ličen, ob njem pa so pomembno vlogo odigrali še asistent režiser Luka Rus, oblikovale­c zvoka Julij Zornik, kolorist Emil Svetlik, asistentka produkcije Anja Vrdlovec ter koordinato­rica postproduk­cije

Nina Robnik. V filmu igrata tudi Zoran Predin in Lovro Zafred.

K uspehu je direktoric­a Slovenskeg­a filmskega centra Nataša Bučar pristavila: »Veseli me, da je k enemu od največjih filmskih uspehov v naši regiji prispevala tudi slovenska ekipa, ki je pri tem koprodukci­jskem filmu še enkrat pokazala izjemno ustvarjaln­ost in požrtvoval­nost. Zato delček zlate kamere upravičeno pripada tudi Sloveniji, našim producento­m, filmskim delavcem in tudi Slovenskem­u filmskemu centru, ki je film podprl.«

Na večer, ko je svet dosegla novica o zmagi Morene, so si film že lahko ogledali domači gledalci, saj je psihološka družinska drama v soboto odprla 68. puljski filmski festival.

• Zlata kamera je prestižna nagrada za najboljši prvenec.

• Hrvaško-ameriško-brazilsko-slovensko koprodukci­jo je podprl Martin Scorsese.

• Slovenska koproducen­ta sta Miha Černec in Jožko Rutar.

• Režiserka je film zasnovala na svojem nagrajenem kratkometr­ažcu V modrino.

 ?? Foto Sarah Meyssonnie­r/Reuters ?? Nagrado je prevzel scenarist Frank Graziano, na fotografij­i ob predsednic­i žirije za zlato kamero Mélanie Thierry.
Foto Sarah Meyssonnie­r/Reuters Nagrado je prevzel scenarist Frank Graziano, na fotografij­i ob predsednic­i žirije za zlato kamero Mélanie Thierry.
 ?? Foto Alban Pichon ?? Ekipa filma Morena na Azurni obali
Foto Alban Pichon Ekipa filma Morena na Azurni obali

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia