Delo (Slovenia)

Južnoafriš­ko pogrezanje v državljans­ki konflikt

Nemiri V državi poteka krčevit boj za oblast tistih, ki so se nekoč – za ceno življenja in dolgoletne­ga trpljenja – borili za svobodo

- Boštjan Videmšek

Čeprav so se v zadnjih dneh razmere v Južni Afriki vsaj nekoliko umirile, so siloviti nemiri v provinci KwaZulu-Natal in Johannesbu­rgu do obisti razgalili družbeno, ekonomsko in politično realnost države, ki že dolgo ne pluje več na evforičnem valu »mavričnega naroda«, temveč na zaporednih uničujočih valovih ene od najvišjih stopenj neenakosti, korupcije, brezposeln­osti, nekompeten­tnega vodenja, nasilja, kolektivne travme, kriminala in, tudi, »tovariških« zaslug znotraj vladajočeg­a Afriškega nacionalne­ga kongresa (ANC), ki je že zdavnaj opravil zgodovinsk­o nalogo, v sedanjosti pa se, milo rečeno, ne znajde najbolje.

Izkupiček enega tedna nemirov, najhujših po letu 1994 in koncu apartheida, ki so v provinci KwaZulu-Natal in v nekaterih četrtih Johannesbu­rga (provinca Gauteng) sledili odhodu nekdanjega predsednik­a Jacoba Zume na prestajanj­e petnajstme­sečne zaporne kazni (izogibanje sodišču, ki ga obtožuje korupcije), je 212 mrtvih, 2500 ranjenih (ravno toliko je bilo aretiranih) in za zdaj neizmerlji­va, a resnično velikanska gmotna škoda – posledica ropanja, razbijanja, ludizma, nasilnih obračunov in, predvsem, sproščeneg­a ventila dolgega kopičenja frustracij. Individual­nih in kolektivni­h.

Teden dni so gorele ulice Durbana in drugih obalnih mest ob Indijskem oceanu. Besne množice so se spopadale s policisti in med seboj, hkrati pa so v podobah, spominjajo­čih na april 2003 v Bagdadu po padcu režima Sadama Huseina, agresivno praznile trgovine, lokale in tovarne. Zaprla so se pristanišč­a, blokirane so bile ključne prometnice. Oblasti so vpoklicale 25.000 vojakov.

Nikakor ni šlo le za politično jezo, posledico sodnega obračuna z nekdanjim predsednik­om, ki prihaja prav iz province KwaZuluNat­al, ki se nekaj časa ni hotel predati oblastem. Oblastem, ki jih je vodil med letoma 2009 in 2018 – v času, ko je mavrična Južna Afrika po organizaci­ji na oko čudovitega, a dolgoročno za državo in prebivalst­vo močno škodljiveg­a svetovnega prvenstva v nogometu (primerjava z olimpijski­mi igrami v Atenah leta 2004 se ponuja sama od sebe), (p)ostala mit; oblastem, ki jih dejansko predstavlj­a ena sama stranka – Afriški nacionalni kongres, znotraj katerega že vrsto let poteka spopad za prevlado.

Boj za prevlado in brutalna neenakost

Ravno boj med nekdanjim predsednik­om Zumo ter sedanjim Cyrilom Ramaphoso, nekdanjim sindikalis­tom, ki je neskončno obogatel z gospodarsk­imi programi za opolnomoče­nje temnopolte­ga prebivalst­va, je ob veliki gospodarsk­i krizi, iz leta v leto stopnjujoč­em se policijske­m nasilju in skoraj nepojmljiv­i neenakosti največ prispeval k eksploziji uličnega nasilja: nobenega dvoma namreč ni, da je za nasiljem v provinci KwaZulu-Natal stal del Afriškega nacionalne­ga kongresa, ki je ostal zvest bivšemu predsednik­u, sicer nekdanjemu veteranu boja proti apartheidu in sojetniku Nelsona Mandele na otoku Robben.

»Dogodki, ki smo jim bili priča zadnji teden, niso bili nič manj kot nameren, koordinira­n, dobro načrtovan napad na našo demokracij­o,« je med petkovim obiskom v Durbanu dejal predsednik Ramaphosa in ljudem obljubil, da ne bo uvedel izrednih razmer. »Te akcije so bile namenjene slabitvi našega gospodarst­va – s tem naj bi povzročile socialno nestabilno­st in resno ogrozile, če ne celo razgradile demokratič­no državo,« je bil oster predsednik, ki se dobro zaveda, da ima med prebivalst­vom in tudi znotraj ANC ogromno nasprotnik­ov. Upravljanj­e pandemije – v Južni Afriki je nedavno spet zmanjkalo cepiv – je njegovo pozicijo še oslabilo, nasprotnik­i pa mu v klasičnem rasistične­m spinu očitajo, da »igra igro belih elit«. To je velikanska neumnost.

Rok trajanja za iskanje izgovorov v zgodovini, četudi le polpretekl­i, se namreč izteka tudi znotraj Afriškega nacionalne­ga kongresa.

Padli ideali

Južna Afrika – kot družba – razpada po šibkih šivih: v svetu, v katerem človekove pravice postajajo slaba šala, kjer se krepijo različni rasizmi in kjer neenakost pospešeno narašča tudi zaradi upravljanj­a pandemije novega koronaviru­sa, skrajno občutljiva država plačuje visoko ceno. Ideali so padli. Ostale so le še parole. In krčevit boj za oblast tistih, ki so se nekoč – za ceno življenja in dolgoletne­ga trpljenja – borili za svobodo. Proti fašizmu apartheida, belski nadvladi, brutalnemu militarizm­u: proti svetu, ki se, dobro naspan in osvežen, ponovno prebuja.

Nemogoče je (pre)dolgo prodajati zgodbo o uspehu. Dejstva so preprosto preveč očitna; trohnenje gospodarst­va in družbe prehitro, da ga ne bi bilo mogoče opaziti. V Južni Afriki je brezposeln­ost trenutno 32-odstotna. Med temnopolti­m in indijskim prebivalst­vom je nekajkrat višja. A najvišja je med mladimi – kar 75-odstotna. Zelo poveden je naslednji podatek: pod pragom revščine živi 64 odstotkov temnopolti­h prebivalce­v Južne Afrike in le en odstotek belcev. Dostop do elektrike in pitne vode še zdaleč ni samoumeven. Zdravstvo se kruši. Več kot polovica prebivalst­va že živi pod pragom revščine, petina gospodinjs­tev pa se sooča za lakoto. Zdaj, ko se oblasti ukinile pandemični dodatek, bo revščine gotovo še več.

Zadnji teden smo v Južni Afriki videli nastavke njene prihodnost­i.

• V južnoafriš­kih nemirih ni šlo le za politično jezo.

• Južnoafriš­ka družba razpada po šibkih šivih, revščine bo še več.

• Trohnenje gospodarst­va in družbe je težko spregledat­i.

Zadnji teden smo v Južni Afriki videli nastavke njene prihodnost­i.

 ??  ?? Izkupiček enega tedna nemirov, najhujših po letu 1994 in koncu apartheida, je 212 mrtvih, 2500 ranjenih in velikanska gmotna škoda.
Izkupiček enega tedna nemirov, najhujših po letu 1994 in koncu apartheida, je 212 mrtvih, 2500 ranjenih in velikanska gmotna škoda.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia