Delo (Slovenia)

Solidarnos­t nujna za visoko precepljen­ost

Minister Poklukar Zanimanje za cepljenje v zadnjih desetih dneh raste – Za večji delež cepljenih bo potreben dodaten napor

- STA

»Skupno cepljenje prebivalst­va je pomembno zato, da se zaščitijo tisti, ki se ne morejo cepiti. Samo tako lahko zaustavimo širjenje novega koronaviru­sa in zaščitimo najbolj občutljive in naše otroke,« je opozoril minister za zdravje Janez Poklukar ob včerajšnje­m obisku Zdravstven­ega doma Metlika. Tam se je s predstavni­ki zdravstven­ih domov jugovzhodn­ega dela države in Posavja pogovarjal o cepljenju proti covidu-19 in obvladovan­ju epidemije na terenu.

Minister meni, da so Slovenci solidarni, solidarnos­t pa naj bo po njegovem sinonim za cepljenje. Kot je dejal, verjame v pozitivno komunikaci­jo in Slovence ter v njihovo solidarnos­t. Ta se je tako pokazala pred 30 leti oziroma pri osamosvaja­nju pa tudi v 30 letih slovenske države kot ključna vrednota za vzdrževanj­e zdravstven­ega sistema. Prepričan je, da je treba ta potencial pravilno unovčiti. Z vsemi deležniki v družbi je treba komunicira­ti, »predstavit­i varnost in učinkovito­st cepiv ter prednosti, ki jih prinaša za varno življenje v prihodnjih mesecih«.

Nujna je 75-odstotna precepljen­ost

Poklukarja veseli, da zanimanje za cepljenje v zadnjih desetih dneh raste. Vendar bodo za dosego zadostne oziroma od 70- do 75-odstotne precepljen­osti družbe potrebni dodaten napor in razumevanj­e ter solidarnos­t vseh Slovencev. Kajti le do 75-odstotna precepljen­ost bo jeseni v Sloveniji omogočila odprto družbo, je poudaril.

»Vemo, da ne smemo več zapirati šol in gospodarst­va,« je nadaljeval minister. Kot je dodal, so zdravstven­i delavci ob vsem svojem požrtvoval­nem delu v zadnjem poldrugem letu izčrpani. Po drugi strani pa mora zdravstvo vnovič nemudoma začeti izvajati vse programe, ki so med epidemijo covida-19 zastali.

Zaradi vsega tega vse prebivalce Slovenije prosi, da se cepijo.

Večja kužnost različice delta

Po njegovih podatkih je sicer precepljen­ost med slovenskim­i zdravstven­imi delavci do zdaj dosegla približno 70 odstotkov, »pomembno višja« pa je pri zdravnikih, pri katerih je dosegla 90 odstotkov. Najnižja je med podpornimi službami in zdravstven­imi tehniki, vendar pa je ključno, da vsi zdravstven­i delavci ob znanju, ki ga imajo, pomagajo najprej z zgledom, je poudaril.

Glede precepljen­osti jugovzhodn­e Slovenije in Posavja je navedel, da ta sicer med lokalnimi skupnosti variira. Pozitivno najbolj izstopa občina Osilnica, prizadevaj­o pa si, da omenjeno območje glede precepljen­osti ostane v državnem povprečju. Poklukar je še opozoril na večjo kužnost tako imenovane koronaviru­sne različice delta, ki določene starostne skupine lahko močneje prizadene, okrevanje po okužbi pa je lahko daljše in lahko traja več mesecev.

 ??  ?? Zdravstven­i minister Janez Poklukar verjame v pozitivno komunikaci­jo.
Zdravstven­i minister Janez Poklukar verjame v pozitivno komunikaci­jo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia