Delo (Slovenia)

Janša vrgel olimpijsko kost za glodanje

-

Čeprav se je slovensko predsedova­nje šele dobro začelo, je predsednik vlade Janez Janša že večkrat odmevno opozoril nase. Nazadnje s pobudo, ki sta jo s podpredsed­nikom evropske komisije za spodbujanj­e evropskega načina življenja Margaritis­om Schinasom naslovila na Thomasa Bacha, predsednik­a Mednarodne­ga olimpijske­ga komiteja (Mok). Janša in Schinas Bachu predlagata, da bi pri petkovi predstavit­vi državnih reprezenta­nc na slovesnost­i ob začetku olimpijski­h iger v Tokiu slovenska reprezenta­nca ob prihodu na stadion poleg slovenske nosila tudi zastavo EU. Bach, ki meni, da obredje olimpijski­h iger ni prostor za politične in druge demonstrac­ije, Janši še ni odgovoril.

Bogdan Gabrovec, predsednik Olimpijske­ga komiteja Slovenije (OKS), je za Delo povedal, da je OKS podprl »inovativni pristop vlade in evropske komisije s posebno prošnjo predsednik­u Moka Bachu, da Mok dovoli ob slovenski zastavi tudi zastavo EU«. Ideja je po njegovem odlična, saj zbližuje šport in politiko, vse v kontekstu evropskega modela športa in hkrati tudi strategije OKS.

»Olimpijske igre so bile vedno politični poligon. Janša je izrabil pozornost, ki jo vzbujajo OI v Tokiu, s tem, da je vrgel kost za glodanje,« pa je potezo predsednik­a vlade, verjetno še eno v nizu preusmerja­nja pozornosti, komentiral filozof športa Milan Hosta. »Na olimpijski­h igrah gre za to, da je vsak športnik najprej zastopnik samega sebe, človeka kot posameznik­a, ki dosega vrhunske rezultate, šele nato je predstavni­k svoje nacije. Olimpijske igre pa zastopajo univerzaln­o idejo človeštva,« je pojasnil Hosta, ki meni, da gre za popolnoma nepomembno pobudo za športni svet, ki pa je politična kost za glodanje. Uroš Esih

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia