Delo (Slovenia)

Streljala sta na izsiljeval­ca svojih znancev

Mednarodna tiralica Naša policija hrvaška državljana išče zaradi streljanja v središču Nove Gorice maja lani

- Boštjan Celec

Na spletni strani Europola, na kateri objavljajo tiralice za najbolj iskanimi evropskimi kriminalci, se je pojavilo ime hrvaškega državljana Riccarda Čizmića, ki ga slovenska policija skupaj z Omerjem Ferarijem (za katerim tiralica ni javno objavljena) išče zaradi streljanja v središču Nove Gorice maja lani.

Iskanje za leta 1996 rojenim Čizmićem so objavili tudi na spletnih straneh slovenske policije, vendar tam izvemo le, da je v Rimu rojeni državljan Hrvaške nazadnje živel v Zagrebu. Na spletni strani Eumostwant­ed razkrivajo veliko več podatkov o njem in tudi o kaznivem dejanju, ki naj bi ga s pajdašem zagrešil v Sloveniji. Rjavooki moški, ki je visok med 165 in 170 centimetri in ki je potetovira­n po rokah, naj bi zagrešil poskus uboja v sostorilst­vu. »Fast Slovenia išče Riccarda Čizmića in Omerja Ferarija, obtožena sta poskusa uboja, ki se je 26. maja 2020 zgodil v mestu Nova Gorica. Po streljanju sta prizorišče zapustila in sta na begu,« pišejo europolovc­i. Za vsakogar, ki bi mu Čizmić prekrižal pot, pa imajo tudi opozorilo: »Poudariti je treba, da je iskana oseba lahko oborožena in nevarna.«

Lanskega majskega popoldneva so ljudje policiste obvestili o streljanju v Rejčevi ulici. Streli pred lokalom Rio bar na Rejčevi (na zunanji strani letnega kopališča) so odjeknili ob 17.09. Nekateri očividci so zagledali tri moške, ki so tekli po Rejčevi ulici proti športnemu parku. Strelno orožje naj bi bilo uporabljen­o dvakrat. Med pogovori z Novogoriča­ni smo lahko slišali, da naj bi se pred streljanje­m celo obmetavali s kamenjem. Streli pa naj bi leteli, če govorice držijo, proti prodajalcu droge. Policisti naj bi na tleh našli tudi mobilni telefon, pištolo pa, kot smo slišali, v enem izmed blokov, skrito med dežniki.

O dogodku so bili sprva na PU Nova Gorica redkobesed­ni. Šele septembra, po končani preiskavi streljanja, so razkrili svoje ugotovitve. Z belim citroënom C1 hrvaške registraci­je sta se pred lokal Rio bar pripeljala 24- in 42-letni Hrvat (prvi je bil Čizmić, drugi pa Ferari). V lokalu sta pristopila k 38-letniku, s katerim se je 42-letnik sprl, mu zagrozil in pokazal pištolo, ki jo je imel za pasom. Besednemu sporu je sledil fizični obračun, v katerem je 38-letnik odrinil Ferarija, takrat pa je nastopil Čizmić in ga s kovinskim predmetom treščil po zatilju. Kljub udarcu mu je 38-letnik vzel kovinski predmet, ga večkrat udaril nazaj, nato pa stekel proti citroënu in s kovinskim predmetom večkrat udaril po njem.

Ferari je nato večkrat ustrelil proti 38-letniku, zato je ta zbežal proti Prvomajski ulici. Začel se je lov, Ferari je še kar streljal, a tarče ni zadel. S Čizmićem sta nato pobegnila v enega od stanovanjs­kih blokov, kjer sta neprijavlj­ena začasno bivala. Ko so prišli kriminalis­ti, napadalcev ni bilo več, so pa v bloku našli pištolo.

Za oba sta izdana evropski priporni nalog in mednarodna tiralica, so zapisali novogorišk­i policisti. Nista pa edina, ki sta se znašla pod njihovo lupo. Ugotovili so namreč še, da se je poskus uboja zgodil, ker je 38-letnik izsiljeval znance in prijatelje obeh Hrvatov. Ovadili so ga zaradi groženj ter prepovedan­e proizvodnj­e in prometa z drogami.

 ?? Foto Arhiv S. N. ?? Streljali so v središču mesta.
Foto Arhiv S. N. Streljali so v središču mesta.
 ??  ?? Riccardo Čizmić je lahko nevaren, opozarjajo.
Riccardo Čizmić je lahko nevaren, opozarjajo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia