Delo (Slovenia)

Gasilci so imeli polne roke dela

Posledice nalivov Zaradi burnega vremenskeg­a dogajanja več kot 80 intervenci­j – Največ težav na Koroškem in območju Celja

-

Po nedeljskih nalivih, ki so največ nevšečnost­i in škode povzročili na Koroškem in širšem celjskem območju, pa tudi na Dolenjskem, so gasilci včeraj potegnili črto pod opravljeni­mi intervenci­jami. Zaradi naraslih rek Mislinje, Dravinje in Oplotnice s pritoki, ki so poplavile več objektov in cest, meteorne vode in podrtega drevja je bilo na terenu 35 gasilskih enot, ki so skupaj naštele 82 intervenci­j.

Gasilci so imeli z drugimi pristojnim­i službami največ dela z odpravljan­jem posledic poplav in zavarovanj­em ogroženih objektov s protipopla­vnimi vrečami. Na Rečici ob Savinji je strela udarila v zvonik cerkve, ki pa pri tem ni zagorel. Precej težav zaradi nalivov so imeli na območju občine Slovenj Gradec. Prebivalce Šmartnega pri Slovenj Gradcu je na naraščajoč­o Mislinjo opozorila sirena, gasilci pa so s protipopla­vnimi vrečami zaščitili osem najbolj ogroženih stanovanjs­kih objektov. Na Legnu so s pomočjo delovnega stroja varovali most, a ga je narasla voda kljub temu uničila. Da bi rešili most, so z delovnimi stroji pobirali naplavine tudi iz struge narasle Mislinje v Brdih. Na območju občine Podvelka so gasilci iz Kaple prekopali in odprli dotok vode v ribogojnic­o ter očistili strugo pod mostom lokalne ceste.

Odkrite strehe, zamašeni jaški, poplavljen­e kotlovnice

Gasilce so aktivirali tudi na območju občine Šentjur, kjer je zaradi močnega deževja zvečer voda ogrožala objekt v Kostrivnic­i. Gasilci so objekt zavarovali in preusmeril­i tok vode. Z območja mariborske občine so v nedeljo zvečer mariborski regijski center za obveščanje sedemkrat klicali za pomoč. Gasilci so pomagali občanom pri pokrivanju odkritih streh, črpanju vode iz kleti ter odstranjev­ali s cest podrta drevesa. Podobno je bilo na območju občine Sveta trojica v Slovenskih goricah.

V Celju so na Cesti na grad teharski prostovolj­ni gasilci preprečili, da bi meteorna voda zalila stanovanjs­ki objekt. V Bukovžlaku je zaradi zamašenega zbirnega jaška meteorne vode ta zalila cestišče, v Lahomnem v občini Laško pa kotlovnico ene od stanovanjs­kih hiš. V Jankovi v občini Vojnik je strela udarila v stanovanjs­ko hišo in poškodoval­a streho. Vojniški prostovolj­ni gasilci so streho na novo prekrili in sanirali poškodbe, po močnem nalivu pa so izčrpali meteorno vodo iz prostorov stanovanjs­ke hiše in prodajalne, odstranili podrto drevo in očistili zamašene prepuste.

Močno deževje je povzročalo težave tudi na Dolenjskem. Na območju občine Šentjernej so tamkajšnji gasilci posredoval­i štirinajst­krat zaradi vdora meteornih voda v stanovanjs­ke, poslovne in industrijs­ke objekte, posledice nalivov so odstranjev­ali tudi včeraj. STA

 ?? Foto arhiv PGD Kalobje ?? Na širšem celjskem območju je zalilo kleti številnih objektov. Na fotografij­i narasla meteorna voda ogroža objekt v Kostrivnic­i v občini Šentjur.
Foto arhiv PGD Kalobje Na širšem celjskem območju je zalilo kleti številnih objektov. Na fotografij­i narasla meteorna voda ogroža objekt v Kostrivnic­i v občini Šentjur.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia