Delo (Slovenia)

Prašič Viktor za maskoto, zajčki za otroke

Korenika Letos je zanimanje za otroške doživljajs­ke tabore na socialni kmetiji v Šalovcih še posebno veliko

- Jože Pojbič Jurij,

Letos je zanimanje za otroške doživljajs­ke tabore na socialni kmetiji v Šalovcih še posebno veliko.

Viktor je maskota socialne kmetije Korenika v Šalovcih in se tega očitno dobro zaveda. S svojimi štiristo kilogrami ta krškopolje­c po vse dneve leži v svoji senčni utici in samo občasno potiho in zadovoljno zakruli. Le ob jutrih vstane, se počasi sprehodi po ogradi, povalja v majhni blatni mlaki, se naje in znova leže v utico. Jurij, eden od štirinajst­ih udeležence­v Korenikine­ga otroškega doživljajs­kega tabora, pozna njegovo zgodbo. besedilo in fotografij­e

»Viktorja so na kmetiji zredili za zakol, toda ko so ga hoteli naložiti na tovornjak in odpeljati v klavnico, je potrgal vse verige in se uprl. Niso ga mogli naložiti, zato so se odločili, da bo ostal na kmetiji in bo maskota. Ker je zmagal, so mu dali ime Viktor, zmagovalec,« pripoveduj­e deček, čigar najljubša žival na Koreniki je prav Viktor. Jurij in Viktor sta pravzaprav že stara znanca, saj je bil Jurij letos že četrto leto na Korenikine­m taboru, Viktor pa je na kmetiji že skoraj desetletje.

Gostobesed­ni Zoji pa so ljubši zajčki, še posebno majhni puhasti mladički. »Lepo nam je tu. Igramo se igre, božamo zajčke, kartamo, vmes se tudi kdaj spremo ...« je hitela pripovedov­ati in hvaliti počitniške dneve na Koreniki. Drugi so ji pritegnili, le pri najljubših živalih se niso mogli poenotiti. Nekaterim je bil namreč ljubši od zajčkov star, umirjen in prijazen konj Grom, drugi so najraje zavili k mlademu, trmoglavem­u kozličku Martinu ali pa k ovcam in njihovim trem čisto svežim, dva tedna starim jagenjčkom, ki še niti imen niso dobili.

Sami so si pripravili kosilo

Ob našem obisku prejšnji teden sicer ni bilo veliko časa za zajčke in druge živali, kajti torki na Korenikini­h taborih so rezerviran­i za kuhinjo. Otroci si na ta dan sami, seveda pod vodstvom in s pomočjo vodje taborov Nevenke Zrim in kuharic, pripravijo kosilo. »Pico smo spekli in odlična je bila. Pet kosov sem je pojedla,« je bila spet najglasnej­ša Zoja. Drugi so pritegnili, da je bila pica boljša kot v kakšni piceriji, saj je bila njihova. Sicer pa kuho raje prepuščajo kuharicam, ki res izvrstno opravljajo svoje delo, so se strinjali vsi, sami pa se raje potikajo po kmetiji, poskrbijo za živali, če dopušča vreme, se okopajo v bazenu, čebljajo ob mizi v debeli senci oreha na dvorišču domačije Rotceni, en dan gredo na raziskoval­ni pohod ob Hodoško jezero in sploh preživljaj­o počitniške dni, kot so jih nekoč otroci na vasi.

»Letos je zanimanje za naše petdnevne tabore posebno veliko. Morda so se otroci naveličali omejitev zaradi epidemije in tega, da so morali biti veliko doma,

Viktorja so zredili za zakol, toda ko so ga hoteli odpeljati v klavnico, je potrgal vse verige in se uprl. Zato so se odločili, da bo ostal na kmetiji in bo maskota.

udeleženec tabora

morda je tudi staršem zmanjkalo dopusta in nimajo varstva – skratka, od osmih izmen za po štirinajst otrok smo jih pet, do konca julija, že davno zapolnili, v treh avgustovsk­ih pa je še nekaj prostora. Otroci radi prihajajo, nekateri, kot na primer Jurij, se vračajo že več let, prihajajo pa večinoma iz Murske Sobote in okolice. Kličejo tudi starši iz oddaljenej­ših delov Slovenije, toda ker na kmetiji nimamo prenočišč, otroci ne ostajajo tu, ampak se vsak dan vozijo z našim prevozom ali s starši, tako da bolj oddaljeni za zdaj ne morejo prihajati,« je opisala Nevenka Zrim.

Na kmetiji niso samo otroci

A vsakdanjeg­a živžava na Koreniko ne prinašajo samo otroci, ki so v taboru, saj ta socialna ekološka kmetija že dolgo skrbi za zaposlitev in delovno rehabilita­cijo ranljivih skupin ljudi, na njej pa deluje tudi večgenerac­ijski center Štorklja, ki bo kmalu dobil nove prostore na pred časom odkupljeni in prenovljen­i bližnji kmetiji. Tako poleg otrok vsak dan na kmetiji vrtnari, kmetuje, kuha, mizari, predeluje sadje in zelenjavo ali počne kaj drugega kakšnih

Morda so se otroci naveličali omejitev zaradi epidemije, morda je tudi staršem zmanjkalo dopusta – skratka, od osmih izmen smo jih pet do konca julija že davno zapolnili, v treh avgustovsk­ih pa je še nekaj prostora. Nevenka Zrim, vodja taborov

petdeset ljudi. Nekateri od njih skrbijo tudi za živali, ki jih imajo otroci tako radi. To so ovce, koze, race, kokoši, zajci, mačke, konj, in ker je Korenika tudi del slovenske mreže Ark kmetij, imajo tu tudi nekatere slovenske avtohtone pasme živali, kot so cikasto govedo, krškopoljs­ki prašiči, štajerska kokoš in kranjska čebela.

Vendar razen krškopoljc­ev, ki jih redijo tudi za naročnike za predelavo v kakovostne mesnine, drugih živali ne redijo zaradi mesa, ampak predvsem zaradi obiskovalc­ev in otrok. »Tudi zajcev ne uporabljam­o za meso, ampak mladiče pogosto razdelimo tistim otrokom, ki imajo doma primerne razmere, da jih imajo lahko za ljubljenčk­e,« je povedala Nevenka Zrim. Dohodek namreč kmetija poleg subvencij in projektnih sredstev ustvarja predvsem z ekološko pridelavo in predelavo vrtnin, zelišč in žit. Njihove vložnine, začimbne mešanice, sušeno sadje in zelenjavo, sokove in še kaj je že mogoče kupiti v več specializi­ranih prodajalna­h po Sloveniji, od nedavnega pa tudi v nekaterih prodajalna­h ene od velikih trgovskih verig. Veliko svojih pridelkov in izdelkov prodajo tudi na sami kmetiji, saj jih obiskujejo organizira­ne skupine in posameznik­i, ki si poleg ogleda kmetije z zeliščnim in zelenjavni­m vrtom lahko privoščijo kaj iz njihove kuhinje ali pa samo za posladek pristno prekmursko gibanico ali »retaš«, zavitek. Korenika, ki zdaj obsega že tri sosednje nekdanje kmetije, tako ves čas vrvi od življenja.

 ??  ?? Po taboru lahko nekateri otroci zajčke odnesejo domov.
Po taboru lahko nekateri otroci zajčke odnesejo domov.
 ??  ?? Kozliček Martin je zvezda kozje ograde.
Kozliček Martin je zvezda kozje ograde.
 ??  ?? Krškopoljs­ki prašič Viktor, maskota kmetije Korenika, med vsakodnevn­im dremežem.
Krškopoljs­ki prašič Viktor, maskota kmetije Korenika, med vsakodnevn­im dremežem.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia