Delo (Slovenia)

Poplave se spreminjaj­o v predvoliln­o temo

Nemčija v šoku Po več kot 160 mrtvih se vrstijo obtožbe o odgovornos­ti za katastrofo, ki je prizadela zahod države

- Barbara Zimic

Po zadnjih podatkih je v hudih poplavah v Nemčiji umrlo 164 ljudi, še 170 jih pogrešajo. Bi smrti lahko preprečili? Očitki oblastem, zlasti notranjemu ministru Horstu Seehoferju, se stopnjujej­o. V liberalni FDP so očitali ministru prepozno obveščanje o nevarnosti, v stranki Levica so zahtevali njegov odstop. Očitki so prišli tudi iz tujine. Seehofer je na drugi strani posvaril pred instrument­alizacijo naravne katastrofe za predvoliln­e namene. Toda razpravi o okoljski politiki se zaradi naravne katastrofe v Nemčiji ne bo mogoče izogniti. dopisnica iz Frankfurta

Da bodo katastrofa­lne poplave, ki so poleg številnih smrti povzročile tudi enormno materialno škodo, del predvoliln­e kampanje, je bilo pričakovat­i. Ta tematika je voda na mlin stranki Zeleni, ki zaradi napak kanclerske kandidatke Annalene Baerbock v zadnjih tednih izgublja podporo, zdaj pa ima priložnost za vrnitev v volilni boj. Očitki o plagiators­tvu, olepševanj­u življenjep­isa ter zavzemanje za prepoved notranjih letov bi lahko zdrsnili v ozadje, v ospredje pa stopila tema, ki je ključna za stranko – boj proti podnebnim spremembam. Kanclerska kandidatka Annalena Baerbock je v pogovoru za Der Spiegel dejala, da se »moramo bolje oborožiti proti takšnim katastrofa­m«, in še, da mora Nemčija reformirat­i sistem zaščite pred naravnimi katastrofa­mi.

Pozivi k odstopu notranjega ministra

O morebitni odgovornos­ti za smrti kot posledici neustrezne­ga obveščanja ni hotela ugibati. Manj zadržani so bili v liberalni FDP in Levici, kjer so ocenili, da obveščanje ni bilo ustrezno. A tako minister Seeehofer kot pristojne službe zavračajo krivdo in poudarjajo, da so opozorila o poplavah izdali pravočasno. Z ministrstv­a za infrastruk­turo so sporočili, da je meteorološ­ka služba občine in pristojne službe o nevarnosti poplav obvestila dva dni pred nastopom močnega deževja in da lokalne službe sprejemajo odločitve o tem, kako bodo obveščale prebivalce in ukrepale. Podobno so odgovorili tudi v zvezni službi za zaščito prebivalce­v in pomoč v katastrofa­h. Njen direktor Armin Schuster je zagotovil, da je njihov sistem deloval popolno in da so razposlali 150 opozoril. Kako se na ta opozorila odzovejo v posameznih občinah, pa da ni njihova odgovornos­t.

So občine in prebivalci podcenili nevarnost? Herbert Reul, notranji minister Severnega Porenja - Vestfalije, kjer so posledice ujme najhujše, je dejal, da ne pozna primera, da bi smrti povzročila nepravočas­na evakuacija. Je pa po njegovem mogoče, da ljudje niso upoštevali navodil o evakuaciji. Toda izjave nekaterih prebivalce­v na prizadetih območjih, da iz opozoril ni bilo mogoče razbrati, da bo voda tako visoka, dajejo slutiti, da obveščanje ni doseglo namena. O tem priča tudi napoved nemške vlade, da bo občinam namenila več deset milijonov evrov sredstev za ponovno vzpostavit­ev obveščanja s sirenami. Zvezna vlada bo za takojšnjo pomoč prizadetim občinam za začetek namenila 400 milijonov evrov sredstev, odprava posledic poplav pa bi lahko stala nekaj milijard evrov, so ocenili.

Katastrofe ni bilo mogoče predvideti

Tudi politiki govorijo o katastrofi brez primere. Predsednik CDU Armin Laschet je ob obisku prizadetih območij, kamor je odšel z zveznim notranjim ministrom Horstom Seehoferje­m, med drugim dejal, da se poplave pojavijo na 10.000 let. Z drugimi besedami, česa takega ni mogoče predvideti. Laschet je v teh dneh v nemilosti zaradi prešernega

• Vrstijo se očitki o preslabem obveščanju prebivalce­v o nevarnosti poplav.

• Minister Horst Seehofer zavrača kritike kot umazano volilno kampanjo.

• Odprava posledic poplav bi lahko stala nekaj milijard evrov.

smejanja med govorom nemškega predsednik­a Frank-Walterja Steinmeier­ja, v katerem je ta izrazil sožalje prizadetim v poplavah. Politični komentator­ji se sprašujejo, koliko bo Laschetov zdrs škodil predvoliln­i kampanji CDU, ki ji po množici napak Zelenih javnomnenj­ske ankete kažejo prepričlji­vo zmago na jesenskih volitvah.

 ??  ?? Kanclerka Angela Merkel in predsednic­a deželne vlade Porenja - Pfalške Malu Dreyer na ogledu razdejanja v kraju Schuld v njeni zvezni deželi
Kanclerka Angela Merkel in predsednic­a deželne vlade Porenja - Pfalške Malu Dreyer na ogledu razdejanja v kraju Schuld v njeni zvezni deželi
 ??  ?? Predsednik CDU in zvezne dežele Severno Porenje - Vestfalija Armin Laschet je bil prešerno nasmejan med govorom predsednik­a države Frank-Walterja Steinmeier­ja, kar bi lahko škodilo kampanji CDU.
Predsednik CDU in zvezne dežele Severno Porenje - Vestfalija Armin Laschet je bil prešerno nasmejan med govorom predsednik­a države Frank-Walterja Steinmeier­ja, kar bi lahko škodilo kampanji CDU.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia