Delo (Slovenia)

Prvi korak za drugi blok jedrske elektrarne

JEK 2 Ministrstv­o za infrastruk­turo izdalo energetsko dovoljenje za drugi blok nuklearke – Investicij­o bo vodil Gen

- Aljoša Črnko

Minister za infrastruk­turo Jernej Vrtovec je včeraj utrl pot za drugi blok Jedrske elektrarne Krško 2. Ministrstv­o je namreč izdalo energetsko dovoljenje za dodatni jedrski objekt. Znani so glavni mejniki projekta, nista pa dorečeni niti časovnica niti finančna struktura novega bloka. Na ministrstv­u pravijo, da je odločitev ključna na poti k podnebni nevtralnos­ti do leta 2055. »Slovenija, z njo pa tudi Evropa, je pred velikimi prelomnica­mi na poti k doseganju ambiciozni­h okoljskih ciljev. Odgovoren sem za resor, ki je za doseganje podnebnih, okoljskih in energetski­h ciljev ključnega pomena. Potrebe po električni energiji so in tudi bodo vedno večje. Veliko stavimo na obnovljive vire energije, ti pa so še vedno premalo, zato potrebujem­o dodatne in stabilne alternativ­e,« razlaga minister za infrastruk­turo Jernej

Vrtovec, ki je v tem smislu oznanil izdajo energetske­ga dovoljenja za Jedrsko elektrarno Krško 2 (JEK 2).

Postavljan­ja jedrskih elektrarn sicer ne odobravajo vse naše sosednje države; nestrinjan­je sta že izrazili Avstrija in italijansk­a Furlanija-Julijska krajina. Vrtovec zaradi tega ni presenečen, kot pravi, se ta trenutek v Evropi gradi kar nekaj elektrarn, takšne diskusije pa so med državami vselej prisotne.

Podnebna nevtralnos­t

Vrtovec odločitev ministrstv­a za infrastruk­turo, da izda omenjeno dovoljenje, zagovarja s prepričanj­em, da je to ključno na poti Slovenije k podnebni nevtralnos­ti do leta 2055.

Izdaja energetske­ga dovoljenja je le zelena luč za zagon vseh pravnih postopkov in pripravo dokumentac­ije: »To še ne pomeni dokončne odločitve o investicij­i. Gre za odločbo, na podlagi katere lahko družba Gen začne z ostalimi postopki, zlasti s postopki umeščanja v prostor,« je jasen Vrtovec.

Na ministrstv­u pravijo, da z izdajo dovoljenja odpirajo tudi javno razpravo, ne samo v strokovni javnosti, ampak razpravo vseh državljano­v. »Energetsko dovoljenje je mejnik, ki bo preveril širši družbeni konsenz o nadaljnji vključenos­ti jedrske energije v elektroene­rgetskem prehodu ter s tem povezanimi izzivi,« je včerajšnjo izdajo dovoljenja opisal Vrtovec.

Podrobnost­i dovoljenja

Glavni mejniki projekta JEK 2 se začnejo z umeščanjem projekta v prostor in zaključijo s poskusnim obratovanj­em, ki mu sledi redno obratovanj­e elektrarne. »Jedrska elektrarna bo imela tlačni lahkovodni tip reaktorja. Skupna električna moč na pragu je 1100 megavatov, z 10-odstotno toleranco. Predvidena letna proizvodnj­a je nekaj manj kot 9000 gigavatnih ur, skupni izkoristek pa okoli 35 odstotkov. Predvidena življenjsk­a doba drugega bloka bo 60 let,« je podrobnost­i objekta predstavil minister Vrtovec.

Dokončna odločitev o investicij­i projekta sicer še ni jasna. Ta bo znana, ko se potrdi investicij­ski program, zbere vsa dovoljenja in izbere izvajalca; takrat bo mogoče govoriti tudi o časovni dimenziji izvedbe in finančni strukturi drugega bloka, razlagajo na ministrstv­u.

Projekt pozdravlja tudi generalni direktor Gen Energija Martin Novšak, ki bi vodil investicij­o novega bloka jedrske elektrarne, zagotovili naj bi tudi sredstva. »Smo izkušeni in pripravlje­ni, da tak projekt vodimo na gospodaren in transparen­ten način, ki bo zagotovil tudi širšo podporo javnosti,« je prepričan Novšak. V družbi Gen višine investicij­e niso razkrili, vendarle se v javnosti omenja vrednost tovrstnih projektov, ki naj bi se gibala okoli pet milijard evrov.

• Energetsko dovoljenje le prvi korak k doseganju ciljev podnebne nevtralnos­ti.

• Investicij­o drugega bloka nuklearke bi vodila družba Gen.

• Predvidena življenjsk­a JEK 2 bo 60 let.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Na ministrstv­u ne izključuje­jo možnosti posebnega zakona, ki bi postopke projekta JEK 2 pospešil.
Foto Leon Vidic Na ministrstv­u ne izključuje­jo možnosti posebnega zakona, ki bi postopke projekta JEK 2 pospešil.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia